Zdravo Posuđe


Autor: Svetlana Pasarić

Kako odabrati najzdravije posuđe za vašu kuhinju


Jedan gutljaj iz plastične čaše – i znate da pijete više od čaja. Iako čaša izgleda stabilno, ona to nije.

Jeste li ikad primijetili da je suho voće, koje je ostalo dugo u plastičnom pakovanju, poprimilo okus plastike?

To je zbog toga da ioni hrane i ioni plastike počinju međusobno reagirati.

Izbjegavajte dodavati toksine u svoju hranu. Ovo su smjernice da odaberete  - i koristite – zdravo posuđe.

Kvalitetno posuđe pomaže da ostanete u dobrom zdravlju i poboljšava okus hrane.

Nije bez veze da se samo staklene i keramičke epruvete koriste u kemijskim laboratorijima, gdje materijal epruveta ne smije utjecati na rezultate eksperimenta. Staklo i keramika su inertni i nereaktivni.

Slijedeći put kada kupujete posuđe za svoju kuhinju, uzmite u obzir reaktivnost posuđa i kuhinjskog pribor, i kada je to moguće, odaberite inertno ili nereaktivno posuđe.

Na drugom mjestu je posuđe i pribor od umjereno reaktivnog materijala. Po mogućnosti, izbjegavajte posuđe od visoko reaktivnog materijala.


Reaktivnost hrane


Reaktivnost je tendencija spoja da kemijski reagira s drugim tvarima ili sam sa sobom, oslobađajući energiju. Hrana i posuđe mogu međusobno reagirati.

Temperatura utjeće na reaktivnost. Kada je hrana vruća, reagira puno brže nego kada je hladna.

Osim toga, neke vrste hrane su reaktivnije od drugih.

Masno, kiselo i voda reagiraju sa posuđem puno brže. Na primjer, obična riža nije toliko reaktivna, ali riža skuhana sa uljem, rajčicom i octom može puno brže poprimiti strane ione. 

Upravo zbog toga kvalitetna ulja i ocat prodaju isključivo u staklenim bocama koje su nereaktivne.

Ne morate se u potpunosti riješiti plastike. Ali sigurno ćete pronaći načine da smanjite upotrebu reaktivnog posuđa u vašoj kuhinji.

Nadamo se da će vam ova informacija poslužiti u odabiru kvalitetnog i zdravog posuđa za vašu obitelj.
 

Reaktivno posuđe – nije preporučljivo


Neprianjajuće posuđe sadrži plastične polimeri (silikon je jedina iznimka).  Zagrijavanjem teflonske tave na temperaturama od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare, koje su smrtonosne za kućne ptice, kanarince i papige, i svakako nisu zdrave za ljude.

Iako obično ne ostavljamo prazan lonac na vatri, to se može lako dogoditi – kako se dogodilo meni prije tjedan dana! Ako se to desi sa loncem od teflona, temperaturna granica bit će prekoračena.

Neprianjajuće posuđe se pojavilo 1944 godine. Prije toga da bi izbjegli prianjanje hrane kuhari su stavili više vode ili više masnoće i kuhali na nižoj temperaturi.

To se može primijeniti i danas. Osim toga, zagorjela hrana može se lako oprati.

Preporučujemo da izbjegavate lonce i kuhinjski pribor od teflona.
 

1. Aluminij

Posuđe od aluminija ispušta u hranu aluminij, koji je opasan za zdravlje. Lijevani aluminij je stabilniji od običnog tankog aluminijskog posuđa.
 
Izbjegavajte aluminijsku foliju. Umjesto toga da pečete krumpir u aluminijskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu sa poklopcem.
 
Nova vrsta aluminija – anodizirani aluminij (alugus) je nereaktivan i dosta dugotrajan. Međutim, ako ga ogrebete, aluminij postane reaktivan. Zbog toga ne preporučujem posuđe od anodiziranog aluminija.

 

2. Bakar

Prednost posuđa od bakra je to što dobro provodi toplinu. To omogućuje ravnomjeran raspored topline kod pripremanja hrane.  

Posuđe od bakra brzo se zagrijava i brzo hladi, što omogućuje savršenu kontrolu tokom pripremanja hrane. Dobra toplinska provodljivost posuđa je vrlo bitna kod pirjanja.

Posuđe od bakra ima dva nedostatka – a to su njegova cijena i visoka reaktivnost. Bakar, aluminij i lijevano željezo su reaktivni  - što znači da brzo reagiraju sa namirnicama, posebice kiselom hranom, ispuštajući ione metala u hranu.

Takvo posuđe može pokvariti okus i boju vaše hrane, a da ne govorimo već o tome da unosite u Vaš organizam  preveliku količinu metala.


3. Plastika

Reaktivnost plastike ovisi o njezinoj strukturi – čim je mekša i fleksibilnija plastika, tim je njezina reaktivnost veća. Na takav način, plastična vrećica puno brže reagira sa hranom nego čvrste plastične posude.
 
Polivinil klorid koji se nalazi u plastici, ispušta toksin DEAH, koji razorno utječe na rad hormona. Također, plastika sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća. Kod testiranja na životinjama, ftalati su štetili radu reproduktivnih organa.

Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim utjecajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod utjecajem rastvarača (mast, ulje, slina) i visoke temperature (iznad 30C).

 

Umjereno reaktivno posuđe – dobar izbor

 

1. Nehrđajući Čelik (Inox)

Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude posuđe od nehrđajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.
 
U zadnje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.
 
Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.

Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će „odvojiti“ zagorjelu hranu od površine lonca.
 

2. Ugljični čelik

Ugljični čelik je dosta jeftin i idealan je materijal za vok i za tavu za prženje, jer odlično provodi toplinu. Da posuđe ne zahrđa, pripazite da ga dobro osušite i držite na suhom mjestu.

 

3. Gus (lijevano željezo)

Posuđe od lijevanog željeza je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati juhu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od lijevanog željeza, jer takva hrana reagira sa ionima željeza.

 

Inertno i ne-reaktivno posuđe – odličan izbor
 

1. Emajlirano  posuđe

Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom „prilijepljeno“ uz metal.  Postoji nekoliko brandova kvalitetnog emajliranog posuđa, kao što su Le Creuset, Chantal itd.
 
Jedini nedostatak je to da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati – i zbog toga jednostavno ne vrijedi Vašeg novca.
 
Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u Vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagirati sa hranom. Zbog toga ako ste u mogućnosti, kupite skuplje i kvalitetnije emajlirano posuđe.

 

2. Staklo

Stakleno posuđe, kao i vatrostalno posuđe za pečenje, je inertno i ima pristupačnu cijenu.
 
Svakako preporučujemo stakleno posuđe kao zdrav izbor za vašu kuhinju.
 

3.  Bambus

Kuhače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su  nereaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cijenu.
 

4. Glineno i keramičko posuđe

Glineno i keramičko posuđe je inertno. Osim toga ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane, koja također daje jelima cijeli spektar finih okusa.
 
Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuhavanje hrane.  Glineno i keramičko posuđe je vrlo lijepo, ali je krhko. Zbog toga je potrebno pažljivo rukovati sa njim.

 

5.  Papir

Papir ponekad može biti koristan. Aluminijske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralizirati njihovu reaktivnost.
 
Papir također možete koristiti za pohranu namirnica i hrane umjesto plastičnih vrećica.

 

6. Silikon

Smatra se da je posuđe od silikona inertno i može se koristiti do temperature 220 C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispušta toksičnu paru.
 
Silikon je jedini nereaktivni neprianjajući materijal. Silikon je sintetička guma, iz koje se sada proizvode tepsije za pečenje, forme za muffine, lopatice za kuhanje, razvijače i td.
 
Silikonsko posuđe je otporno na toplinu (do 220C), fleksibilno, lako je za čišćenje i može ići direktno iz pećnice u hladnjak ili zamrzivač.


Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Print Friendly and PDF


Povezani članci


Komentari

Prije nego što ostavite komentar, obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu.gosha


March 16, 2011 u 16.40

Zato treba koristiti drveni pribor i posudje,za sve informacije stojim na raspolaganju.


Dora


June 29, 2011 u 15.42

iz iskustva znam da se u laboratoriju koriste i plastične epruvete, a izgleda da bi bilo najbolje da na štednjaku kuhamo u staklenim posudama… nemojmo pretjerivati…


Natasa


June 30, 2011 u 19.33

Kuhamo u cemu stignemo…..Nije ovo pretjerivanje nego bi bilo lijepo da plasticne vrecice i ovo ostalo i ne postoji,ali sta je tu je…...zivi smo :)


Jelena


July 14, 2011 u 15.41

Nisam znala za ovu stranicu. Prvi put je posjećujem. Iznenađena sam koliko pametnih stvari se ovdje može naći i pročitati. Ne znam tko je autor ovog članka ali, u svakom slučaju zaslužuje veliko hvala. Pročitala sam neke savjete koje uistinu nisam znala. Zato Vam velika hvala uz lijepe pozdrave i uspjeh u budućem radu.

Jelena Marčok,
Belgija


"Alternativa za Vas"


July 14, 2011 u 21.50

Jelena, hvala.sun
Ne zaboravite se pribilježiti za naš elektronski časopis, da bi dobivali naše nove članke na e-mail.


mario


July 22, 2011 u 21.12

sad sam saznao dosta informacija o posudju koje prijenisam znao.Hvala na savjetima.wi


mira


July 27, 2011 u 14.31

Korisni saveti,


Ana


October 15, 2011 u 19.19

“Alternativa za vas"već godinama stiže na moj e-mail i jako sam sretna zbog toga.Naučila sam mnogo o zdravom načinu života i brizi za duh i tijelo.Hvala svima koji sudjeluju u izradi iste.
Ana Đuriš


"Alternativa za Vas"


October 15, 2011 u 22.13

Ana,

Hvala! Drago mi je da Vam pomažu naši savjeti.


mariquita


October 19, 2011 u 10.45

Zna li netko gdje se u Zagrebu (i šire) mogu kupiti kvalitetne plastične posudice za čuvanje hrane (npr. kada idem na posao i sl.), a koje imaju poklopac koji se može otvoriti samo jačim pritiskom na sredini. Kod nekoga sam vidjela takvu posudicu, bila je okrugla… Hvala unaprijed! sun


Zoran


October 23, 2011 u 23.26

Ovo je JEDINA stranica u hrvatskoj na kojoj se zaista nesto moze nauciti o zdravijoj prehrani i načinu zivota u ova luda današnja vremena.Sad kad za sebe imamo sve manje vremena i kad zbog toga imamo sve više bolesti u našem prisustvu.Ja sam je pronašao dok sam tražio ljek za svog bližneg kojeg sam nažalost izgubio zbog neinformiranosti i pristupa ovakvim podacima i prekasnoj reakciji početku lječenja:
Sad na sebi pokušavam ispraviti greške i primjeniti pametne savjete.
Hvala kompletnom timu Alternative na trudu. thumbs up


"Alternativa za Vas"


October 24, 2011 u 9.02

Zorane,

Hvala! sun


Dragan Zikic


October 28, 2011 u 13.50

Pitanje Alternativi: šta mislite o posuđu prevučenom neprianjajućim slojem, ali umesto teflona, upotrebljen je neki keramički premaz ? Primer na :  http://www.delimano.hr/


"Alternativa za Vas"


October 30, 2011 u 19.30

Ne preporučujem posuđe s keramičkim premazom. Pročitajte ovaj članak.


IVA


November 25, 2011 u 0.32

Pitanje Alternativi:Je li zdravo Zepter posuđe, obzirom da je unutrašnju stranu dozvoljeno čistiti
mekom žicom? Hvala. thinking


"Alternativa za Vas"


November 26, 2011 u 17.15

Iva,

Zepterovo posuđe od nehrđajućeg čelika je ok.


iva


November 29, 2011 u 22.48

IVA
Da li je Taperver plastično posuđe za čuvanje   hrane reaktivno? Hvala.


"Alternativa za Vas"


November 29, 2011 u 23.23

Iva,

Plastika je reaktivni materijal. Nemojte nikad staviti u plastiku toplu ili vruću hranu.


Iva


November 30, 2011 u 23.05

Hvala na odgovorima.Dakle mogu se čuvati riža, tjestenina sol i slično, samo da nije toplo ili vruće.Ili možda nisam u pravu? Naučila sam mnogo na vašim stranicama.Još jednom hvala.


suzi


December 03, 2011 u 10.30

Hvala vam. Ja moram kupiti pribor za jelo. Šta mi preporučujete dali je inox ok. I koje jos mogu.


"Alternativa za Vas"


December 03, 2011 u 23.40

Iva, pokušajte što manje koristiti plastiku. Ako je to moguće, kompletno ju izbacite iz kuhinje.


"Alternativa za Vas"


December 03, 2011 u 23.41

Suzi,

Da, inox je ok, kao i kvalitetno keramičko posuđe.


emilija leopold


February 27, 2012 u 16.25

mariquita,
najbolje je “Tupperware” plastično posuđe, a kupuje se na prezentacijama po kućama…

Ema sun


Srdjan


April 21, 2012 u 23.21

Ovde pisete kako je posudje od titanijuma zdravo dok u clanku “Keramika opasnija od teflona” nigde ga ne pominjete? A kako se ono lepi za aluminijum?


Srdjan


April 21, 2012 u 23.43

Na jednom sajtu sam nasao ovo:“Unutrašnja površina QuanTanium - neprijanjajući sloj u koji je dodat Titanijum”. A sta je u stvari taj sloj u koji je dodat titanijum?


"Alternativa za Vas"


April 22, 2012 u 10.08

Srdjane,

Ako se spominje “neprianjajući sloj”, onda se radi ili o nanopremazu ili o nekoj vrsti teflona. Ni jedno ni drugo nije dobro za zdravlje.


ema


April 23, 2012 u 18.11

Što će ti plastika? Imaš čuda od stakla ili porculana. Zdravije ne može biti. big smile


ema


April 23, 2012 u 18.20

gosha, drveni pribor je pravi rasadnik bakterija. Drvo nikada ne možete dovoljno dezinficirati pranjem sredstvima za pranje posuđa. Jedino je dobro iskuhati ga s octom, jer kiselina ubija veliki dio bakterija, ali opet, ne sve.


Sladjana


May 11, 2012 u 10.56

Koliko ima neobavestenih ljudi! Tekst lepo objasnjava koliko je plastika stetna a onda ispod neko napise komentar koji proizvodjac plastike je “najbolji”. NEMA DOBRE PLASTIKE!
Druga stvar, takodje videh nekog neobavestenog u komentarima dakaze da se drvo nikad ne moze dobro dezinfikovati. OPET NEISTINA! Drvo dokazano ima prirodne mehanizme koji zaustavljaju posle nekog vremena dalji razvoj bakterija, dakle, koristite drvo sto vise mozete, jer u poredjenju sa plasticnom daskom za secenje drvena je uvek manje kontaminirana (da ne pricam opet o tome kakve otrove plastika sadrzi)!
Lep pozdrav!


Vlatka


May 21, 2012 u 11.25

Svaki dan uredno pročitam Vašu email poštu i zadovoljna sam sa odabirom članaka.Pošto sam dugogodišnji korisnik alternativnog življenja ,tako i današnja tema o odabiru posuđa me razveselila,jer sam upoznata o kvaliteti posuđa i hrane koja ima razlićite okuse u posuđu razlićite kvalitete.Pridržavam se svih uputa koje navodite u vrsti i materijalu posuđa ,koje svakodnevno koristimo u pripremi jela,a koje sam prije 20 godina naućila pohađajući tečaj makrobiotike.Posuđe se može nabavit u prodavaonicama ili putem naružbe ili prezentacije npr.Zepter ili koje druge prodaje .Tko želi koristit takvo posuđe naći će način kako i doć do njega.Veliko hvala ALTERNATIVI                     thumbs up  rofl


"Alternativa za Vas"


May 22, 2012 u 2.29

Vlatka,

Hvala! Drago mi je da koristite naše savjete!  sun


Helena Hudin


July 28, 2012 u 15.26

Poštovani,
ljubazno molim info o prodajnim mjestima gdje bi se moglo kupiti kvalitetno glineno i keramičko posuđe za kuhanje,pečenje i pohranu hrane.Naime,ponuda je velika ali znam da neki proizvođači korite razl. premaze (vidljive i one koji se ne vide,dakle,u boji posuđa) a koji su štetni.
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru i želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu sun
Srdačan pozdrav,Helena


"Alternativa za Vas"


July 29, 2012 u 19.38

Helena,

Potražite posuđe Le Creuset ili Staub.


Jadranka Valent


August 11, 2012 u 9.04

Divne informacije koje ulivaju nadu da možemo učiniti mnogo za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih! Koristim Zepter posudje, ali na žalost ribala sam ga žicom iznutra…koliko bi to mogla biti opasna oštećenja? Zanima me šta bi to bilo ugljični čelik, jer veoma mnogo koristim opasan teflonski vok, (što bih od sada da pokušam da izbegnem)? Da li bi inox vok mogao da ga zameni adekvatno? I da li je posudje od arkopala (služenje i serviranje) zdravo ili nezdravi i zbog čega?
Hvala pravilno informasanim ljudima dobre volje unapred!


"Alternativa za Vas"


August 12, 2012 u 12.08

Jadranka,

Posuđe od inoksa smijete ribati žicom - ništa strašno neće se dogoditi.

Teflonski vok možete zamijeniti vokom od lijevanog željeza, jer najbolje provodi i raspoređuje toplinu. Vok od inoksa je također ok. Pogledajte i vokove od Silita, napravljeni su od posebnog inertnog materijala Silargan.


lucija


August 26, 2012 u 20.56

thumbs up svaki clanak je koristan i pomaze !!! Hvala i super ste !!


Милорад


August 27, 2012 u 17.52

Ja bih najradije da se na Vašem sajtu, koji ima tendenciju da bude “zdrav”, izbegavaju preporuke koje su dali FDA ili takve organizacije. Jer, poznato je iz višedecenijskog iskustva da su one (a konkretno FDA) samo produžena ruka farmaceutskih, medicinskih i prehrambenih mega-kompanija kojima uopšte nije interes da ljudi budu zdravi, nego da samo što više zarade.
Hvala na informacijama.


"Alternativa za Vas"


August 28, 2012 u 19.58

Milorad,

Slažem se.


ANA


September 24, 2012 u 10.57

“Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika.”

Ovo je napisano u tekstu, a Jadranki ste odgovorili da nije strašno koristiti posuđe od inoksa koje je prethodno ribano žicom, pa bih volela da odgovorite da li nije uopšte ili nije mnogo štetno posuđe koje je blago izgrebano od trljanja žicom, napravljeno od inoksa?

Hvala za lepo napisan i koristan članak, pozdrav! Ana


"Alternativa za Vas"


September 24, 2012 u 12.23

Ana,

Čelik je dosta otporan na grebanje, međutim i ovdje se preporučuje oprez je može doći do ispuštanja čestica metala u hranu.


vlasta


October 05, 2012 u 10.12

gdje bih mogla nabaviti lijevano posuđe od željeza,jeftinije nego ove od le cruise.Hvala


Srdjan


November 01, 2012 u 14.51

Vec duze vrenema uzaludno trazim neki zdrav gril tiganj i nabasao sam na Solingenov Procalon Titanium
http://www.tehnomanija.rs/tiganji/solingen-tiganj-helios-titanium-4029096009274.html
Na zalost nigde ne mogu da nadjem od cega je taj sloj (Procalon Titanium) i da li je spada u zdravo posudje ili ne. Da li Vi znate nesto vise o ovome?
Hvala


Tazika


November 06, 2012 u 6.40

Na Trgu žrtava fašizma (Džamiji) u Zagrebu u trgovini “Bella forma” kupila sam duboku tavu od lijevanog željeza-gusa po 800kn. Bila je posljednja, neznam da li su ju opet dobili. Emajlirano je samo dno izvana, stranice i unutrašnjost nisu - čisti gus!!!
Tjedan dana sam čekala sa prvom upotrebom, raspitivala se i guglala. Naime u uputama piše da prije prve upotrebe treba tavu naliti uljem, zatim jaaako zagrijati, toliko da ulje počne dimiti i skoro se zapali, zatim dobro utrljati ulje u tavu. Poslije nikad nesmijemo prati sa deterđentom, samo toplom vodom i onda osušimo.

Da vas poštedim dugotrajnog istraživanja i teške greške koja vam može upropastiti novu posudu od lijevanog željeza, reći ću vam u čemu je tajna: U ULJU, ODN. NE UPOTREBLJAVANJU ULJA.

Na raznim forumima pronašla sam ljude koji su otprve upropastili (skupu) tavu od gusa i nakon muka i neuspjeha je bacili, kao i one koji su otprve presretni sa tom tavom, nikad se ništa ne lijepi a hrana je izvrsna.
Onda sam napokon naletjela na ženu koja je kupila istu tavu od gusa i sebi i svekrvi. Njoj je tava otprve nemoguća, svekrvi odlična. Kad ona ode do svekrve i kad ona peče na svekrvinoj tavi u svek.kuhinji sve je super, doma - grozno. I onda je shvatila: svekrva peče NA MASTI, a ona na ulju.
Tako sam ja dobro zapržila domaću svinjsku mast, i moja tava je besprijekorna, hrana zdrava i ukusna. Nakon pečenja/prženja/dinstanja operem ju vodom, obrišem i osušim, i odmah ugrijem i utrljam malo masti, da održim savršenu podlogu tave.

Poanta:
Tko zna kakve otrove nam podvaljuju u onome što zovemo ULJE, a što je u stvari RAFINIRANO sa nekim kemikalijama u rafineriji?! Ta smjesa ulja i kemikalija se vjerojatno na visokoj temperaturi plastificira - mnogi korisnici tave od gusa spominju neki gadni sloj koji im se napravi na tavi i zalijepi hranu - i uništi tavu, hranu i nas (ako to pojedemo).
Ja imam izvor prave zdrave domaće masti i rafiniranog ulja više nema u mojoj kuhinji.


Tazika


November 06, 2012 u 6.44

Ne mogu pronaći tavu kao što je moja, proizvođač je Kuchenprofi i ovdje sam pronašla 2 woka jednako napravljenih kao tava:

http://www.saturo.hr/162-kuchenprofi

Moja tava je jako teška; prodavačica je spominjala palačinke ali nisam dizačica utega ni bilderica da napravim više od jedne:-)

Ovo je taj dućan skupog ali kvalitetnog posuđa:

http://www.bellaforma.hr/


Jasna


December 14, 2012 u 5.48

Št je s Delimano posuđem, u koju kategoriju ono spada što se tiče zdravlja?


Zmajich


December 14, 2012 u 6.21

Članak je dobar, no napisali ste nekoliko netočnih stvari, što mi malo smeta, budući da se radi o nečemu čim se bavim. :)

Na primjer:

1. Rečenica: “Neprianjajuće posuđe sadrži plastične polimeri (silikon je jedina iznimka,” naprosto nema smisla. Nemam pojma što je pjesnik htio reći, ali sa znanstvene strane nije točna. Plastike JESU polimeri. Možda ste htjeli reći da su plastični materijali sastavljeni od polimernih lanaca?

2. Emajl NIJE staklo, nego keramika. To je ipak različito.

3. Niste napisali najveći problem posuđa od nehrđajućeg čelika, a to je ispuštanje nikla. S godinama korištenja takvog posuđa, kod posve zdravih ljudi može se pojaviti alergija na nikal, budući da se on uvijek u tragovima ispušta u hranu.

Ovo sam uočila na prvu. Možda ima još neki detalj, ali ne da mi se ponovno čitati. :)

Većina napisanog ipak je točna. Istina je da je keramičko i stakleno posuđe “najzdravije”. Pritom, naravno, treba biti oprezan sa suvremenim keramičkim posuđem s nanopremazima jer nanočestice nisu još dovoljno istražene i ne zna se kako djeluju na ljudski organizam.


Vladimir


December 14, 2012 u 6.22

Svojevremeno sam u Ikei kupio šerpu i tiganj s poklopcem od tučenog gvožđa (gus), pošto sam na dosta mesta pročitao kako je to posuđe najzdravije za pripremu hrane. Navodno se u njima, prilikom pripreme hrane, na prirodan način, oslobađa gvožđe koje jako korisno za organizam, naročito za malokrvne osobe. Inače, ukus hrane pripremljene u tim posudama je izvanredan, posebno pečeno meso, ali i razna jela s povrćem (prženo, kuvano…). Jedina ‘‘zamerka’’ je što su posude veoma teške i što ne smeju da se peru deterdžentima niti bilo kakvom hemijom, već isključivo vrućom vodom uz obavezno sušenje i premazivanje uljem, da ne bi zarđalo. Veoma uvažavam informacije koje čitam na vašem sajtu, ali me je začudila informacija da ovo posuđe nije preporučljivo za pripremu hrane, pošto sam ja naišao na netu upravo na suprotne informacije?
S’ poštovanjem, Vladimir


Cvorak


December 14, 2012 u 6.23

Samo da se upišem da pratim članak


Zmajich


December 14, 2012 u 6.27

I još jedna stvar…
U laboratorijima se KORISTI i plastično posuđe i to za rad s lužinama, budući da jake lužine nagrizaju i uništavaju staklo.
Dobro, ne vjerujem da koristimo baš jako lužnatu hranu, ali ako dođe do zamućenja staklenog posuđa, znat ćete zašto. :)


Zmajich


December 14, 2012 u 6.29

Vladimir,
Željezo je teški metal. Koncentracija željeza iznad dopuštene (u organizmu) uzrokuje niz problema, poznatih kao trovanje teškim metalima.


Vladimir


December 14, 2012 u 7.20

@Zmajich
Sigurno ste u pravu po pitanju prevelike koncentracije teških metala, međutim, pitanje je da li je koncentracija gvožđa koja se ‘‘otpušta’’ u hranu prilikom pripreme u navedenim posudama iznad dopuštene i štetna za ljudsku ishranu? Prema inf. koje sam našao na netu izgleda da nije? Inače, u ‘‘narodnoj’’ medicini poznat je ‘‘lek’’ protiv malokrvnosti i gvožđa u krvi: u jabuku se ubode veliki, gvozdeni ekser (1 ili više), dan kasnije se izvadi i jabuka pojede…
Pozdrav,
Vladimir


lutajuca


December 14, 2012 u 7.22

Nekada je na pakovanju alu folije pisalo, nešto poput uputstva, da na foliju ne treba stavljati kisele namirnice, izmedju ostalog…. samo sam to zapamtila…. danas nema nikakvih uputa… Ono sto ne znam je koja strana folije ( jedna je nosač, ona sjajna a druga je valjda sloj ‘aluminijuma’, mat) treba da bude u dodiru sa hranom , bilo pri obradi bilo pri čuvanju ? Koji je materijal nosač ?


Zmajich


December 14, 2012 u 7.23

Sav višak teških metala, koji se NE upotrijebi na neki način u organizmu, taloži se u kostima. To ne može biti dobro. :)


Zmajich


December 14, 2012 u 7.26

lutajuca,
sasvim je svejedno koju stranu folije okreneš. Folija nije sjajna s obje strane samo zato što to tehnološke mogućnosti ne osiguravaju. Svojstva su posve ista s obje strane.
Ako su namirnice jako kisele (pritom mislim na pH vrijednost, a ne naš osjećaj kiselosti), svakako bih izbjegavala direktan kontakt s folijom, mada je aluminij poprilično postojan metal.
Foliju ne treba koristiti na visokim temperaturama jer je talište aluminija ipak relativno nisko (oko 660 stupnjeva Celzijevih).


lutajuca


December 14, 2012 u 7.29

Imam slično saznanje u vezi jabuke, samo kraj glasi : jabuka se , zajedno sa ekserom, ispeče u rerni i potom može jesti…. možda toplina ubrza ‘prelazak’ gvožđa…


lutajuca


December 14, 2012 u 7.32

Hvala @Zmajich


Stjepko


December 14, 2012 u 7.48

Poštovani svi,

da li je GUS isto što i GIZ?....teško posuđe od giza, poput recimo onih prekrasnih japanskih za kuhanje i ispijanje čaja?

Lp


Zmajich


December 14, 2012 u 7.57

Stjepko,
Vjerojatno jest. Radi se o lijevanom materijalu. E sad, postoji lijevano željezo i lijevani aluminij. Ne znam što Japanci koriste. :)

I gus i giz dolaze iz njemačkog -  gießen (goss, gegossen) = lijevati.


Zmajich


December 14, 2012 u 7.58

P.S. Postoje i drugi lijevani materijali, no ovi se koriste u kuhinji.  giggle


Vladimir


December 14, 2012 u 8.06

@Zmajich
To za taloženje viška teških metala u kostima zvuči baš loše… nisam pametan, ali bih ipak voleo da negde pročitam laboratorijsku analizu… Iskustvo me uči, a bližim se 6-oj deceniji života, da je dosta toga iz tzv. narodne ili tradicionalne medicine (ne samo s prostora Balkana!) i dan-danas aktuelno, posle vekova ‘‘testiranja’’ u realnom životu. U ovom slučaju mislim na gore pomenuti ‘‘recept’’ protiv malokrvnosti i nedostatka gvožđa u organizmu - jabuku sa gvozdenim ekserom, što mi se nekako poklopilo s onim što sam čitao o navedenim posudama, ali to ne znači da nisam u zabludi? Koristiti ili ne koristiti… pitanje je sad?


Stjepko


December 14, 2012 u 8.12

..hm..sad sam zbunjen, a giz je uvijek bio kao zdrav materijal za kuhanje svega…Ko će ga više znat, uvik neka nova informacija, pa dezinformacija…...Sad je i inox odjednom zdrav a uvik su mi alternativni lječnici govorili da bižin ća od metala toga tipa. Samo keramika i emajl (neoštećen)...A giz je isto spominjan kao zdrav….


Ivana


December 14, 2012 u 9.10

Molim za informaciju:)
Gde moze da se kupi posudje od bambusa za kuvanje na pari(kupovina preko interneta,a da se moze dostaviti u Grcku)?
Obozavam vase tekstove:)


Senka


December 14, 2012 u 20.18

Prije puno godina je pronadjeno, da se stanice raka u plasticnoj epruveti puno brze razvijaju.Na srecu su ostale epruvete bile staklene pa su to uspjeli uociti. Sva nam je hrana zapakirana u plastici!!! A najezim se kad vidim kako ljudi u Take-away-u kupuju obroke koji se vruci pakiraju u kutije od stiropora! Naravno, rak u porastu.


lutajuca


December 15, 2012 u 15.24

Kada je plastična ambalaža u pitanju , svaka ‘vrsta’ plastike ima na sebi obeležje ( trouglić , u njemu brojka, ispod jedno ili više slova )  prema kome se možemo upraljati u pogledu njenog korišćenja ... nije loše znati .... no to je sigurno jedna od mogućih daljih tema u/na Alternativi…


Zmajich


December 16, 2012 u 4.44

Broj koji piše u trokutu nije nekakva oznaka o štetnosti materijala, kako se pogrešno misli. Radi se samo o OZNACI materijala, kako bi se isti mogli brže i lakše razdvojiti pri recikliranju. Primjerice, PET (polietilen tereftalat - “plastične” boce) ima oznaku 1, LDPE (poletilen niske gustoće - obične “plastične” vrećice) ima oznaku 4, dok je oznaka za papir 21.


Senka


December 16, 2012 u 7.32

Da, znakovi nisu mjerodavni. Skoro pa se i ne moze dokazati koliko je stetna koja vrsta plastike, jer npr. Kinezi imaju svoje tajne recepture…Pa da ne bi duljila, savjetujem svakome, da pogleda film Plastic Planet!
Slicno je i s lijekovima. Moze se procitati o nekoliko stetnih nuspojava(to i onako skoro nitko ne cita),ali prema laboratorijskim istrazivanjima u Kölnu, 60% nuspojava nisu navedene!!!


Zmajich


December 16, 2012 u 11.04

Netko je ranije spominjao aluminijsku foliju… Evo, na mojoj jasno stoji upozorenje da se ne smije stavljati na jako kiselu i slanu hranu, kao ni na vlažnu hranu koja stoji na metalnom podlošku (da ne bi došlo do reakcije galvanskog članka).


lutajuca


December 16, 2012 u 14.17

Nisam ni rekla da je to oznaka štetnosti! nego upravo vrste plastike, no zna se , ispitivano je, šta sa čim stupa u dejstvo…


Zmajich


December 16, 2012 u 16.11

lutajuca, nisam to ni rekla za Vas smile
Samo sam se sjetila da puno ljudi to misli, a nije točno. Čak je bio nekakav panični mail kružio okolo…


danijela


December 24, 2012 u 20.04

pretpostavljam da su kuhala za vodu koja se nude na tržištu od neke druge plastike pravljena, obzirom da voda ključa u toj plastici. Do nedavno sam koristila takvo kuhalo sada planiram kupiti od inoxa ali i takvi imaju na sebi prozorčić od plastike za mjerenje količine vode. Molim vas za savjet, pozdrav svima:)


Sanja


January 26, 2013 u 15.47

Zanima me jel posuđe LUMENFLON SHARP CAPRICE zdravo za kuhanje?


Sanela


January 31, 2013 u 8.43

Dobro jutro,

Da li bi mi neko mogao reci nesto vise o Metalac posudju. Konkteno o Eco Crystal Tavama. Link je u prilogu. Hvala

http://www.metalac.com/pgs/sr/proizvodi/?catid=294


ShumadinacX


February 28, 2013 u 12.09

Kako sam razumeo, posle kuvanja u posudi od inoksa hranu treba presuti u drugu posudu npr od stakla ili keramike . ?


Eva Tot


March 18, 2013 u 17.13

Pozdravljam Vas! Baš je dobra ova tema. I ja koristim Inox lonce i šerpe za kuvanje, nekada prokuvam do pola (ako duže treba da se kuva) npr. meso, pa izvadim u emajlirani i tako nastavim. Primetila sam da je najbolje izvaditi kuvano iz inox posude, naročito leti, a ako neko kuva npr. ujutru pre posla, obavezno staviti u emajliranu posudu, tako ohladiti i odložiti na hladno. Ovi saveti su jako dobri, naročito mladim domaćicama. smile


vlasta


March 22, 2013 u 13.07

molila bih savjet,trebam kupit dvije tave jednu za palačinke,a drugu za meso,te posudu na paru.Voljela bih savjet koje odabrati,a da nisu enormno skupe kao one u zeptera? I još prijedlod alternativi da pišu nešto o hrani bez sluzi,nešto sam čitala pa me zanima da li je to tako baš.Hvala.


nevresa


April 01, 2013 u 21.30

jao,tako sam prijatno iznenadjena ovom stranicom,koliko samo korisni savjeta,veliko hvala autoru.nevresa


tea


April 02, 2013 u 23.02

molim vas lijepo neka mi netko objasni u cemu da zamrzavam hranu? imam bebu kojoj bih htjela zamrzavati hranu da ne moram svaki dan miksati novo. ako plasticne posude nisu ok, a niti plasticne vrecice, sto je alternativa? hvala


Zmajich


April 03, 2013 u 11.08

@tea
Možda silikonske posudice?
Mada, što se dohrane tiče, ja, za početak, ne bih uopće miksala, već gnječila ili ribala (dijete se mora učiti na teksture i žvakanje; ako se sve smiksa, onda samo “pije” i lakše se zagrcne), a zatim ne bih ni zamrzavala. Svježe pripremljeno je najukusnije i najhranjivije.
Ako bi netko htio spremiti hranu iz vlastitog vrta za kasnije (zimu), opet mislim da je bolje zamrznuti sirovo pa onda odmrznuto pripremati i svježe pripremljeno dati djetetu.


tea


April 03, 2013 u 13.04

Zmajich hvala na savjetima, nisam znala da postoje silikonske posudice za zamrzavanje, raspitat cu se i naruciti prek interneta. smile


snježana zubović


April 03, 2013 u 20.13

Le Crueset tava košta preko 1.100,00 kn, to je zaista prevelika cijena za nekog tko nije profesionalni kuhar, pa čak ni oni nemaju takvo skupo posuđe.


Zmajich


April 03, 2013 u 20.35

Ja sam inače razočarana linijom keramičkog posuđa koja se mogla “povoljno” kupiti u jednom trgovačkom lancu (neću napisati koje posuđe i koja trgovina jer ne želim da me netko tuži).Naime, nakon vrlo kratke uporabe, tava je ogrebana. Ne znam kako se to točno dogodilo jer nisam jedina osoba u kućanstvu, ali ono što sa sigurnošću mogu reći - nije se smjelo dogoditi! Da se doista radi o keramičkom sloju, on bi trebao biti otporan na grebanje i mogao bi se oštetititi samo udarcem (jer je keramika krhka). Koliko je meni poznato, nitko od mojih ukućana nema naviku lupati po tavama :)


semin


June 05, 2013 u 7.56

Ako iznosite vlastita iskustva sa određenim proizvodom, to nije i ne može biti pravni osnov za tužbu. Prema tome “Zmajich”, bez straha možete iznijeti i iznositi svoja zapažanja o bilo kojem proizvodu, trgovci ili trgovini koja ih prodaje.


KK


June 17, 2013 u 17.45

Bila sam na prezentaciji AMC posuđa. Zanima me da li je to posuđe zdravo?
AMC je skraćenica od Alfa Metalic Craft (mislim da je tako)i sličan je Zepteru.
Naime, negdje sam pročitala da je prije 30 g. prodaja istog zabranjena u SAD-u.

TNX


Zmajich


June 17, 2013 u 20.15

Navedeno posuđe napravljeno je od austenitnog nehrđajućeg čelika (tzv. inox, vjerojatno 18/10, što znači da ima 18% kroma i 10% nikla). U globalu nehrđajući čelik ne reagira s hranom, odn. “otporan je na sve”, no u realnom životu to nije istina. Pri svakom kuhanju u takvom posuđu, pogotovo kad se radi o jako kiseloj hrani, dolazi do otpuštanja neke jako malene količine nikla koja ulazi u hranu i konzumira se. Te male količine (nekoliko ppm-a) nisu opasne same po sebi, ali dugogodišnjim konzumiranjem hrane iz takvog posuđa i unošenjem tih mini količina nikla, stvara se alergija na nikal koja može biti poprilično neugodna, pa čak i opasna.


Vlasta


July 08, 2013 u 8.00

Redno dobivam vaš e-časopis, kjer najdem zelo zanimive teme.
Pritegnila me je tema Zdravo posuđe, kjer je veliko
koristnih nasvetov. Pred leti sem kupila tri posode AMC, ker so bile tako reklamirane kot super in najboljše. Pa še zelo drage so bile! Sedaj sem kupila ponev Delimano.
V trgovini sem videla tudi silikonske posodice, vendar nisem vedela, da so tako uporabne.
Hvala za vse vaše nasvete, lepo pozdravljeni.


Marshall22Ericka


July 10, 2013 u 0.43

It is good that people can get the loans and it opens new possibilities.


Zana


July 19, 2013 u 14.06

Imam pekač od pečene gline, interesuje me da li je premaz, glazura unutrašnjeg sloja štetna. Pri tom naravno postoje oni sa glazurom i bez,ove sa glazurom je lakse održavati.


Zmajich


July 19, 2013 u 15.44

Ne bi trebala biti. Osim ako boja sadrži olovo. :)
Ovi bez glazure su zgodniji za neka jela, tipa bosanski lonac. :)))


Zana


July 19, 2013 u 21.13

Pa to je bezbojno, kao neka vrsta laka. Hvala Zmajich :)


Zana


July 19, 2013 u 21.21

Sad baš vidim na samom početku ove teme je slika pretpostavljam keramičke posude koja je vidim lakirana i zato ima taj sjaj, e upravo je i takav moj pekač. Medjutim posle svega ovoga nisam više sigurna ni da je moj keramički pekač u potpunosti siguran da ne kažem zdrav upravo zbog ovog finalnog premaza(bezbojnog laka).


Zmajich


July 19, 2013 u 21.40

U “normalnim” (tradicionalnim) postupcima proizvodnje keramičkog posuđa, glazura je sasvim uobičajena i bezopasna. Čak je i poželjna jer je taj površinski sloj obično tvrđi od unutrašnjeg, što povećava trajnost proizvoda. Ne vjerujem da se tu radi o nekom super specijalnom opasnom premazu.  thinking


GOCA


August 01, 2013 u 8.18

DA LI JE ZDRAVO SILIKONSKO POSUDJE, SILIKONSKE MODLE ZA MAFINE I SL. I KOJE MARKE_


Zana


August 01, 2013 u 13.31

Goce,
Na osnovu onog što sam ranije čitala o silikonskim stvarima podaci su uzasni tj. otpusta razne vrste toksina jer je vještački proizvod. Medjutim, naisla sam i na to da ukoliko postoji neka oznaka ne sjecam se više koja nadji na netu da je bezbjedno. Na trzištu je puno “jeftinih kineza” koje izbjegavaj obavezno jer su oni navodno problematični. Ja sam kupila upravo te loše a da prethodno nisam znala počelo je da dimi doduše samo taj prvi put…


GOCA


August 01, 2013 u 14.27

hvala Zana!
Imam i ja par modli za mafine, dobri su, nista se ne lijepi fino se pece, ali su kineski.
Da li neko ima iskustvo sa tupperware silikonskim modlama?
Alternativa ne dobijam komentare na inbox,
Pozdrav!


Sema


August 07, 2013 u 7.58

da li je niklovano posuđe zdravo. primjera radi bakarne džezve za kafu koje su niklovane sa unutrašnje strane.
Pozdrav!


Zmajich


August 08, 2013 u 7.28

Bakreno posuđe uopće nije zdravo. Treba ga koristiti vrlo rijetko (obično kad nečemu treba brzo i ravnomjerno dovesti toplinu, kao, recimo, kad radimo karamel od šećera). Inače je opasno zbog štetnih spojeva koje može stvarati s kiselinama iz hrane.
Nikal nije toliko sam po sebi štetan ili opasan, ali dugotrajnom uporabom može dovesti do stvaranja alergija (detaljnije sam objasnila u nekom od svojih prvih postova ovdje).


morena


September 07, 2013 u 11.19

Dali mi netko može reći gdje mogu kupiti kvalitetno posuđe od titana?


Kristijan


September 13, 2013 u 8.43

To znaci da su plasticne vrecice za zamrzavanje stetne?svakodnevno zamrzavam voce u tim vrecicama iz dm-a. U cemu onda zamrzavati voce?


božidar


September 15, 2013 u 10.09

odlićna tema, to dokazuje i više od 2god postanja,  molim preporuku (na žalost prisiljeni smo zamrzavati gotovu hranu koju sami skuhamo ) u čemu zamrzavati gotovu hranu, ima li tko informacija, iskustva , preporuku, zahvaljujemo


Zmajich


September 15, 2013 u 12.43

Ne bih rekla da su PE-LD vrećice za zamrzavanje hrane štetne. Puno su opasnije za čuvanje tople hrane jer se polimeri razlažu na relativno niskim temperaturama.
Mislim da vam je najmanja šteta od zamrzavanja u silikonskim posudicama, ali ne znam gdje se kod nas mogu nabaviti.


vlasta


September 18, 2013 u 17.07

dok sam bila u Italiji naišla sam na tave na koje se ništa ne lijepi,a napravljene su od nekakvog kamena-sivog,a to onaj vanjski sloj.I još me zanima gdje bih mogla kupit tave od gusa,željeza,a da nisu skupe?Treba mi jedna za palačinke,druga za povrće,meso,jaja…hvala.


Nora


September 29, 2013 u 12.01

Netko je ranije spominjao aluminijsku foliju… Evo, na mojoj jasno stoji upozorenje da se ne smije stavljati na jako kiselu i slanu hranu, kao ni na vlažnu hranu koja stoji na metalnom podlošku (da ne bi došlo do reakcije galvanskog članka).

Da li to znači da folijom ne smijemo pokriti hranu u protvanu? Bilo nakon jela ili za vrijeme pečenja?


Nora


September 29, 2013 u 12.02

Zaboravila sam u prethodni post staviti navodnike. Moje je samo ovo pitanje na kraju smile


albina


October 20, 2013 u 14.48

a kamo tu spada porculan (kao ovako nesto http://www.norpro.com/store/products/2-oz-porcelain-ramekins-6-pcs)


Zmajich


October 20, 2013 u 16.07

Porculan je vrsta keramike. Ovakvi su pekači generalno odlično rješenje…


albina


October 20, 2013 u 16.24

hvala zmaju :D


Ivan


December 12, 2013 u 21.06

Koristi li netko gusano pouđe SKK, nekada prodavano po kućama, i prodaje li se još uvijek. Ako znate javite, jer je zaista dobro.


morena


December 14, 2013 u 21.25

Kvalitetno posude od titanija?


RANKO


January 17, 2014 u 8.50

MISLIM DA JE IPAK NAJZDRAVIJE GLINENO POSUDJE,NE SAMO ŠTO NIJE TOKSIČNO NEGO ŠTO SAMA PRIRODA MATERIJALA ZAHTJEVA LAGAN I DUGOTRAJAN TERMIČKI TRETMAN-KUHANJE,A ŠTO REZULTIRA UKUSNOM I ZDRAVOM HRANOM.


roxy


May 24, 2014 u 21.05

Molim za savjet,
tražim tavu za palačinke koja je pogodna za indukciju a da bude od što manje štetnog materijala (da li bi to bila tava od lijevanog željeza?) Do sada nisam uspjela naći tavu za indukciju a da sam zadovoljna,trenutno imam jedno od Delimana ali toliko se izgrebala da bi je najradije bacila ali prvo moram naći drugu za zamjenu.


Sara


October 18, 2014 u 16.47

Poštovani,

imam alergiju na nikal i kobalt, pa me zanima koje je posuđe i pribor za jelo najbolje?

Dodaj komentar

 Ime

 E-mail

  Smajlići

Zapamti me!

Primaj obavijesti o novim komentarima na e-mail
Tražilica


Specijali

Čišćenje organizma
Alternativna medicina
Aromaterapija - tretman ljekovitim mirisima
Alternativno liječenje karcinoma
Sve o ljekovitom bilju
Abeceda zdrave prehrane
Ayurveda - drevna znanost o životu
Liječenje aloe verom


Novi članci

U 7 koraka do kuhinje bez otrova i mikroba
Zdravo i ukusno: čokoladna mousse torta
Smiruje, liječi bolove i pomaže koži - već tisućama godina
Djelujte na vrijeme i spriječite rak želuca
Prirodni vitamini i antibiotici - vaši borci za imunitet
Kongres prirodne medicine - sedam stručnjaka govorit će o prirodnim metodama liječenja
Kako ojačati dječji imunitet prirodnim putem
Pečeni kesteni s povrćem i jabukama
10 ljekovitih pripravaka od oraha koje možete napraviti sami
Upoznajte baobab - afričko "drvo života" koje revitalizira organizam i vraća zdravlju ravnotežu


Popularno

Detaljne upute za čišćenje jetre na prirodan način prema dr.Clark
Alergija - uzrok i načini liječenja
Terapija sodom bikarbonom prema Simonciniju i Jimu Kelmunu
Kako očistiti bubrege prirodnim sredstvima
Dr. Tullio Simoncini govori o povezanosti candide i raka
Prirodne metode čišćenja crijeva
Čišćenje organizma
Kako očistiti organizam od parazita
Candida: test, simptomi i načini liječenja
Prirodni načini liječenja ispadanja kose