Aspartam


Autor: Marina Biljak

Aspartam - najopasniji zaslađivač modernoga doba?


aspartamViše od devedeset zemalja odobrilo je korištenje aspartama u tisućama prehrambenih proizvoda.

No, to nije razlog za slavlje, iako je aspartam dvjesto puta slađi od šećera.  

Ovo umjetno sladilo omogućuje proizvođačima hrane da svoje slatke namirnice reklamiraju kao namirnice s niskom kalorijskom vrijednosti, dijetne namirnice ili pak namirnice bez šećera.

Tako zavaravaju brojne potrošače koji žele smanjiti količinu šećera u svojoj prehrani.

Smanjenje unosa šećera u vašoj prehrani odlična je ideja, no imajte na umu da aspartam nije dobra zamjena za  šećer.

Iako razne zdravstvene udruge za hranu i lijekove uvjeravaju potrošače da je aspartam siguran za zdravlje, istraživanja tvrde da je on jedna od najopasnijih tvari u prehrambenim proizvodima.


Gorka istina o aspartamu


U svim reklamama o aspartamu ističe se činjenica da je aspartam prirodan proizvod te da se sastoji od dvije aminokiseline, no ovo nije potpuna istina.

Ove dvije aminokiseline, aspartamska kiselina i fenilalanin, čine 90 posto sadržaja aspartama, dok 10 posto čini metil ester, koji se nekoliko sati nakon konzumacije pretvara u metanol.

Metanol je toksin koji uništava mijelinsko tkivo u vašem tijelu. Mijelinsko tkivo u organizmu obavlja važnu funkciju kao izolacijski materijal oko živaca, čime omogućuje da živčani signali putuju neometano.  

Ne preporučuje se unositi više od 7,8 mg metanola na dan. No, ako ste danas popili jednu litru nekog pića koje u svom sastavu sadrži aspartam, u svoje tijelo unijeli ste 56 mg metanola, dakle sedam puta više od preporučene doze.

Kada se dijetni sokovi i bezalkoholna pića zaslađeni aspartamom koriste kao nadomjestak za vodu, unos metanola može prelaziti 250 mg na dan.

To je čak 32 puta više od preporučene dnevne količine!

Zbog pretjeranog unosa metanola javljaju se glavobolje, vrtoglavice, mučnine, probavne smetnje, slabost, groznice, problemi s pamćenjem, ubrzani rad srca, ukočenost i nagla bol.

Najpoznatiji problemi koji proizlaze iz pretjeranog korištenja metanola su tegobe s vidom poput mutnog vida, smanjenja vidnog područja, pomračenja vida, oštećenja mrežnice, čak i sljepoće!

No ni aspartamska kiselina nije bolja od metanola. Prema istraživanjima Dr. Russela Blaylocka, profesora neurokirurgije na medicinskom sveučilištu u Misisipiju, aspartamska kiselina prelazi krvno moždanu barijeru, uništava neurone i razara naš mozak.

Dr. Blaylock upozorava da aspartamska kiselina može uzrokovati multiplu sklerozu, Alzheimerovu bolesti, hiperaktivnost, gubitak pamćenja, Parkinsonovu bolesti i oštećenja mozga.

I fenilalanin je opasna supstanca. Fenilalanin koji sadrži aspartam kroz duži vremenski period može uzrokovati emocionalne poremećaje i depresiju, glavobolje i gubitak pamćenja.

1994 godine Američki Zavod za Zaštitu Zdravlja objavio je izvještaj o štetnosti aspartama s dugačkom listom nuspojava. Među njima su..

 • glavobolja i migrena
 • vrtoglavica i mučnina
 • depresija
 • umor
 • ubrzani rad srca
 • gubitak pamćenja
 • bolovi u zglobovima
 • napadaji nemira i panike
 • gubitak vida i sluha
 • nesanica
 • ubrzan rad srca
 • gubitak svijesti i smrtPrema znanstvenicima koji su radili na proučavanju nuspojava aspartama, ovo umjetno sladilo može pogoršati ili potaknuti sljedeće bolesti:

 • tumore na mozgu
 • multipla sklerozu
 • epilepsiju
 • sindrom kroničnog umora
 • Parkinsonovu bolest
 • alzheimerovu bolest
 • mentalnu retardaciju
 • deformacije kod novorođenčadi
 • fibromialgiju
 • dijabetes


Povijest aspartama


Ovo umjetno sladilo je 1965. godine otkrio kemičar James M. Schlatter, koji je slučajno tijekom testiranja lijeka protiv čira na želucu otkrio sladak okus tog kemijskog spoja.

Nakon toga počela je dugotrajna borba da se dopusti korištenje aspartama u ulozi umjetnog sladila, što nije bio jednostavan zadatak.

Poznato je da američka agencija za hranu i lijekove (FDA) još je 1975., nakon žalbe od strane znanstvenika Dr Johna W.Oneya, došla do zaključka da korištenje aspartama ne bi trebalo biti dopušteno na tržištu zbog negativnih zdravstvenih posljedica otkrivenih prilikom testiranja.

Do 1980. godine jednoglasna odluka istraživača i članova FDA bila je da je aspartam opasan te da bi se tvrtka koja pokušava uvesti aspartam na tržište trebala pravno goniti.

No to nije bio kraj aspartama. Zahvaljujući trudu tvrtke koja je promicala uvođenje aspartama na tržište, 1981. novi direktor FDA  je odobrio upotrebu ovog tihog ubojice u hrani, a zatim i u pićima.


Sumnjivi rezultati istraživanja


Nesumnjivo, aspartam je jedan od najčešće ispitivanih kemijskih spojeva s čak 164 provedena istraživanja.

No, 74 istraživanja financirala je upravo ona industrija koja je htjela uvesti ovaj kemijski spoj na tržište.

Pitanje je mogu li se ti rezultati uopće uzeti u obzir.

Teško je povjerovati da ti rezultati mogu biti vjerodostojni, zna li se da nijedno nije pronašlo negativne učinke aspartama.

Neka istraživanja financirana od strane aspartamske industrije čak su dovela do zaključka da on pomaže u smanjenju težine, što je daleko od istine.

Naime, prema neovisnim istraživanjima aspartam i slična umjetna sladila...

 • potiču apetit
 • povećavaju želju za ugljikohidratima
 • potiču pohranjivanje masnoće i debljanje
 • povećavaju rizik od pretilostiKockanje sa zdravljem


Mnogi potrošači sigurno misle da aspartam ne može biti toliko loš, jer ako je zaista štetan, nakon toliko godina sigurno bi se učinilo nešto da se spriječi njegova proizvodnja.

No morate imati na umu da je aspartamska industrija vrlo vrijedna, te da će svi uključeni učiniti sve da njihov glavni izvor novca ostane netaknut.

Imajući to na umu, sljedeći put kad u ruke uzmete neki proizvod na kojemu piše "bez šećera", provjerite sastav tog proizvoda i ne igrajte se sa zdravljem.

Izbacite ovog tihog ubojicu iz prehrane i okrenite se prirodnim sladilima poput meda, agava sirupa, stevije, ječmenog slada, javorova sirupa ili šećera od trske, za koje znate da su sigurni.
 


Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Print Friendly and PDFKomentari

Prije nego što ostavite komentar, obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu.Licni primer


October 17, 2012 u 7.35

Bravo za autora, bravo za komentar i bravo za Alternativu. Dragi čitaoci, znajte da je put kojim moramo ići mi koji verujemo u prirodu težak, boriti se sa moćnicima koji imaju vlast, medije…nije lako, ali zato moramo biti uporni da stalno svoja znanja, iskustva nudimo ljudima kako bi istina zaživela. Problemi koji stižu od proizvođača lekova, hrane se uvelike manifestuju kao najteža oboljenja, šta nam tek dolazi u narednom periodu kad je u pitanju oboljevanje, ne može ljudski um ni zamisliti ali oni koji nam to plasiraju misle samo o novcu i ciljevima svođenja broja stanovnika na zemlji na, po njima programiranu brojku, koja je višestruko manja od broja stanovnika na zemlji. Kada to shvati i prihvati veliki broj ljudi na Zemlji uticaji moćnika će se smanjiti ili možda nestati.


Nandy


October 17, 2012 u 7.53

Konačno članak i o aspartamu, izbjegavam ga već nekih godinu i pol. Prije nego sam saznala za njega primjetila sam da kad zvačem Orbit da sam nakon njih užasno gladna te sam ih prestala konzumirati. Tijelo nam samo govori što mu ne odgovara, samo treba to primjetiti. Svi znamo da Coca Cola Zero ima užasan okus, meni ko da pijem otrovu i to baš zbog aspartama. thumbs up


Naim


October 17, 2012 u 8.07

Dal ima drugi naziv za aspartam, da znamo prolikom kupovini artikala. Hvala.


jana


October 17, 2012 u 8.09

Može li mi netko reči dali na proizvodu piše aspartan ili ima neku oznaku, hvala


Mici


October 17, 2012 u 8.15

Da li biste mogli napisati neki članak o veštačkim zaslađivačim ( stevia, splenda i sl. ) koji su dans veoma popularni?


Nandy


October 17, 2012 u 8.39

Drugi nazivi za aspartam su:
NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, E951… Ove sam samo našla, izbjegavajte proizvode gdje piše “sugar free” i “light”.

Ima ga u:

pivo smanjene energijske vrijednosti - 25mg/L

niskokalorične juhe - 110mg/L

slatko-kiselo konzervirano voće i povrće, slatko-kiseli trajni i polutrajni riblji proizvodi i marinade od ribe, rakova i mekušaca - 300mg/kg

umaci, senf, delikatesna salata (Feinkostsalat) - 350mg/kg

zapakirane, aromatizirane grickalice na osnovi škroba ili orašastog voća - 500mg/kg

aromatizirani bezalkoholni napitci, napitci na osnovi mlijeka i mliječnih proizvoda ili na osnovi voćnog soka, bezalkoholno pivo ili pivo s najviše 1,2 vol. % alkohola, stolno pivo: Biere de table/ Tafelbier/ Table beer s manje od 6 % ekstrakta slada (osim piva proizvedenog površinski fermentirajućim kvascem (Obergäriges Einfachbier), pivo s minimalnom kiselošću od 30 miliekvivalenata izraženo kao NaOH, napitci koji su mješavine bezalkoholnog napitka i piva, jabučnog vina (cider), cidera od kruške, jakoga alkoholnog pića ili vina, jabučno vino (cider), cider od kruške, jaka alkoholna pića s manje od 15 vol. % alkoholala - 600mg/L

dodaci prehrani u tekućem stanju (prema posebnome propisu) - 600mg/kg

nizozemsko tamno pivo (Oud bruin Bier) - 650mg/L

smrznuti deserti (sladoled) smanjene energijske vrijednosti, hrana za redukciju tjelesne mase (prema posebnome propisu) - 800mg/kg

aromatizirani vodeni deserti, deserti na osnovi mlijeka ili mliječnih proizvoda, deserti na osnovi voća i povrća, jaja, žitarica, masti, niskokalorični bombonski proizvodi i slične slastice bez dodanog šećera, namazi smanjene energijske vrijednosti na osnovi kakaa, mlijeka, sušenog voća ili masti, žitarice za doručak s više od 15 % vlakana i najmanje 20 % posija, smanjene energijske vrijednosti, konzervirano voće smanjene energijske vrijednosti, niskokalorični džemovi, želei, domaće marmelade, niskokalorični voćni i povrtni pripravci, dijetna hrana za posebne medicinske namjene (prema posebnome propisu) - 1000mg/kg

fini pekarski proizvodi za posebne prehrambene potrebe - 1700mg/kg

bombonski proizvodi i slične slastice na osnovi kakaa ili sušenog voća, bombonski proizvodi i slične slastice na osnovi škroba, jako aromatizirane pastile za osvježavanje daha bez dodanog šećera, dodatci prehrani u krutome stanju (prema posebnome propisu) - 2000mg/kg

guma za žvakanje s dodanim šećerom (E951 služi kao pojačivač okusa) - 2500mg/kg

guma za žvakanje bez dodanog šećera, vitaminsko-mineralni dodatci prehrani kao sirupi ili tablete za žvakanje (prema posebnome propisu) - 5500mg/kg

mali bomboni za osvježavanje daha bez dodanog šećera - 6000 mg/kg


darko


October 17, 2012 u 8.41

Drugi naziv je saharin i moze se kupiti u svakoj apoteci.Kutija sa malim beli tableticama,koriste je dijabeticari.Medjutim cinjenica je da u mnogim apotekama upozoravaju da se ne koristi vestacki zasladjivac,aspartam ili saharin ukoliko niste oboleli od dijabetesa jer dolazi do drasticnog poremecaja metabolizma,i nije usamljen slucaj u praksi da su mnogi dobili dijabetes upravo konzumacijom saharina i vestackih zasladjivaca.Tako da se ne preporucuje ukoliko ste zdravi jer moze doci do poremecaja i pojave dijabetesa(secerne bolesti)


Naim


October 17, 2012 u 10.08

Hvala na brzi odgovor; Nandy, Darko.Bok.


jana


October 17, 2012 u 10.45

hvala na tako detaljnom odgovoru smile smile


hortenzija


October 17, 2012 u 11.11

bravo za Nandy heart heart


Nandy


October 17, 2012 u 11.59

Nema na čemu. sun
Čitala sam puno o aspartamu, a ove informacije sam našla na: http://e-brojevi.udd.hr/
Ne znam dal se smiju stavljati linkovi ali ovo je udruga za demokratsko društvo, gore su pravilnici o aditivima.  heart


branka


October 17, 2012 u 12.30

aspartam i saharin nisu jedno te isto. aspartam je dosao na trziste 1974, saharin nekoliko godina kasnije. aspartam je dokazan opasan zasladjivac, saharin su ocrnile neke studije gdje su se radili pokusi na stakorima, ali nikad te nuspojave nisu uspjeli dokazati i na ljudima. no, saharin je i dalje umjetan zasladjivac. aspartam je sacinjen od fenilalanina (phenylalanin) i aspartinske kiseline, te ti sastojci moraju biti navedeni na deklaraciji proizvoda pod ‘upozorenjem’.
sigurnim zasladjivacima se smatraju ksilitol (uglavnom ga nalazimo u zvakacim gumama i pastama za zube) i stevija, oba su prirodni proizvodi. stevija se stoljecima koristi u africi.
postoji jos i sukraloza, koja se dobiva manipulacijom molekule secera i to je jedini zasladjivac kojeg dobivamo iz secera (mogli bi je nazvati ‘prirodnom’, ali nakon laboratorija, daleko je od prirodnog). jos nisu poznate nikakve nuspojave, ali nije do sada niti dovoljno istrazen njen utjecaj na ljudski organizam, pa ju valja uzeti sa zadrskom.


Vesna*


October 17, 2012 u 14.05

Odlican tekst !Truju nas cime stignu ,a sta cemo za fluor kojim su poceli da nas truju jos u proslom veku - kako to izbeci ?

P.S. Za Alternativu: da li znate pravilan nacin upotrebe zeolita ,bila bih vam zahvalana ako znate i ako mi odgovorite .Unapred veliko hvala :)


Vojo


October 17, 2012 u 14.34

Saharin je stari proizvod evo sta kaze Wikipedija na slovenačkom Navodno je povezan sa nekim karcinomima, dozvoljen je u SAD i EU, što samo po sebi ništa ne znači
Saharin je umetno sladilo, brez kalorične vrednosti, ki je 300-krat bolj sladek od saharoze. Odkril ga je Constantin Fahlberg že leta 1879. Njegov sladek okus je bil odkrit po naključju.
Pozdrav


Billyana


October 17, 2012 u 15.19

Veoma sam zauzeta i nemam puno vremena za kuvanje, ali se trudim i izbegavam kupovati zaledjenu ili gotovu hranu.  Izpocetka mi je bilo tesko, nisam znala sta da spremam a da bude lako i brzo, medjutim od kad su moje cerke presle na vegetariansku ishranu i uz njihovu pomoc i podrsku, potpuno smo promenili jelovnik.  Uz malo truda, nasle smo puno dobrih recepata, veoma jednostavnih i brzih za pripremu, a sada i mi same izmisljamo sta pravimo. Kupujem samo sveze namirnice, i nesecam se kad smo zadnji put pojele “junk food”  Divno se osecamo.Svima preporucujem Potrebno je samo malo dobre volje i sve se moze. sun


hortenzija


October 17, 2012 u 15.59

vesna
zeolit je vrlo zanimljiva tema, pridružujem se pozivu da se o zeolitu piše više heart heartOctober 17, 2012 u 18.14

(17. 10. u 21:15)

Meni nikako ne ide u glavu zbog čega trošimo toliko tinte na te umjetnoće?

Ja sam mislio da ljudi koji posjećuju ovu stranicu ipak bolje upotrebljavaju mozak.

Sve te otrove treba izbjegavati u široku luku.

Šećer je štetan, stoga ga valja zamijeniti voćem.

Ako toliko žudite za slatkim, uzmite datulje i njihovu slatkoću regulirajte tako što ćete po njima poškropiti limunov sok.

Sami otkrivajte koliko kapi pridonosi slatkoći po vašem ukusu.

A ove Markove konake o aspartamu i namirnicama koje normalan čovjek nikada ne bi konzumirao, ostavite za neke druge ljude.


slavica s.


October 17, 2012 u 19.02

sun  BRAVO ALTERNATIVO !!!
      TEMA JE FENOMENALNA!!!
STEVIA latinski: Eupatorium rebaudianum je prirodna biljka i poreklo joj je iz Paragvaja (Juzna Amerika). god. 1888 je prvi put registrovana i opisana kao biljka od strane jednog botanicara iz Evrope. Njeno konzumiranje NEMA NIKAKVIH STETNIH delovanja na nas organizam. 1 gr Stevie zamenjuje 1kg secera. Pa bi masovno gajenje bilo preveliki udar na farmakolosku proizvodnju vestackih zasladjivaca! I zato se godinama botanicari i lekari iz Evrope bore za masovnu upotrebu Stevie. Ona je zapravo i lek za dijabeticare!Kod nas se moze gajiti u saksijama a seme imate u zemljama EU. Ja sam ga nabavila u Svajcarskoj a imaju ga svi bolje snabdeveni prodavci raznoraznog semenja jestivih biljaka

Aspartam ( E950 mu je oznaka na proizvodima) je jedno JAKO VELIKO ZLO skuhano u kuhinjama USA kompanija. A totalni je apsurd pojava proizvoda za dijabeticare gde se keksi, cokolade i bombone prave bas aspartamom!? Po meni je mnogo manje zlo za dijabeticare obican secer od svih vestackih! Zasto?
Pa uradjene su mnoge studije na tu temu i dokazano je da cela grupa (aditivi ili zasladjivaci) ima veoma jak i los uticaj na celije mozga, hipofizu,  na jetru i pankreas, nervni sistem,...itd.
Pa npr. osobe koje upotrebljavaju antidepresive, lekove za dijabetis,ili popiju alkoholno pice (posebno vise casica) a koriste zasladjivace mogu doziveti jaka stanja depresija, nervoza, apatije,delirijum,  pa cak i suicidne pojave…a o ostalim losim uticajima na zdravlje suvisno je bilo sta reci!
I po ko zna koji put ponavljam: CITAJTE DEKLARACIJE NA HRANI KOJU KUPUJETE!!!
Sve sto na sebi nosi opis: bez secera, arome, i ostali E…dodaci, NIJE ZDRAVO I JAKO JE STETNO!!!
Nemojte biti konzument farmakoloskih otrova i svakodnevne gotove hrane koja nas kao sto vidite vodi u teske bolesti.
Mocnicima nije stalo do obicnog coveka! Njima su MOC I NOVAC jedina vodilja!


Davor


October 17, 2012 u 19.38

@Nandy

Hvala na detaljnom odgovoru ali me interesuje jedna stvar: mnogi od proizvoda koje si navela kao npr sokovi na bazi voca, apple/pear cider, vocni jogurti, zitarice itd, ne sadrze u sastavu nikakve pojacivace okusa ni umjetne zasladjivace (jer svi navedeni koriste obicni secer, nisu sugar free) pa me zanima, da li se uprkos etiketi, u sve te proizvode ipak stavlja aspartam ili zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca da li stavlja aspartam ili secer ?

Definitivno nastojim da izbjegnem taj otrov 100%, nisam uzeo zvaku 3 godine niti imam potrebe (glupa navika), a nezdravu ishranu (npr sve gore navedeno) nastojim da koristim minimalno.


hortenzija


October 18, 2012 u 1.08

svaka pohvala alternativi, svi su tekstovi dobri bez izuzetka, niti na aspartam nije šteta trošiti vrijeme ni mastilo, samo naprijed djeco, super ste heart heart


Vesna*


October 18, 2012 u 2.00

Prenosim email koji sam dobila davno ......

Aspartam - slatki otrov
Najverovatnije ne očekujete, da vaš zdravi jutranji jogurt može biti vaš najveći neprijatelj. Ili da dijetalni napitak koji vas „štiti“ od kilograma i nije tako dijetalan.
Naime, ozloglašena prehrambena industrija već neko vreme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja uticaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam naime sadrži 10% metanola, koji može da bude smrtonosan već pri dozi od dve čajne kašičice, jer se u telu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sistema u nenormalno visokim koncentracijama i tako preterano stimuliše moždane ćelije, što za posledicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprečava normalan razvoj fetusa, uzrokuje spontane abortuse i urođene mane, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda.

Pogrešno je takođe i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine. Uprkos tome, da je reč o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja, između ostalog, reguliše i osećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980. sa istovremenom pojavom „dijetetskih“ proizvoda sa aspartamom.
London Evening Standard 2005.g. izveštava o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice,teskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje neverovatno poboljšalo,po prestanku uzimanja aspartama.
Istraživanja iz 1994.na Harvadu su dijet-sodu povezala sa lomovima kostiju kod četrnaestogodišnjih devojčica. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: „Aspartam ima previše škodljivih dejstava, da bi ih nabrajali u ovom
spisku!“

Količina metanola u telu ne bi trebalo da preseže 7,8mg na dan. Jedan litar pića, koje je zaslađeno aspartamom sadrži oko 56mg metanola. Tako ljudi, koji pojedu više proizvoda sa aspartamom, unesu 250mg etanola dnevno u telo, što 32 puta preseže preporučenu granicu.

No, aspartam je obezbedio mesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je izvedeno 164 studije, od kojih je 74 finansirala aspartamska industrija.90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.

Aspartam nalazimo u praktično svim proizvodima sa napisom „bez šećera“, pre svega u žvakaćim gumama, dijetetskih napicima, lakim jogurtima i slično.

Aspartam je veštački zaslađivač, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna pića) i jelima (jogurti) i slatkišima (bombonama, žvakaćim gumama).
On je u izuzetno širokoj upotrebi u savremenoj ishrani, uprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA(američka uprava za hranu i lekove), ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci, koju dodaju u hranu neupućene javnosti.

Aspartam je stručno ime za veštački šećer,poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Otkrili su ga slučajno 1965. kada je James Schlatter, hemičar kompanije G. D. Searle, testirao neki lek protiv čira na želudcu.

Godine 1981. aspartam bio je odobren za upotrebu u ishrani, a za zaslađivanje gaziranih pića 1983. Godine 1985. je kompanija Monsanto kupila kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdelila na dve samostalne kćerinske firme, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Aspartam je krivac za više od 75 procenata negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je moguće pročitati još februara 1994. u izveštaju Američkog ministrstva zdravlja i socijalnih službi.

Među 90 različitih dokumentovanih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izveštaju su: glavobolje i migrene, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremećaji govora, gubitak čula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima.

Naučnici koji su proučavali neželjena dejstva aspartama utvrđuju da unošenje tog sredstva može da izazove, podstakne ili pogorša hronične bolesti, kao što su tumor na mozgu, multipla skleroza,
epilepsija, sindrom hroničnog umora,Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novorođenčadi, bol u mišićima i dijabetes.

Glavne sastojci aspartama su: aspartinska kislina (40%), fenilalanin (50%) i metanol (10%). Posebno problematičan je metanol, koji je smrtno opasan otrov. Pri zagrevanju aspartama iznad 30 stepeni Celzijusa stvara se slobodni metanol, koji može da izazove trovanje.


I još savet za kraj - kada sledeći put budete kupili neki proizvod, na kome piše velikimi slovima BEZ ŠEĆERA,pogledajte sitan tekst na etiketi. Ako na njoj piše da sadrži aspartam znajte da se igrate svojim zdravljem i zdravljem svoje dece.
Zato dvaput razmislite, pre no što vas vaš mališan sledeći put bude molio za žvakaću gumu bez šećera.

P.S. Monsantov patent za aspartam uskoro ističe, što znači da će pomenuti veštački zaslađivač biti još šire zastupljen u namirnicama. Inače je Monsanto već patentirao nov proizvod - Neotame, koji je desetostruko jači od aspartama i naravno, još škodljiviji.

P.P.S. Uzgred, u SAD prehrambeno - farmaceutski lobi intenzivno radi na tome, da aspartam ne treba obavezno navesti u deklaracijama na namirnicama, što znači,u tom slučaju uopšte ne bismo mogli znati, da određena namirnica sadrži aspartam.

Aleš Babič
Nezavisni savetnik za potrošače
www.prihranite.si
Autor knjige: Zašto sam bez novca

” U budućnosti bi se tok novca morao preusmeriti ka ljudima koji sa njim postupaju mudro – inače su
ekološka i socijalna katastrofa neizbežne!”


vesna


October 18, 2012 u 6.30

Pozdrav svim Alternativcima!
Jedan podatak!Aspartama ima u proizvodu zvanom REVITA!Stevia-sami je uzgojite!kupite jednu sadnicu,pa u proljeće od mladih izdanaka presadite u nove lončanice!I uživajte!


davorka


October 18, 2012 u 8.22

KOristim več godinama zaslađivač ali samo za kavu,eventualno za čaj piše da se sastoji od natrijevog ciklamatai natrijevog saharinata te natrijev hidrogen karbonata i natrijev citrat,lijepo molim alternativu ili prisutne koji imaju saznanja o tome,mama mi je šećeraš pa pije kavu sa tim sladilom a i ja isto s njom,hvala! thinking


nena


October 18, 2012 u 8.31

Hvala g.Svetlani i Alternativi da postoje u ovom ludom vremenu !!! thumbs up


Mirjana


October 18, 2012 u 9.04

za DS nije potrebno vredjati jer smatram da imam dovoljno “mozga” ali nismo svi sveznajuci kao vi pa sve sto je dodatno i puno dobrih saveta citalaca je dobro doslo i ja im se zahvaljujem na tome. U zivotu se uvek uci i dodaje ono sto neznamo a niko nije toliko pametan pa cak ni vi da sve zna
za ALTERNATIVU nastavite jer SVI clanci su vam vise nego dobri i ako nam cesto pisete ja uvek sa nestrpljenjem cekam sledece
Zahvalna Mirjana thumbs up


Nandy


October 18, 2012 u 9.20

Za Davora

Pošaljite e-mail dotičnim tvrtkama, napište da ste alergični na njega ili tako nešto jer inače neće dobiti točan odgovor. Mene ako nešto zanima, a nije napisano kod sastojka, uvijek pošaljem e-mail tvrtki koja to proizvodi i uvijek mi odgovore.

Ni jedan umjetni šečer nije zdrav, več je napisano u drugim komentarima da nemojte kupovati hranu sa aditivima.October 18, 2012 u 11.16

(18:10, 14:15)

Daleko od toga da ja mnogo znam.

Znam samo upotrebljavati zdrav razum i to je sve.

Nisam ja nikoga vrijeđao, samo se čudim zašto ljudi uopće trebaju zaslađivati hranu, čaj, kavu?

Stalno Vam treba neki poticaj, neki pojačivač (čak je i stevija suvišna), umjesto da naučite uživati u izvornom okusu.

Ajurvedska medicina traži šest okusa u hrani, preporučuje sol jer samo ona proizvodi slani okus, ali nigdje ne zahtijeva šećer jer su gotovo sve žitarice i mnogi drugi proizvodi prirodno slatki.

Isto tako, ne znam zašto uopće pijete jogurt i trošite pasterizirane mliječne proizvode, zašto zvačete?

Pa sve je to čista kemija!

—-

Mirjana

za DS nije potrebno vredjati jer smatram da imam dovoljno “mozga” ali nismo svi sveznajuci kao vi pa sve sto je dodatno i puno dobrih saveta citalaca je dobro doslo i ja im se zahvaljujem na tome. U zivotu se uvek uci i dodaje ono sto neznamo a niko nije toliko pametan pa cak ni vi da sve zna
za ALTERNATIVU nastavite jer SVI clanci su vam vise nego dobri i ako nam cesto pisete ja uvek sa nestrpljenjem cekam sledece
Zahvalna Mirjana thumbs up


ada


October 18, 2012 u 12.05

Pisite nesto o ZEOLITU nod


ada


October 18, 2012 u 12.11

ZEOLIT:CUDOTVORNI MINERAL,SPAS ZA LJUDE, SPAS ZA POLJOPRIVREDU,SPAS ZA ZRACENJE,SPAS ZA SRBIJU!!!POGLEDAJTE NA GUGLU POZDRAV IZ SOCI-RUSIJA


Mirjana


October 18, 2012 u 12.26

DS,zdrav razum je cesto drugaciji i to su samo navike iz detinjstva i zato zahvaljujem svim ovim clancima koji nam otvaraju oci i vode ka novom nacinu pogleda na svet i zdravoj ishrani
slazem se da svi mi znamo da je secer los za nas ali treba i objasniti zasto i dobiti odgovor na mnostvo druga pitanja i podeliti iskustva
Zahvaljujuci Alternativi moja sestra je nadam se ozdravila od raka pluca ako jos ne na dobrom je putu ka ozdravljenju
Jos jedan komentar pozitivan naravno;predlog da kao i vi napisemo datum nasih posiljki kao i sto ste vi uradili,mislim da je to pametno jer se cesto pitam od kog datuma potice koji odgovor
Pozdrav svim clanovima

Mirjana
18/10/2012


n.n.


October 18, 2012 u 12.44

big smile Ada, nije ovdje mesto za politiku. Cini mi se za Srbiju nema spasa (broji dane).Ne znam za kaj???!Bok.rofl


Mirjana


October 18, 2012 u 13.21

n.n.
mislim da za vas ovde nema mesta i nebi bilo lose udaljiti vas i sami kazete da ovde nema mesta za politiku i mrznju
potrebni su samo pozitivni ljudi a ne ograniceni samo u mrznji,


hortenzija


October 18, 2012 u 13.38

n.n.
da li Srbija broji dane ili ne nije tvoja briga

ovo je tekst o aspartamu ali ću ja o steviji:
našla sam danas da se sadnice stevije u Hrvatskoj mogu kupiti na:pfarrer@post.t-com.hr
bilo bi veoma korisno da ko god može u svoj vrt posadi nekoliko ovih stabljika, ja ću se potruditi da ih nabavim za slijedeću sezonu, pozdrav svima dobroželećim alternativcima heart heart heart


Vesna*


October 18, 2012 u 14.08

n.n.

Ubedjena sam da je gospodja/djica Ada spomenula Srbiju zbog Nato alijanse i bacanja sumanute kolicine osiromasenog uranijuma 1999.godine, a zeolit to moze da neutralise !

Prema tome ,n.n. ,mislim da preterujete i komentar Vam uopste nije na mestu !
Promasili ste blog , ovde mrznje nema !  sun


ada


October 18, 2012 u 15.45

NEMAM KOMENTAR!!!!!!!!!!!SVE STO STE REKLI GOVORI O VAMA…n.n…...TUZNO!!!!


marina


October 18, 2012 u 17.42

Odlican clanak o aspartamu..nisam dosta toga znala, za zvake da su ne zdrave sam znala,ali nisam znala da je zbog aspartama. Odlican ste casopis!!! sun


Zija


October 18, 2012 u 18.27

Svaka cast i hvala vam na ovom prilogu o aspartanu! Ja sam neko ko veoma voli slatkise i stalno trazim neku zamenu za secer jer vodim racuna o ishrani. Kad sam procitala ovaj clanak, odmah sam pogledala svoje proizvode i mada nisam mogla u sastojcima da nadjem “aspartan”, malo sam googlovala i videla da je aspartan u stvari zasladjivac

            E950

tako da sam shvatila koliko stetnih materija sam unela u svoje telo misleci da cinim dobro. Hvala jos jednom!


Zija


October 18, 2012 u 18.28

samo da se ispravim aspartan je E951 bang


Rangi


October 19, 2012 u 1.36

Hvala vam sto obavjestavate ljude o takvim stvarima, na zalost ima jako puno ljudi koji su jednostavno prezauzeti zivotom da bi se mogli posvetiti bilo kakvom istrazivanju ili proucavanju takvih stvari. Ljudi jednostavno misle da ih sve te silne studije, zdravstvene organizacije stite i vjeruju im. Koliko su naivni pokazuje primjer moje susjede koja obozava Diet Coca-Colu i pije je godinama i eto zena je osljepila. Tek sad kad sam joj rekla za aspartam prestala je pit, jednostavno nije znala i nije si ni u snu mogla pomisliti da bi takav otrov bio dozvoljen od bilo koje zdravstvene institucije.


Vesna*


October 19, 2012 u 3.10

DODACI PREHRAMBENIM NAMIRNICAMA

( prijepis izvješća Klinike za Pedijatrijsku onkologiju iz Dusseldorfa )

      1. Bezopasni dodaci:
E- 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180
E- 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
E- 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382
E- 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

      2. Sumnjive tvari:
E- 125, 141, 150 (Elite Cappuccino),153, 171, 172, 173
E- 240, 241
E- 477

      3 Opasni dodaci:
E- 102, 110 (Cedevita bomboni), 120, 124
(Izazivaju smetnje u radu crijeva, smetnje probavnog sustava, kožne bolesti, uništavaju vitamin B 12, povisuju kolesterol, podražuju živce, uzrokuju upalu usne
šupljine)

      4. Štetni po zdravlje

E- 220, 221, 224, 230, 231, 232, 233
E- 311, 312, 320, 321, 338, 339, (Zdenka mazivi sirevi, Zott Toast sandwich sir u listićima, Martinger sandwich sir u listićima, Anamarija Cappuccino), 340
(Anamarija Cappuccino, Arabesca Cappuccino Gold, Elite Cappuccino), 341
E- 407, 450 (Zdenka mazivi sirevi, Puris hrenovke), 461, 463, 465, 466 (pakirani sladoledi)

      5. Dodaci koji uzrokuju rak

E- 123, 131, 142
E- 210, 211 (Zvijezda ketchup, Zvijezda light majoneza), 213, 214, 215, 216, 217, 239
E- 330 (Margo s maslinovim uljem, Margo Nova, Margo s jogurtom, Schweps bitter lemon, Zvijezda delicates umaci)
E-123 je jako otrovan i zabranjen u SAD, zajedno s E-110, E-123 (sadrže ih Haribo gumeni bomboni,
Treets i Smarties čokoladni bomboni, puding sa šlagom u plastičnim posudicama, zamrznutra riba
marke Iglo, vrhnje za kuhanje Creme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.
E-330 je najopasniji dodatak (sadrže ga senfovi, neka bezalkoholna pića, meso rakova, neki sirevi i
glive u konzervi.


PREPORUKA: Koristite ovaj popis jer radi se o Vašem zdravlju i zdravlju vaše djece.
Spriječite uporabu ovih dodataka hrani pažljivim odabirom namirnica.

P.S.Ne znam koliko je pouzdan - dobila sam kao email ali ga se pridrzavam kada god je moguce…...


hortenzija


October 19, 2012 u 4.34

vesna (kako nađe ovu zvjezdicu)
moguće da je ovaj spisak pouzdan jer sam ga našla na nekoliko sajtova pod istim naslovom heart heart


MIROSLAV


October 19, 2012 u 5.43

SUPER TEKSTOctober 19, 2012 u 8.03

(19. 10. u 11:01)

Vasna se potrudila, ali je mogla skratiti muku jer je istina da su svi dodaci štetni.

Treba ih izbjegavati!

P. S.

Rangi, koliko glup moraš biti da ne shvatiš da sve umjetno ne vrijedi ni po’ lule duhana!

-

Rangi

Hvala vam sto obavjestavate ljude o takvim stvarima, na zalost ima jako puno ljudi koji su jednostavno prezauzeti zivotom da bi se mogli posvetiti bilo kakvom istrazivanju ili proucavanju takvih stvari. Ljudi jednostavno misle da ih sve te silne studije, zdravstvene organizacije stite i vjeruju im. Koliko su naivni pokazuje primjer moje susjede koja obozava Diet Coca-Colu i pije je godinama i eto zena je osljepila. Tek sad kad sam joj rekla za aspartam prestala je pit, jednostavno nije znala i nije si ni u snu mogla pomisliti da bi takav otrov bio dozvoljen od bilo koje zdravstvene institucije.October 19, 2012 u 8.06

Inače, našemu narodu, a i mnogima drugima, nisu potrebni liječnici opće medicine.

Njima tebaju psihoterapeuti jer 99 posto naših sunarodnjaka predstavlja patološke slučajeve s jakom ovisnošću.

Prema cigaretama, šećeru, praćenju sapunica, mlaćenju prazne slame i drugim pošastima modernoga doba.

Pored vode ova žena pije kolu, pored toliko slatkoga voća ovi se kljukaju aspartamom i drugim kancerogenim zaslađivačima!?

Kao što rekoh, to samo psihoterapeuti mogu izliječiti!


Mirjana


October 19, 2012 u 8.33

DS
prestani da vredjas i dalje se smatras najvecim pametnjakovicem tj. onaj 1% od naroda a vi 99% citalaca nastavite i znajte da ni jedno pitanje nije glupo i zasluzuje pametan odgovor,druzimo se i dalje delimo svoja iskustva
a ako je nekome potreban psihoterapeut to je za             DSOctober 19, 2012 u 10.12

(19.10. u 13:11)

Daleko sam ja od najvećega pametnjakovića.

I nije sramota napisati čovjeku da je rob vlastitog ega.

Pa to se stoljećima tvrdi u djelima indijskih mudraca.

Ja samo prenosim pročitano…


Dragana


October 21, 2012 u 11.19

Sve sto na spisku sastojaka ima:
  -Aspartam, ili
  -“sadrzi izvor fenilalanina” (npr.Koka kola)
  -formaldehid (neka mleka za telo)
je kancerogeno!

Odlican clanak, sve pohvale!


hortenzija


October 21, 2012 u 13.41

mirjana
bez žuči mirjana, bez ovakvih “pametnjakovića”, destruktivnih i onih koji vole da mudruju forum bi bio manje interesantan, neka ih. heart heart


vulović


October 21, 2012 u 18.12

Odavno znam da je aspartam otrov,pa sam i djete upoznala s tim, ali nisam mogla zamislit da ga ima u toliko proizvoda pod skrivenim imenom. Hvala vam za trud od srca.


                          21.10.2012. thumbs up


Vesna*


October 22, 2012 u 2.59

Vama samom mora da je najteze, a tek Vasim ukucanima (ako ih uopste imate).....tesko je savladati toliki ego i ubedjenje da sve znate i da ste najispravniji u svakom svom stavu,misljenju, recju u svemu.
Da Vam kazem u poverenju,to mozda niste znali (;), i to Vase moze da se izleci - samo treba da odete kod pravog cika doktora !
Zelim Vam lep dan :)


P.S.
‘hortenzija
vesna (kako nađe ovu zvjezdicu)’......broj 8 (sift)
Srdacan pozdrav :) sun


Nandy


October 22, 2012 u 11.57

Zaboravila sam napisati da čak zubna pasta Ajona ima aspartam, a bez floura je.  surprised


"Alternativa za Vas"


October 22, 2012 u 18.16

Nandy,

Da, treba paziti. I ja sam nedavno naišla na jedan “prirodan” proizvod s aspartamom.


Mile


October 23, 2012 u 20.24

Bravo!!!!!
Ovoga puta nemam sto dodati…
Edukovani ste, strucni, pametni…
Pogrgresio bih ako bih bilo sto dodao…
Hrabri clanci + kvalitetni komentari = buducnost nasih narastaja…
Ako sve ovo prenesemo pucanstvu (narodu) i svojim potomcima, stvari ce se popraviti na bolje.
Samo ne smemo zaboraviti jednu vaznu stvar:
koliko staklene ambalaze mozete pronaci u marketima a da nisu pivo od 0.5 litre ili neki sirup na rastvaranje…
Aliminij i PET su jednako opasni kao aspartam ili neki drugi zasladjivaci… Navedeni materijali direktno unistavaju covekov DNK-a time sto se inputuju u sustav prisutnoga pica. bilo da je to pice gazirano ili ne…
Znate sto se dogadja sa PET flasom kada je prelijete vrelom vodom.
Zamislite samo, mineralne vode, prirodne, kojhe se tankiraju direktno iz zemlje imaju svoju T=82*C…
I sto se onda dogadja?
Jedina ambalaza, manje stetna je u tetrapaku…
Zabranite deci limenke i PET ambalazu, narocito sa vestackim zasladjivacima i fosfornom (ortofosfornom) kiselinom…
Nazalost, COCTA, koja je jedina bila zdravo pice jer ne sadrzi pomenutu kiselinu, pocela se pakirati u PET ambalazi. Steta, zaista…
Jos se puno toga moze napisati, no od mene toliko…
Jos jednom cestitke za clanak i komentare..
Pozdrav od operatera na generatoru sa usijanim kristalima…October 24, 2012 u 19.36

(24. 10. u 22:33)

Vesnice, spustite se malo s oblaka i ne petljajte se u moju obiteljsku situaciju.

Samo glupan misli da sve zna, stoga nam pomaže logika koja u Vašim tekstovima gotovo da i nema pravo građanstva.

A najgore je kada glumite medicinara i druge šaljete psihijatrima.

....

Vesna*

Vama samom mora da je najteze, a tek Vasim ukucanima (ako ih uopste imate).....tesko je savladati toliki ego i ubedjenje da sve znate i da ste najispravniji u svakom svom stavu,misljenju, recju u svemu.
Da Vam kazem u poverenju,to mozda niste znali (;), i to Vase moze da se izleci - samo treba da odete kod pravog cika doktora !
Zelim Vam lep dan :)


P.S.
‘hortenzija
vesna (kako nađe ovu zvjezdicu)’......broj 8 (sift)
Srdacan pozdrav :) sun


mornar


November 29, 2012 u 9.23

Ovaj članak i komentari su vrlo dobri ali nedostaju neke poveznice.
Aspartam je otrovni aditiv sa svojim brojem
Aspartam ili Mononatrijev Glutamanat E951 su jedno to isto, dakle imamo dva aditiva koja su rezerve jedan drugome i imaju različite E brojeve.
Dok ljudi gledaju Aspartam uzimaju ga pod raznim imenima pod kojim se krije Mononatrijev Glutamanat.
U skladu s NN Hrvatske on se distribuira pod imenom “pojačavač okusa”, ako na proizvodu piše nema MNG onda se taj isti ubaci u proizvod pod imenom “kvaščeva gljivica” ili aroma ?
Netko je u ovim mejlovima napisao da prehrambeno/farmaceutska industrija razmatra način kako izbječi navodjenje E brojeva ?
Sve to se krije unutar riječi “Aroma”.
još samo da napišem šta izazivaju kod štakora prilikom medicinskih istraživanja.
Svi su umjetni zasađivači
Asparatam ili MNG ili pojačavač okusa - Tumor mozga + dijabetes tip2, Demenciju,migrenu ,srčani udar..itd
Saharin - Tumor mokračne cijevi
Acesulfam K - Tumor tiroidne žlijezde
Svi ti zasladjivači su akumulativni otrovi slični arseniku po tvrdjenu američkih liječnika
Acesulfam K - cool


mornar


November 29, 2012 u 9.31

Arome opis ato je u skladu sa Codex Alimentarius, u skladu s NN odobrio Dr Ivo Sanader i Vladimir Šeks
“Arome se dodaju namirnicama radi aromatiziranja ili dopunjavanja arome, a čine najveću skupinu tvari koje se ne moraju točno deklarirati. U Europskoj Uniji na listi dopuštenih aroma nalazi se 2700 (!) različitih tvari. Osim mirišljivih sastojaka (10-20%) arome smiju sadržavaati i nosače, pojačivače okusa, sredstva za konzerviranje, razrjeđivače.
Te aditive proizvođači nažalost nisu dužni deklariratti kao ni naziv mirišljive tvari, a s etikete gotovog proizvoda potrošač ddoznaje samo je li u pitanju prirodna ili umjetna aroma.
Oznaka “prirodna aroma” smije se upotrijebiti u deklaraciji kada je aromatski sastojak dobiven isključivo iz namirnice čiju oznaku nosi. Npr. aroma vanilije smije se označiti kao «prirodna aroma» samo ako je dobivena iz ploda vanilije,za razliku od umjetne arome vanilije, koja se dobiva sintetskim putem te se u tom slučaju označava samo kao «aroma « (ili «aromatizirano»). Ponekad možemo naići na proizvode na kojima se neka aroma deklarira kao «prirodno-identična». Riječ je zapravo o umjetnoj aromi koja je po svom kemijskom sastavu jednaka prirodnoj.”

Dakle, mononatrijev glutaminat može biti sakriven kao dodatak nekoj aromi. O tome Vas nitko ne treba obavijestiti i ni na koji način niste zastićeni.

Lista aromatskih i drugih tvari čija je kolčina u hrani posebno ograničena, /našeg Pravilnika o prehrambenim aditivima /trenutno sadrži uz 12 tvari (agaricinska kiselina, aloin, azaron, berberin, kumarin, cijanovodična kiselina, hipericin, pulegon, kvasin, safrol, santonin, tujon) propisanih EU direktivama i nekoliko drugih biolološki aktivnih tvari: spartein, kokain, kinin i kofein. cool


jelena


December 16, 2012 u 23.29

*** List of all dangerous substances in cosmetics and food :

http://www.organic.bg/what-is-organic.php?lang=EN&id=106


jadranka


January 10, 2013 u 18.28

netko je napisao da je E330 najštetniji aditiv,što nije točno:limunska kiselina (aditiv označen brojem E330) kao i sve njezine soli citrati (aditivi označeni brojevima E331, E332 i E333) prirodne su tvari i bezopasne su za ljudsko zdravlje.


Nandy


January 11, 2013 u 0.31

Za Jadranku

Prehrambrenoj industriji je preskupo da radi aditive iz organskog uzgoja. Limunska kiselina se radi iz fermentacije sirovih šečera, a ne iz limuna. Štetna je kao i aspartman. Najbolje je izbjegavati sve aditive. thinking


NO


January 11, 2013 u 10.24

U opce nije istina da limunska kiselina (E330) nije stetna. Ne da je stetna, pa je i kancerozna.
Jadranka molim vas ne budite u stranu onima koji svako dnevno nas truju sa razlicitim E…


jadranka


January 11, 2013 u 13.03

ma nisam ja uopće na strani “njih” dapače, čitam svaku deklarciju,ali limunska kiselina je prirodna, pa mi je nekako nelogično da je štetna, možda je štetna ona koja se dobije umjetnom putem?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


hortenzija


February 11, 2013 u 9.28

jadranka
Našla sam da je E330 dopušten u ekološkoj proizvodnji ali E300 askorbinska kiselina u kombinaciji sa E210 (kao i njezine soli benzoate E211, E212 i E213) konzervans benzojeva kiselina u međusobnoj reakciji stvaraju benzen. Pod uticajem svjetla i temperature u kiselim uslovima koncentracija tako nastalog benzena iznosi gotovo stotinu puta više od dopuštenih vrijednosti. Benzen - benzol je kancerogena hemikalija, u okolinu dospijeva iz postrojenja industrije nafte, hemijske industrije, spalionica otpada, izduvnih gasova automobila. Uzrokuje teška oštećenja koštane srži, aplastičnu anemiju, leukemiju, rak, poremećaje imunog i živčanog sistema. heart


Ang


June 19, 2013 u 21.38

Je li ajon-zubna pasta zaista toliko stetna. Mislim…ipak ju ne jedemo. Pomagajte…upravo ju kupih.


Nandy


June 21, 2013 u 10.46

Imate ovdje testirane zubne paste: http://prirodnakozmetika.com/Okotest.html i ajona je manje preporučljiva. Koristila sam ju jedanput, a čim sam pročitala da ima umjetni šečer nisam ju više koristila.


Neno


August 15, 2013 u 14.11

Dobar dan!
Aspartam se nalazi još i pod imenom fenilalanin. Neka Vas ne brinu svi ti štetni E brojevi, od 1.9. EU dozvoljava uvoz i sadnju GMO proizvoda (čitaj: Monsanto). To će tek biti opasnost.
Ja sam kemičar i bavim se između ostalog proizvodnjom dodataka hrani, lijekova i inih proizvoda.
PET i TETRAPAK treba izbjegavati u širokom luku. Sva umjetna sladila također. Okrenuti se organskom uzgoju, ukoliko imamo novaca naravno.
Molim Vas, pogledajte si dokumentarce: Food inc., Svijet po Monsantu i tome slične, uvjeravam Vas da je sve to istina što tamo govore!

Lijep pozdrav svima!


mina


September 14, 2013 u 11.09

Mene samo zanima podatak od Nandy da Ajona ima aspartam u potpunosti se ne slazem sa tom tvrdjom hocu dokaz! thinking


mina


September 14, 2013 u 11.21

aha nasla sam link.


Martina


April 11, 2014 u 21.37

Žvačem vitaminske tablete Calcium Citrate sa magnesijem i vitaminom D od Twinlaba, i bile su skupe jako iz ljekarne naravno.I vidim sitno sitno piše da je magnezij u obliku “as magnesium oxide i magnesium asparate hydrochloride”, tableta ima 500mg. Imala sam već upale moždanih ovojnica, ja bih to bacila, jeli to taj otrovni kojeg tu spominjete? Zahvalna na odgovoru.

Dodaj komentar

 Ime

 E-mail

  Smajlići

Zapamti me!

Primaj obavijesti o novim komentarima na e-mail
Tražilica


Specijali

Čišćenje organizma
Alternativna medicina
Aromaterapija - tretman ljekovitim mirisima
Alternativno liječenje karcinoma
Sve o ljekovitom bilju
Abeceda zdrave prehrane
Ayurveda - drevna znanost o životu
Liječenje aloe verom


Novi članci

U 7 koraka do kuhinje bez otrova i mikroba
Prirodni vitamini i antibiotici - vaši borci za imunitet
Zdravo i ukusno: čokoladna mousse torta
Smiruje, liječi bolove i pomaže koži - već tisućama godina
Djelujte na vrijeme i spriječite rak želuca
Kako ojačati dječji imunitet prirodnim putem
Kongres prirodne medicine - sedam stručnjaka govorit će o prirodnim metodama liječenja
Pečeni kesteni s povrćem i jabukama
10 ljekovitih pripravaka od oraha koje možete napraviti sami
Upoznajte baobab - afričko "drvo života" koje revitalizira organizam i vraća zdravlju ravnotežu


Popularno

Detaljne upute za čišćenje jetre na prirodan način prema dr.Clark
Alergija - uzrok i načini liječenja
Terapija sodom bikarbonom prema Simonciniju i Jimu Kelmunu
Kako očistiti bubrege prirodnim sredstvima
Dr. Tullio Simoncini govori o povezanosti candide i raka
Prirodne metode čišćenja crijeva
Čišćenje organizma
Kako očistiti organizam od parazita
Candida: test, simptomi i načini liječenja
Prirodni načini liječenja ispadanja kose