Kakao


by Zorana Jagodić

Kakao - hrana bogova


kakaoOd davnina kakao se smatra dragocjenom namirnicom.

Prema astečkom kralju Montezumi, ovaj je napitak bio rezerviran za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike.

Švedski botaničar Linne, dao je biljci naziv Theobroma cacao L. gdje "theobroma" upravo znači "hrana bogova".

Kakao raste na drveću prosječne visine 4-8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae.

Porijeklo ova biljka vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade.

Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500 grama. U plodu unutar bijelog mesa se nalazi 20-60 sjemenki.

Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.

Kvalitetni kakao proizvodi u našem webshopu
100% RAW & ORGANIC

kakao maslac

Svako sjeme sadrži i do 50% masti od koje se radi kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.

U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini 200-400 metara, u području Amazone i u blizini rijeke Orinoco. 

Prvo europsko susretanje s kakaom imao je Christopher Columbo koji je kakao nazvao "lješnjacima čudesnog izgleda".

Kakao je u Europu prvi put doputovao u obliku napitaka 1519. godine.


Zdravstvene dobrobiti kakaa


Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.

Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.

Kakao:

  • štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
  • smanjuje stres i depresiju
  • štiti od bolesti srca i krvnih žila
  • štiti od mnogih vrsta raka
  • odličan je izvor željeza
  • regulira razinu šećera i kolesterola
  • potiče bolje pamćenje i koncentraciju
  • smanjuje opasnost od srčanog udara
  • pomaže u regulaciji krvnog tlaka


Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

Po svojem sastavu, kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.

Antioksidansi štite Vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja.

Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu.

Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
 

Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice ZAJEDNO!


Kakao, zbog svojeg sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem) pomaže u borbi protiv stresa.

Magnezij odgovoran za preko 300 procesa u organizmu - od probave, do rada srca i mozga.

U svojem sastavu, kakao sadrži katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.

Nadalje, kakao je izvrstan izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa dobit ćete čak 314% dnevne preporučene količine željeza.

Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolji krvni tlak i manju opasnost od srčanih oboljenja i infarkta.

Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Radi se o skupu spojeva koje Vaš organizam luči kada ste zaljubljeni, pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao.

U kakao se nalaze i serotonin i dopamin, hormoni sreće. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom funkcioniranju organizma.

Zbog svega navedenoga, uvrstite kakao u Vašu svakodnevnu prehranu.

Međutim nemojte se zavaravati da jedući običnu čokoladu (koliko god ona crna bila) unosite u organizam zdravi kakao.  Nažalost u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva.

Kupujte čisti, organski kakao i uživajte u njegovim blagodatima.

Neka hrana bogova bude i Vaša hrana!
 


Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Print Friendly and PDFKomentari

Prije nego što ostavite komentar, obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu.Saša


February 15, 2012 u 8.25

A gdje se može nabaviti organski kakao?


vesna


February 15, 2012 u 8.28

Veoma mi se dopao tekst o KAKAU ..dajte neki recept na koji nacin da se upotrebljava ,a da zadrzi maksimum svojih svojstava .
Hvala:)


Marina


February 15, 2012 u 8.33

Kako moze da se prepozna pravi organski kakao?Gde moze da se kupi?Dodaje li se mleko u njega?
Hvala


Ico


February 15, 2012 u 8.51

Kakao treba fermentirati, inače ne znam baš!!! thinking


Valentina


February 15, 2012 u 8.52

Na žalost, sve što je lako dostupno nije zdravo. Moj klinac voli kakao, ali pretpostavljam da od tog instant praha nema ni mrvice gore navedenih zdravstvenih dobrobiti.


Miro


February 15, 2012 u 8.56

jel to onaj obični kakao koji se kupi u trgovini? ili postoji još neki,kak piše ” organski”?


mira


February 15, 2012 u 9.20

Gdje se može kupiti organski kakao?


slavica


February 15, 2012 u 9.30

Ima i organski kakao .Mi u Makedoniju imamo specijalnu prodavnicu za organsku hranu i zove se BIO kult .Tamo mozete kupite sve organske proizvode ,a proizvodi su Nemacki i Italijanski.Tko zeli moze da ih potrazi na Facebook,pisite samo BIOkult i videcete lepe stvari i recepte.Pozdrav svima


erzika


February 15, 2012 u 10.01

Hvala na putokazu! Pošto tragam za namirnicama sa Nitratima koji u organizmu prelaze u AZOT-OXID,spojiću korisno i lepo!Podstakli ste me da se opširnije osvrnem na kakao i pronašla sledeće:posle 50-te god.života organizam proizvodi sve manje Azot-Oxida za širenje i opuštanje krvnih sudova, a kako sve to sadrži.S obzirom da ste me usmerili i pružili dosta lepih informacija o kakao, uvrstiću u redovnu ishranu kao omiljeni napitak.Još jednom se zahvaljujem na E-Novine i mogićnosti komuniciranja!Poštovanje.


Violeta


February 15, 2012 u 10.25

Ja kakao pravim kao kafu, stavim malo secera i pospem cimetom, savrsen je!Kupujem ga prekoputa u najsnabdevenijoj prodavnici zdrave hrane u NS smile


stop


February 15, 2012 u 10.27

na svakom proizvodu koji sadrži kakao bi trebalo pisati “Child labour”. jer na svim plantažama kakaovca rade djeca koju su stričevi, susjedi i ostali prodali. rade klinci od desetak godina sa ogromnim mačetama. zašto to nije u članku?. mislim da je bolje jesti lokalnu organsku hranu, nego neki kakao star ko zna koliko (treba put od plantaže, do tvornice,... pa tko zna koliko do našeg stola).


Jeronim


February 15, 2012 u 10.42

Valentina
Na žalost, sve što je lako dostupno nije zdravo. Moj klinac voli kakao, ali pretpostavljam da od tog instant praha nema ni mrvice gore navedenih zdravstvenih dobrobiti.

Meni nije jasno zašto tako razmišljaš. Svi teže za nekakvom egzotikom i uvijek se traži nešto super cool, nešto do čega je teško doći. Što misliš kako su oni koji su došli do ovih informacija o svojstvima kakaa došli do svog zaključka? Ja mislim da su uzeli prvi kakao u prahu kojeg su mogli naći na policama najbližeg dućana i onda ga analizirali. Ako su analizirali neki super cool kakao onda su promašili temu. Moje je mišljenje da sve ono za što se moraš okilaviti da bi do toga došla je za bacit.


Jeronim


February 15, 2012 u 10.46

Violeta

Ja kakao pravim kao kafu, stavim malo secera i pospem cimetom, savrsen je!Kupujem ga prekoputa u najsnabdevenijoj prodavnici zdrave hrane u NS smile

Ja kupujem kakao u najbližoj prodavaonici gdje ga imaju. Meni je KRAŠev daleko najbolji. Uvjeren sam 99% da nema nikakve razlike između ovog i tog što ga ti kupuješ u prodavaonici zdrave hrane, osim što uz njega dodatno plaćaš DOJAM.


Jeronim


February 15, 2012 u 10.52

stop

na svakom proizvodu koji sadrži kakao bi trebalo pisati “Child labour”. jer na svim plantažama kakaovca rade djeca koju su stričevi, susjedi i ostali prodali. rade klinci od desetak godina sa ogromnim mačetama. zašto to nije u članku?. mislim da je bolje jesti lokalnu organsku hranu, nego neki kakao star ko zna koliko (treba put od plantaže, do tvornice,... pa tko zna koliko do našeg stola).

Ja ne znam zašto se toliko dramatizira radi toga da djeca rade. Naravno, protiv toga sam da se djeca ubijaju od posla ali mogao bih navesti nekoliko stvari radi kojih je bolje da djeca umjereno rade nego suprotno.

Ljudi su toliko obuzeti organskom hranom da zaboravljaju da se najkvalitenijim namirnicama možemo hraniti užasno nezdravo, kao što se i s hranom najniže kvalitete možemo vrlo zdravo hrniti. Bitno je poznavati neke mehanizme koji igraju bitnu ulogu u prehrani, a o kojima se malo zna.


Jeronim


February 15, 2012 u 11.01

Još da se nadovežem na dva elementa koja su u članku spomenuta. Jedan su slobodni radikali a drugi omega-6 masnoće.

Slobodni radikali nisu nikakva zla bića koja samo vrebaju da nas unište. Oni su element svakog životinjskog organizma (i čovjeka) bez kojih nema života. Problem je kad ih tijelo proizvodi previše a glavni generator je probavljanje hrane. Zato svako uzimanje veće količine hrane (kalorija) od onoga što naše tijelo stvarno treba proizvodi neusporedivo veće količine slobodnih radikala nego npr. pušenje. Ne slažu se za ludu svi stručnjaci da je za usporavanje starenja najbolji način prehrana sa smanjenom količinom kalorija a Japanci su tome živi dokaz.

Što se tiče omega-6 esencijalnih masnoća tu je prešučena bitna stvar da su one jedno od najvećih zala za zdravlje i da su jedan od glavnih uzroka porasta kroničnih bolesti, mada ne bih uzeo za veliki problem tu količinu koju možemo uzeti ako dnevno popijemo šalicu kakaa.


Giovanna


February 15, 2012 u 11.07

Pa navedite malo koje su to trgovine, ili jos bolje, koji su to proizvodjaci, jer ne zivimo svi u Zg, i navedite malo kako bismo mogli sami zakljuciti je li odredjeni kakao kvalitetan ili ne. Kako da znamo je li termicki obradjen ili ne, kada to na deklaraciji ne pise? Takodjer, kako se pravi ta sirova cokolada?  Hvala.


stop


February 15, 2012 u 11.09

nitko ne priča o umjerenim poslovima kod djece, pomaganje u kućanstvu, na selu. već pričamo o djeci koja rade od zore do sumraka i spavaju u kavezima da ne bi pobjegla. da se tvoje desetogodišnje dijete ustaje u 6 uzima preoštru nožinu i odlazi na posao pitao bi te koliko je zdrav taj tvoj kakao.


Giovanna


February 15, 2012 u 11.30

E to su vec konkretne informacije. Puno hvala!


JIM


February 15, 2012 u 11.57

“Ja kakao pravim kao kafu, stavim malo secera i pospem cimetom, savrsen je!Kupujem ga prekoputa u najsnabdevenijoj prodavnici zdrave hrane u NS.”

  “Ja kupujem kakao u najbližoj prodavaonici gdje ga imaju. Meni je KRAŠev daleko najbolji. Uvjeren sam 99% da nema nikakve razlike između ovog i tog što ga ti kupuješ u prodavaonici zdrave hrane, osim što uz njega dodatno plaćaš DOJAM.”

Postavlja se pitanje ko nam garantuje kvalitet prehrambenih proizvoda koje kupujemo u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane? Uobicajena podela u vezi nabavke zivotnih namirnica je na prodavnice zdrave hrane i sve ostale trgovine.Posto smo se uverili da “cak” i u medicini ima toliko falsa na stetu ljudskog zdravlja a u ime profita, da li sa sigurnoscu mozemo da tvrdimo da je sve u prodavnicama zdrave hrane originalno i zdravo zato sto je tako DEKLARISANO. Ako se falsifikuju lekovi, zatim odobrava primena neispitanih ili se daju visestruke doze zarad profira farmaceutske industrije itd, da li je logoicno da i zdrava hrana u specijalizovanim prodavnicama moze biti ista koja se nalazi u “obicnim” marketima a samo sa drugacijom deklaracijom. Mozda ce reci neko da deklaracija daje verodostojnost porekla, ali zar falsifikovanje nije postalo uobicajena pojava kaznjiva samo ako zadire u interese krupnog kapitala, dok na nizem nivou na to vise niko ne obraca paznju, ?


Katarina


February 15, 2012 u 12.17

Dragi prijetelji,sto se tice reklamiranja pojedinih prodavnica to je veoma smijesno,jer ja iz Tuzle nemam mogucnosti doci do Makedonije ili Novog Sada.Zasto smo tako uskogrudni “nes ti ” sto nam tgivine cvjetaju sa tim proizvodima konkretno sa pravim kakaom dans je prod,Zdrave hrane a sutra se prodaju cipele.Pomozimo jedni drugima i sa lakocom nabavke i sa lijepim savjetima.

Sto se tice konkretno kakaoa koristim za svoje unuke KRas EXPres to je nesto slicno i to vole.Pokusat cu potraziti pravi.do tada slatki poljubac od Katarine :)


Jeronim


February 15, 2012 u 12.20

JIM

Postavlja se pitanje ko nam garantuje kvalitet prehrambenih proizvoda koje kupujemo u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane? Uobicajena podela u vezi nabavke zivotnih namirnica je na prodavnice zdrave hrane i sve ostale trgovine…

Slažem se sasvim s tobom. Kad bi barem to bilo tako kako nam se prezentira, ne bi čovjek ni žalio novca. Nažalost često nije tako. Ti danas imaš raznorazne “proizvođače” maslinovog ulja (najčešće se radi o Talijanima) koji prodaju obično ulje (uz dodatak aditiva) da ti jednostavno ne možeš znati da li je ulje pravo ili nije. Čak i oni koji ga doita rade često špricaju herbicidima (travu da se osuši, da je ne moraju čupati rukama ili kositi) tako da ostaje jedino pouzdano rješenje da si sami proizvodimo dio hrane u vlastitom vrtu.


Jeronim


February 15, 2012 u 12.47

To Katarina, slažem se s tobom 100%. Uvijek imamo neknog tko nam želi poručiti da ako nemamo puno u novčaniku automatski nemamo ni u glavi. Srećom to nije tako. 
smile


"Alternativa za Vas"


February 15, 2012 u 12.59

Evo nekoliko linkova za nabavu organskog kakaa:

http://www.bio-svijet.hr/index.php/hr/superhrana/kakao-u-prahu

http://www.exotic-king.com/proizvodi.html

U trgovinama: bio&bio;, DM


Violeta


February 15, 2012 u 13.50

Vodim se time kako se osecam od napitka koji napravim od prah kakaa iz prodavnice, navedoh prodavnicu zdrave hrane, jer je nesto jeftiniji od pakovanoh u marketima, s obzirom da se kupuje na merenje.Od kako sam izvadila amalgameske plombe, prestala da jedem meso, i svu industriju, ne znam sta je to bolest, iznemoglost,...sjajno se osecam svaki dan, bilo suncano, maglovito, mracno,...sve super. Konkretno od kakaa koji pijem umesto kafe, 10 puta sam srecnija, nekako imam vise energije rofl


mario


February 15, 2012 u 14.02

Hvala Vam na ovoj informaciji nisam znao da je kakao toliko vrijedan


Goran


February 15, 2012 u 15.23

Problem je opcenito u unosu vise omege 6 i 9 naustrb omege 3


joeana gan


February 15, 2012 u 15.55

Jeronime,pa koja ljuta guja je tebe ujela?Zašto nam ti nedaš neki dobar recept s KRAŠ kakaom da dobiješ promaknuće?
Od uvijek pijem kakao u prahu koji sama spremim.U malo vode prokuham kakao i dodam mlijeko koliko mi već paše.Sve ovisi kako tko voli.Jaće,žešće,gorće…


Sanja


February 15, 2012 u 16.40

Ja sam tako u m o r n a od stalno novih super namirnica i super hrane. Te kolostrum, te beta glukan, te spirulina, zelena magma, afa alga, tekući klorofil, maticna mliječ, cvjetni prah, neem, goji, acai, zelena kava, zeleni/žuti/bijeli/roiboos… čaj, pa one gljive što se namaču u vodi, pa sirutka, pa… Svaki tjedan iskrsne nešto novo i čudotvorno, pomlađujuće, regenerirajuće, antikancerogeno… S druge strane je voda puna teških metala i klora, Fukushima curi, Černobil još uvijek truje, azbest je svuda i u svemu a da mi pojma nemamo, namještaj je krcat formaldehidom, štedne žarulje su sad pak radioaktivne (ja radim u ustanovi pod štednim žaruljama opremljenoj dokazano kancerogenim kineskim namještajem - nema tog kakaa koji me može spasiti)...

I, da, energija kakaa koji je u neljudskim uvjetima na plantaži bralo desetogodišnje dijete prodano da bi njegova obitelj imala šaku riže (organske? sumnjam!)- hvala, ali ne želim tu energiju u svom tijelu.


zeljana


February 15, 2012 u 17.03

zao mi je te djece koja moraju da rade a ovamo na americkom kontinentu djeca isto tako pocinju da rade sa 12 - 13 godina ali sta ces to je Amerika pa se to nemoze nazvati iskoristavanjem


Jeronim


February 15, 2012 u 18.23

Goran

Problem je opcenito u unosu vise omege 6 i 9 naustrb omege 3

“Greška u koracima”. Omega 9 nisu problem, one su hormonalno neutralne. Na koncu maslinovo ulje spada u omega 9 masnoće. Isključivi krivac su omega-6 masnoće od kojih tijelo proizvodi grupu hormona koji potiču razvoj kroničnih bolesti. Za razliku od njih EPA (jedna od omega-3 masnoća) djeluje suprotno od omega-6 i materijal je za produkciju korisnih hormona koji djeluju protiv razvoja kroničnih bolesti.


ema


February 15, 2012 u 22.32

Poslije svega sta sam procitala ne znam ni sama sta da komentarisem.Trenutno se spremam da pronadjem taj organski kakao ukoliko je moguce.
Inace pijem svako vece pred spavanje solju mlijeka u koju sam razmutila jednu kasiku kakaa kupljenog u marketu,ali se izgleda ispostavilo da taj nije dobar.


Goran


February 16, 2012 u 1.44

Uf,davno je to bilo kad sam ovo ucio :-)

Da,ovo sa omegom6 je vjerovatno visak arahidonske kiseline i produkcije upalnih medijatora. Cim fali EPA i DHA, dolazi do nesrazmjera i narusena je ravnoteza. Ali meni se cini da i kod viska omega9 ubrzano nestaje enzim d6-desituraza,a kako ga vec tijelo koristi kod omege6, to ipak dovodi do jos vece neravnoteze. Malo sam zardjao,trebao bi naci svoje biljeske. Hajde,narode,pisite nesto o tome da nemoram kopat po kutijama :-)

Znanstveno je poznato da Eskimi ne oboljevaju od srcanih bolesti iako uzimaju vrlo masnu hranu zivotinjskog porijekla,a radi se o ribi koja ima velike kolicine EPA i DHA. Dakle,dragi moji,ostavite se cvaraka,kobasica i prsuta,nego navalimo na ribu! :-)))))

Ma,bitno je da je kakao super. I riba.


Saša


February 16, 2012 u 8.20

Odličan komentar i sve u kratko stručno od Gorana objašnjeno što se tiče omege.

heart thumbs up


Jelena


February 16, 2012 u 10.40

Pozdrav svima!
Samo bih dodala jedan detalj koji moze koristiti, a u pitanju je konzumiranje kakaoa u borbi protiv anemije ili malokrvnosti. Bitno je pripremati ga kao kafu (sa vodom) jer mlijeko u tim slucajevima treba izbjegavati (mlijecne proizvode treba makar par sati udaljiti od obroka bogatog zeljezom ili od uzimanja tableta jer oni ponistavaju njihovo dejstvo tako da nema nekog pozitivnog efekta). Isti slucaj je sa kafom i cajem!
A sad, da li je organski ili nije- koji se nadje, a znam da ima efekta, makar u ovom slucaju (anemija).
Nadam se da nisam dosadila!  blush


Goran


February 16, 2012 u 11.06

Dosta toga je povezano sa uljem kima,nocurka,borazine i konoplje,koje koristim u radu,no te teme su vise za nutricioniste,pa smo te stvari cesto slusam i citam sa pola mozga :-)  dobro je znati neke stvari,pa si covjek moze malo pomoci. Bas o ulju sjemenki konoplje pisemo u tekstu o Whitney Houston na ovom sajtu (iako nema nikakve veze i dosli smo slucajno na to). Meni je to ulje fenomenalno i cesto vidim dobre rezultate kod ljudi koji ga uzimaju.

Nije mi vrag dao mira pa sam malo zamolio da mi zavire u knjige doma. Tamo pise da kakao sadrzi spoj koji se zove teobromin i da on djeluje diuretski i vazodiletirajuce,pa i protiv proljeva (ali onda se uz napitak ne uzima sa mlijekom). Zanimljivo. Kakao je zanimljiva biljcica :-) nisam je tako gledao.


Violeta


February 16, 2012 u 11.35

Podelicu sinocno iskustvo vezano za kakao. Naime muz ima problem sa zuci, posle ispijanja kakaoa bol je momnetalno prestala kaze. Jos jednom da ponovim,kuvam ga kao kafu, isto kasicica stavim, na kolicinu vode, i isto kad voda prokuva, zakuvam je kakaom, s tim sto dodam u vodu pre nego sto prokuva dve kasike secera na pola litre vode. sun


Sanja


February 16, 2012 u 12.54

Gorane,
riba JE zdrava. Ali gdje ima ribe koja nije krcata živom i teškim metalima? Trudnicama zbog toga liječnici ne savjetuju jesti tunu. Jadransko more je, navodno, puno radioaktivnog otpada i raznog oružja koje NATO nije iskoristio u bombardiranju Srbije pa je na putu kući bacao u Jadran, a koje sad lijepo korodira i curi u more.


Petar


February 16, 2012 u 14.28

Poštovani, Sve je to lijepo i fino, ali ja imam jedan problem. A ne znam zbog čega se to događa baš meni. Ili nisam bog ili je nešto drugo po sredi? Te mi taj kakao ili čokolada stvara neprilike. Dobijem takav zatvor, kao doživotnu robiju. A nije da je ne volim. Fina je to i dobra i hranljiva stvar. Pa bih Vas zamolio šta da radim?. Jedna moja rodica, mlađa ali pametna, imajući isti problem, uradila je ovo : Uzela je kilogram ipo čokolade pa je sve pojela od jednom. I kaže da se izlečila od te boljke. Ja se ne usuđujem da uradim tako nešto. Za mene je to nepojmljiv rizik. Pomišljam da to meni ne bi pomoglo nego bi bilo da gore ne može da bude. Ko zna da li bih preživeo. A živeti je baš lijepo - kažu!


Goran


February 16, 2012 u 15.21

Certifikati su u danasnje vrijeme najnormalnija stvar,posebno ako se prodaje namirnica za oralno uzimanje.

Svako toliko imam debilne rasprave,uglavnom sa strucnjacima-teoreticarima, o potrebi za izdavanjem GLP laboratorijskog certifikata za npr. etericno ulje lavandina koje kosta 25 kuna. Osobno vjerujem nasim distributerima, imaju certifikat od Zavoda za javno zdravstvo o toksicnosti i GC laboratorijsku analizu kemijskih sastavnica i to je to. Sad cemo tjerat istarskog seljaka koji prodaje 20 litara lavandina da pljusne hrpu eura za GLP analizu,da bi netko eventualno povjerovao u to da linaloola ima 35 a ne 38%. Posebno kad se zna da neki istrijan nema pristup medjunarodnom trzistu pa da od kineza kupi sinteticki linalool i doda ga u ulje. I sad bolje da stanem jer cu pocet dobijati mlade i preci na govor koji ne prilici na ovom mjestu :-))))


"Alternativa za Vas"


February 16, 2012 u 20.23

Petar,

Da, čokolada kod nekih ljudi može uzrokovati zatvor. To je dobro poznata činjenica.


Kali


February 17, 2012 u 17.33

nije sva baš tako ‘crno’, ima kakao i svoju sivu stranu. netko tko je ozbiljno detoksicirao svoje tijelo i hrani se sirovom hranom, vrlo dobro može osjetiti što kakao radi u organizmu, i kakva je to opasna droga. zašto ne napišete malo i o toksičnim tvarima u kakau, ili za njih ni ne znate?

evo, možete krenuti odavde:

http://jinjeetalifero.com/?p=420


Jeronim


February 17, 2012 u 19.36

Goran

Certifikati su u danasnje vrijeme najnormalnija stvar,posebno ako se prodaje namirnica za oralno uzimanje…

Slažem se s tobom Gorane. Moja percepcija ove hiperregulacije je upravo u tome da se mali proizvođači “ubiju” na legalan način. Imam dojam da bi glavna uloga škole danas trebala biti kako učiti ljude da razlikuju svakakve debilane od normalnog i suvislog razmišljanja o životu. Rekao bih da se bitne stvari trivijalizraju a nebitne dovode u centra pažnje (kao) da je nekome važno da čim više ljudi potpuno zaglupi i odrekne se korištenja mozga… I ja ću dobivam mlade kad čitam o ovakvim stvarima.


Petar


February 17, 2012 u 20.06

Ima tih čokolada koje imaju mali procenat kakaoa. A možda i nikakvih. Iako ih neko i dalje naziva - čokoladice. Neko od “poštenih” napiše iskreno da je to šećerna tabla. Pošteno. Kada još dodamo rogača i uprženog brašna, pa pitomog kestena i ostalih derivata i primesa nikad kraja za forenziku. Imam dojam da je najbolje živeti od malo vode i gledanja u Sunce. Šta Vi mislite o tome što ja mislim?


Jeronim


February 18, 2012 u 0.00

Kali

nije sva baš tako ‘crno’, ima kakao i svoju sivu stranu. netko tko je ozbiljno detoksicirao svoje tijelo i hrani se sirovom hranom, vrlo dobro može osjetiti što kakao radi u organizmu, i kakva je to opasna droga. zašto ne napišete malo i o toksičnim tvarima u kakau, ili za njih ni ne znate?

evo, možete krenuti odavde:

http://jinjeetalifero.com/?p=420

Ne bi se niko ljutio na tebe da si dala kratak sažetak na materinjem jeziku.  nod


Goran


February 18, 2012 u 0.30

Ali je kakao ipak dobra stvarcica za cugu :-)


Petar


February 19, 2012 u 16.31

Vidim da imam posla sa ljudima, gospodom, od stručne fele, sposobne da razumiju stvari i prije no što progovorim o problemima koji nas muče… Eto recimo ta čokolada, bijela ili crna, ima neke svoje tajne finese. Nisam znao al’ sad znam. Imao ja curu, pa je vodio u kino,  šetnju, na promenadu, korzo. I obavezno kupim joj neki slatkiš. Nekad bude i čokoladica. Nekad je primi a nekad ne. Zaintrigiralo me je u čemu je štos, kakav je moguć razlog za takav postupak. I kasno sam shvatio. Cura me je ostavila jer sam joj kupovao čokoladu kojoj je istjekao rok. Sada je nekom nano tehnologijom omogućeno da se tačno odredi rok trajanja u dan, sat ili minut, svemu. Da ne pričam u čemu je sve taj tajmer ubačen. Gledao sam svojim očima kako ubacuju u kontejner kolače kojima je istekao rok sa jučerašnjim datumom. A meni se srce steže i hoće da iskoči. Koliko “preciznosti i poštenja” postoji u današnjem svijetu. Da pamet stane. Eto u sadašnje vrijeme imam naviku da dođem kući, donesem kupljene artikle pa kontrolišem i datume, rokove za upotrijebu, težinu, kvalitetu, boju i okus. I imam šta vidjeti dokle smo stigli i gdje će nam kraj biti. Pa i ja običavam puno puta da bacim tek kupljene hrane u kotejner. Stekao i ja neku čudnu a “poštenu” naviku. Nabaviću elektronsku džepnu vagu, lupu i još kakve lakmuse. Pa da budem siguran u to u što sam potrošio penziunerski novac. I da me prijateljica ne grdi i ne zvoca - gdje su ti oči bile…


Saša


February 20, 2012 u 8.20

Svaka primjedba/ kritika ili mišljenje je ok - i nema ljutnje kod mene. Nisam znanstvenik da ocjenjujem koliko čega koji postotak je potreban. Nije stvar u ribljem ulju već od čega se satoji to riblje ulje, a tih sastojaka ima i drugdje, bit je u tome da je sastavljena formula potrebnih sastojaka koja dalje željeni rezultat. Omega je samo jedna karika u lancu koja je neophodna za naš organizam. iako je ona jako dobra jer pomaže u funkciji organizma od glave do pete za mekano i tvrdo tkivo. A koji proizvod ne prodaje prića-reklama?! Ako je prića interesantna onda je treba provjeriti i uvjeriti se u istinitost, tako da ja koristim ono što znam da je najbolje za mene, jer sam se u to sam uvjerio bez obzira na proizvođača (a do sada sam ko zna koliko proizvoda od različitih proizvođaća trošio proizvode bez ikakvih reakcija i rezultata) i način kojim putem (legalnim) se dolazi do proizvoda. Također sam, pravilnim korištenjem proizvoda i ostvario brže i kvalitetnije zdravstvene rezultate. Čini mi se ipak da ljudi ovdje gledaju prvo cijenu, a ne kvalitetu koja ide uz cijenu, pa korištenjem ne puno “jeftinijih” proizvoda jako slabe rezultate imaju (iz osobnog iskustva govorim i iskustva ljudi koje osobno poznajem od malih nogu).


joeana gan


February 20, 2012 u 12.09

Kakao je ipak bolji od ribljeg ulja.


Jeronim


February 20, 2012 u 14.11

joeana gan

Kakao je ipak bolji od ribljeg ulja.

Jesi ti vrckasta. A je li bolji Mercedes ili Sony? Naime tako meni izgleda tvoje uspoređivanje ribljeg ulja i kakaa - dvije (s)tvari koje ne možeš tek tako uspoređivati. Mada, ruku na srce, ti si u pravu, ovo je tema o kakau.  smile


joeana gan


February 20, 2012 u 16.59

Upravo to sam htjela reći!Jedino si ti shvatio poruku pjesnika.


Dragan RISTEV


February 24, 2012 u 18.01

Najpre da se zahvalim zbog redovnog dobijanja cirkulara. Ali, ovom prilikom vas upozoravam da je članak u osnovi pogrešan. Čime je potkrepljena teza da je bolji kakao od gođija? Svako onaj ko je bio u prilici da oproba oba smatram da odmah odbacuje kakao. A naučne analize, a to da se za najviše desetak dana koristeći po 50 grama gođija bolesnik čudesno preporađa? I ja sam pre dve decenije bio rđavog zdravlja. Kako je na čokoladi i savremenoj ishrani to sam samo ja znao. I rak sam imao. Srećom sada su mi analize kao u kosmonauta. Izvanredne. Odbacio sam kokakolu, kafu, čokoladu, prženu i kuvanu hranu. Pasao sam detelinu. Jeo presno. I majka moja promenila je režim ishrane i sada puca od zdravlja. Evo šta o kakaou, čokoladi i sličnim namirnicama koje sadrže opasne metilksantine kao što je teobromin kaže doktor Agata Tres u tekstu “Otrov sa velimim K.” Navodim. ” Procena čokolade treba, po našem mišljenju, da dovede do odbacivanja uzimanja čokolade kao podesne hranljive namirnice zbog tri razloga: (1) zbog njene svojstvene hemijske toksičnosti (otrovnosti), (2) aditiva koje je potrebno dodati da bi bila ukusna, i (3) zagađivača koji se javljaju u čokoladi zbog nehigijenskih metoda berbe i primarne proizvodnje. Čokolada je po svojoj prirodi veoma neukusna, jer je gorka i neprijatna. Proces obrade čokolade je takav da ona postaje veoma alkalna, sto je čini jos gorčom, pri čemu se sam proces smatra nezdravim. Teobromin iz čokolade je osnovni metilksantin, jedan od štetnih alkaloida koji prouzrokuju abnormalan rast žlezda, stimulaciju centralnog nervnog sistema, nesanicu, depresiju i nervozu. Teobromin je prisutan u kakaou koji se koristi za doručak u kolicini od 1-2%!(51) Poznato je da soli teobromina prouzrokuju nelagodnost u stomaku, rumenilo kože uz osećaj topline i opšti ili lokalizovani svrab. Bubrezi i jetra su uglavnom uključeni u detoksifikaciju i izlučivanje te supstance. Ako bubrezi rade slabije, teobromin se može nagomilavati do visokog nivoa u krvi. Drugi metilksantini, verovatno kofein i teofilin, koji se takodje javljaju u čokoladi, pojačavaju neželjene odlike njenog hemijskog sastava. U toksične (otrovne) efekte teofilina spadaju nadraživanje stomaka, uz nelagodnost, mučninu i povraćanje kao i stimulaciju nervnog sistema. Nedavno je čokolada optužena za moguće izazivanje uvećanja prostate kod mučkaraca. Pošto je poznato da čvorovi u prostati koji su slični tumorima u dojki povećavaju rizik od raka, treba se sve učiniti kako bi se sprečio takav rast. Sve vrste kakaoa sadrže više tanina po šolji u odnosu na količinu u prosečnoj šolji crnog čaja. Tanin je povezan sa određenim vrstama raka sistema za varenje. Deca će verovatnije imati probleme sa mokrenjem u krevetu ako im se daje kakao. Sadržaj kofeina može da bude i do 112 miligrama po šolji napitka od kakaoa. Smatra se da kakao ometa apsorpciju kalcijuma. Visok nivo fosfata koji se javlja tokom metabolizma kakaoa nastaje usled smanjenja nivoa kalcijuma u krvi. Prema tome, čokoladno mleko nije dobar način da deca koja rastu dobiju kalcijum!(52)
Kakao koji uzimaju deca može u stvari da veže kalcijum i druge hranljive sastojke koje dobijaju iz odličnih izvora kao što su povrće, integralne žitarice, mahunarke i voće. Čokolada sadrzi 0,45 do 0,49% oksalne kiseline koja može da se kombinuje sa kalcijumom i da formira nerastvorljivo jedinjenje, kalcijum-oksalat, koji se izbacuje iz tela, jos vise umanjujući količinu dostupnog kalcijuma u crevnom sistemu.(53)
Velika količina šecera je neophodna kako bi čokolada bila ukusna i remeti apsorpciju i korišćenje kalcijuma, smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da uništavaju klice, ometa razmišljanje, podstiče neposlušnost i loše ponašanje kod dece, i izaziva propadanje zuba i čir zeluca. Štaviše, sa čokoladom se moraju kombinovati neke vrste uljanih emulzija kako bi se odstranio njen neprijatan ukus i zrnasta struktura. Obično je ta emulzija mleko, krem ili ulje od žitarica što proizvodi masnu i nezdravu hranu. Svaka razumna porcija čokoladnog mleka će usporiti varenje i izazvati fermentaciju (delimično razlaganje velikih molekula hranljivih materija). Kada se pojedu, masti mogu da prouzrokuju grupisanje crvenih krvnih zrnaca, blokirajući kapilarnu cirkulaciju u mozgu i smanjujući mentalne sposobnosti. Učitelj osnovne skole iz jugoistočnog dela Novog Meksika je 1988. godine, sumnjajući da je čokolada krivac za često neprihvatljivo ponašanje svojih učenika, odlučio da izvrši mali eksperiment. Iako su njegovi učenici imali naviku da svakog dana donose obilne kolicine čokoladnih slatkisa kako bi ih jeli tokom pauza, ručka i tokom bilo koje druge prilike koju su mogli da nađu, on je jedan dan zabranio njihovu upotrebu do poslednjeg časa. U preostalom casu do kraja školskog dana, dao je test iz matematike koji je sadržao niz problema umerene težine. Ucenici su se brzo udubili u tihi svet brojeva. Ucitelj je setao izmedju njih, uočavajuci kako se vrši uredan i pažljiv rad.
Petnaest minuta od početka testa, ucitelj je dao tanku tablu čokolade svakom učeniku. Nakon samo nekoliko minuta, u učionici je vladala neobična promena. Tiha ozbiljnost je zamenjena nemirnošću i gubitkom pažnje. I najveci deo vremena, učenici više nisu mogli da rešavaju matematičke probleme.
Većina plodova kakaoa se proizvodi u zemljama u kojima je sanitarni nivo uglavnom daleko ispod nivoa u SAD. Evo nekih informacija koje su i zanimljive i korisne: Kakao se definiše kao namirnica koja se priprema zagrevanjem i mlevenjem “očišćenog” semena kakaoa. Čokolada je čvrsta ili poluplastična namirnica koja se priprema finim mrvljenjem kakaoa sa najmanje 50% masti. Semenje je gorko i steže grlo.Čokolada se pravi od semena.
Mahune se seku sa drveta i razvrstavaju po tipu i kvalitetu. Fermentacija se odigrava u kutijama, na prostirkama ili u pletenim dzakovima, u dvorištima lokalnih farmera. Tokom tog procesa, deca i odrasli prelaze preko gomila, insekti, glodari i male zivotinje prave gnezda u tim gomilama, i tokom primarnog dela proizvodnje čokolade moze doći do razlicitih vrsta kontaminacije (zagadjenja). Pokazano je da se velike kolicine aflatoksina (agens iz budji koji proizvodi rak) mogu naci u semenu kakaoa.(54)
Aflatoksin je jedan od najmoćnijih poznatih agenasa koji izazivaju rak. U knjižici koju je izdalo Američko ministarstvo zdravlja i socijalne politike pod naslovom “Defektni nivoi kontaminanata u hrani”, nabraja prirodne defektne nivoe u čokoladi u obliku “insektskih, glodarskih i drugih prirodnih kontaminanata” koje dopušta FDA: “U čokoladi i čokoladnim tečnostima koje se koriste za proizvodnju takvih proizvoda kao sto su Hersijeva čokolada dozvoljeno je do 120 fragmenata insekata po šolji (227 grama) ili dve dlake glodara po solji.” Obična čokolada je teška 20 grama, ona moze da sadrži dlaku glodara i 16 delova insekata, a da i dalje ima blagoslov FDA. Nakon fermentacije, semenje se suši na suncu ili u peći, a zatim je spremno za prevoz brodom do proizvođača čokolade. U fabrici se seme prži i stavlja u mašinu koja ga lomi i uklanja ljuske. Seme kakaoa se zatim stavlja na čelicne valjke. Pošto seme sadrži 53 - 54% masti, proces mrvljenja proizvodi čokoladnu “tečnost” čvrstine nalik na puter od kikirikija. Aditiv za alkalizaciju kiselog semenja ili “tečnosti” dalje potamnjuje kakao i menja ukus kako bi bio blaži. Agensi za menjanje belančevina se dodaju kako bi se obezbedila glatka struktura, što dalje poremećuje ravnotežu sadrzaja hranljivih materija prema masnoci.(55)
U čokoladnom prahu ili presovanom komadu ne sme biti više od 75 fragmenata insekata u 3 supene kašike praha. Zivotinjski ekskreti (kao sto je vidljivi izmet pacova) ne smeju da premase 12 miligrama po kilogramu čokolade! Čokolada je takodje čest uzrok svraba anusa (pruritus ani), nelagodnog svraba oko anusa, zavrsnog dela rektuma. Prestanak uzimanja čokolade rezultuje brzim prestankom svraba.(58)
Dostupna je dobra zamena za čokoladu. Govorimo o rogaču. U sva tri navedena pogleda on predstavlja bolji proizvod od čokolade. Lakši je za pripremanje hrane u odnosu na čokoladu i veoma je ukusan. Ima blag ukus i prirodno je sladak.” Kraj citata. 
Reference
51. The Complete Book of Food and Nutrition, J. R. Rodale.
52. Chocolate, Coca Cola, Cocoa, and Coffee, International Nutrition Research Foundation, Riverside California.
53. Bridges Dietetics for the Clinicians Lea and Febiger, 1949.
54. Journal of the Association of Official Analytical Chemists 62(5): 1076-9, Sept. 1979.
55. Gott, Phillip P., All About Candy and Chocolate, 1958.
56. Journal of The American Dietetic Association 32(12):1171-4, December 1956.
57. American Journal of Clinical Nutrition 6(2):196.
58. American Journal of Surgery, November 1951.
Hvala.


Gorana


March 09, 2012 u 10.47

Ljudi moji dragi.. Kakao, riblje ulje.. Kako ne razumijete. Volite svoje tijelo mislima i hranom. Budite umjereni. Volite svoje tijelo i zahvalite tijelu što vas nosi. Naša tijela su vrlo inteligentna. Naučite slušati svoje tijelo. To je najbitnije. Čemu se toliko opterećivati? Čemu to vodi?
Uživajte i budite zahvalni na hrani koju jedete.

Puse


Vladimir


March 18, 2012 u 15.31

Zaprepascujuce tacno deluje dopis Dragana Risteva i sve nas upucuje na istinu da je spas za zdravlje organizma umerenost i hrana pondneblja gde smo se rodili. Zahvaljujem bogu sto sam doziveo 74 godinu i sto me je zdravlje sluzilo. Znam da sam uvek bio skeptik prema lekovima i farmaciji i da sam jedino koristio ono sto mi je stvarno pomoglo. A usvakom slucaju umerenost u jelu. Mozda moj savet ipak pomogne nekom. blush


slavica s.


April 17, 2012 u 12.42

thumbs up apsolutno se slazem sa komentarimo oko slausanju svoga tela i umerenosti u svemu. zasto sve moramo koplicirati kada je sve zapravo jako jednostavno a posebno zdrava i pravilna ishrana. kada smo kod teme: KAKAO ja kada mogu nabavim cist kako samo u zemljama EU ako tamo putujem jer tamo se moraju postivati deklaracije a kod nas sve i svasta pise i nikada nismo sigurni je li to zaista to sto tamo pise pa makar se nudilo i kao super bio produkt…kada nisam u situaciji putovati u nasim trgovinama ima se kupiti ,,Lindt,, dark noir   cokolada sa 70% 85% ili 99% kakao mase pa onda to koristim ili kao poslasticu tako sto u jednom danu pojedem jednu kocku te cokolade ili to upotrebim kao dodatak jelu slanom ili slatkom…ne reklamiram nikoga i nervira me ta prica oko reklame kada je ljudima potrebna prava informacija, ali ta fabrika koristi kvalitetne sorte kakaoa a i kod nas se prodaju a ima ih koliko znam i u Bosni, Makedoniji, Srbiji,...nisu bas jeftine ali su zasigurno sa onoliko kvaliteta koliko tamo stoji umesto raznoraznih drugih komponenti koje se ubacuju u gomilu nasih produkata a kontrole znamo kakve su nam?!


slavica s.


April 17, 2012 u 12.52

sun Komentar i Rogacu kojeg mi ovde mozemo kupiti u skoro svim trgovinama, je apsolutno na mestu. A i ne mora se svaki dan uzmati kako a posebno ne u kombinaciji sa mlekom…na ovom podneblju ima puno toga sto bi trebalo jesti a sto jeko zdravo, dostupno, finansijski pogodno i sto ne opterecuje kako i gde to pronaci…Evo je zima prosla i priroda se probudila a u njoj na nasim livadama i po sumama jestivog zelenila koliko hocete i ne kosta nista, a usput zdrava i korisna setnja na svezem zraku, pa kuda cete bolje i lepse od toga… sun


Dragan RISTEV


October 24, 2012 u 21.07

Poštovani Nebojša R.
-Pretpostavljam najpre da ste segment “Čokoladnog lobija“ srazmerno uticajnog. Samo takav može da napiše onaj ostrašćeni komentar.
-Zaključujem da moj komentar ili niste čitali, ili ste ga čitali fragmentarno, bez potrebe da razmišljate o rečima koje čitate, ili ste ako ste ga čitali bili pod dejsvom neke od užasnih materija kao što su kakao, kafa, alkohol, Koka kola, crni čaj ili opijati.
Elem, moj je komentar na početku sadržao deo lične ispovesti. A onda navodim najvažnije pojedinosti koje se odnose na kakao od dr. Kelvina i Agate Tres iz njihovog rada: “Poison with a Capital C - Agatha Thrash MD & Calvin Thrash MD”. U pitanju su stariji lekari, bračni par. Na kraju sam dao njihove reference koje se odnose samo na kakao a ne i na sve braon napitke. Reference su starijeg datuma i to im daje verodostojnost jer su početak uočenog problema koji valja dalje analizirati. Zna se da svi noviji radovi boluju od korupcije. Neko ko treba da otkriva istinu do koje je došao istraživanjima najpre se dobro namiri novcem jakih lobija i iznese otupljenu istinu koja nit smrdi nit miriše. Pa su rezultati ono što odgovara prehrambenom, farmaceutskom, medicinskom lobiju ili mafiji ako hoćete, ali ko za to mari? Danas ubijanje stanovništva dobija planetarne razmere… Dakle Vi ste u sukobu sa stavovima Dr. Tres i njenog supruga a ne mojim. Njima uzvikujte da lupetaju a ne meni. U tom radu koji se na internetu može pronaći iznete su mnogo užasnije činjenice koje čitaoci Alternative mogu lako preuzeti. Ja nastavljam sada sa ovim o kakaou. Hvalospev o tom plodu potekao je od dr. Dejvida Vulfa. Proguglajte. Ali on u iznetom nije govorio o opasnostima koje kakao donosi. I autor članka Kakao - hrana bogova, Zorana Jagodić, se na kraju ograđuje da takav kakao nećemo naći a da je onaj koji nalazimo nešto sasvim pedeseto.
Pa čak i ako bi ga pronašli evo zašto ga ne smemo koristiti
-Prženjem ploda kakaoa kidaju se ugljenične veze i ključaju hvaljena ulja u njemu. Umesto obilja antioksidanasa imamo jos veće obilje materija koje izazivaju rak bubrega, jetre, vagine… Kofein iz ploda je otrov koji pojačava dejstvo svih otrova unetih u organizam. Pacovi se mišomorom ubijaju efikasno samo kada mu se dodaje kofein, pogađate to je sastojak kakaoa - hrane bogova. On je i jedan od glavnih faktora raka jetre kao što je napisala Agata a ja pojašnjavam. Zbog toga što sadrži velike količine alfatoksina koji se nikako ne mogu uništiti a višestruko se umnožavaju dugotrajnim stajanjem u magacinima.
Na univerzitetima u Kaliforniji i Kolumbiji (SAD)
u novijim istraživanjima tvrdi se da samo 20 mg kofeina izaziva ozbiljna oštećenja oragnizma. 
Kakao svojim kofeinom snažno povećava hormon stresa, mnogo povećava nivo šećera i masnoća u krvi koje odmah oksidišu i stvaraju slobodne radikale. Povećava se pritisak, stvaraju se plakoviu krvi, u mozgu beta endorfini, dobija se čir, gastritis. Uz dodato mleko kakao reaguje sa kazeinom u njemu stvarajući smesu koja je crevnom traktu neprepoznatljiva, česti bolovi u stomaku… Iz hrane kakao povlači kalcijum i magnezijum a ne da on u organizam unosi iste elemente, Ne, on ih eliminiše!!! Ženama su oštećena elastična vlakna njihovih dojki koje su sada opuštene i kao izduvane. Lek za to je ananas. Kakao je i diuretik i u vreme opšte dehidratacije stanovništva on ovaj proces dehidratacije ubrzava. Podvaljak, podočnjaci, žuta boja lica, žuti zubi,  aritmije, uvećanje prostate, poremećaj HDL i LDL holestereola, kancergena i mutagena dejstva na začeto a nerođeno potomstvo. Unistavanje endezmonih mostića kod još nerođene dece, osteoporoza kod žena. Za 3 sata od konzumiranja kofeina organizam trpi stanje slicno predinfarktnom. Intraokularni pritisak se povećava, strada vid… Želite nove reference? U redu, obratite se Dr. Petru Borojeviću iz Instituta za zaštitu zdravlja Batut pri Medicinskom fakultetu u Beogradu koji je koautor novog udžbenika za kardiologe na 1400 strana, naručenog od Srpske Akademije. Ta nova saznanja nipošto ne idu na ruku ljubiteljima kofeina, teobromina i drugih alkaloida, zaštitnika i stvaraoca slobodnoh radikala, kojih ima u kakaou. Ali nekome kao Vama i to mora da se svidi pa ma koliko da je štetno. Od mene toliko.
Pozdrav Vama i čitaocima koji su imali strpljenje da ovaj dugi komentar pročitaju do kraja.


slavica s.


October 25, 2012 u 10.20

thumbs up
MOLIM da svi procitaju ovaj tekst.
Tema: KAKAO
necu se nikom licno obracati jer ne bih da ucestvujem u dugim polemikama. Na ovim stranicama sam jer smatram da ste jos uvek jedini i najbolji koji pricaju ljudima kako se hraniti zdravo, sto je u danasnje vreme jako, jako vazno!
No ja sam neko ko sve sto kaze uvek dobro odmeri. Sve sto napisem stojim iza toga.
Jako su mi vazni ISTINA i ISKRENOST!
Cesto se pozivam na naucnike ili lekare iz Austrije i Nemacke jer sam tamo zivela i znam da se veliki znacaj pridaje kontroli hrane.
Ovaj cu put navesti samo par imena iz tih zemmalja sta kazu na temu: KAKAO I COKOLADA

Dr. Andreas Bayer (poreklom Nemac) vodi Akademiju (TCM) za tradicionalnu medicinu i Prof. Kyung San sa sa univerziteta u Los Angelesu, imaju zajdnicki naucni stav da je cokolada jako stetna po ljudsko zdravlje.
dr. Aleksandra Gruber, austrijska naucnica za oblast proucavanje i kontrolu hrane, predsednica udruzenja za kontrolu zivotnih namirnica, kaze:
citiram: ,,cokolada je isto sto i cigareta, jer pospesuju lucenje Serotonina, pa oboje imaju dejstvo na rad hormona i razmenu materija u telu, sto ljude cini zavisnim, a to bi znacilo da su ovo legitimne droge,,
Dr. Gruber kaze: ,,  Schoko-Drazee-Keksi-Syndrom,, je da ljudi koji jedu ove namirnice uvek imaju sve jacu potrebu da ih konzumiraju. Sto ih vise jedu, sve vise im se jede jos istih, a to bi znacilo da su postali zavisni,,
ove su izjave potkrepili detaljnim ispitivanjima na ljudima koje je obavio becki institut za zivotne namirnice (Institut für Ernehrungswissenschaften in Wien)
Ovu opseznu studiju o cokoladi i kakau su objavili 1998 god.
Sve to sto je opisao dr.Ristev u prethodna dva opsezna teksta, necu ponavljati jer sam sve to isto procitala na nekoliko sajtova Austrije, Nemacke i ta dva lekara sa pocetka price…
Ko ne veruje neka ide na zvanicne sajatove Austrijskog pomenutog, i ostalih instituta.

Opet se vracamo na to sto ja stalno apelujem da se vratimo korenima ishrane nasih predaka. KO ne veruje neka pregelda sva moja pisanja na ovim stranama.
Ja koristim u svojoj ishrani vec pomenutu gorku cokoladu ali su kolicine tako malo da nam nista nece biti od toga. Kada se nadjem u EU potrazim kakao sa bio plantaza, jer su sve te plantaze pod jakim herbicidima, nehigijenskim i ostalim postupcima. Znam da kakao nije zdrav ali ja ne volim da zivim sa zabranama. No mi u nasoj kuci potrosimo mesecno maksimalno DVE TABLE gorke cokolade marke ,,lindt,,
Cesce koristim ROGAC jer u kuci svi obozavamo njegov ukus…
ALI SAM I DALJE ZASTUPNIK DOMACEG POVRCA I VOCA tj, hrane sa naseg podneblja jer u nasem DNK su usadjena secanja na takvu ishranu. Sva industrijska hrana je jako, jako losa po nas organizam, pa je se treba kloniti, a to vazi i za uvezenu hranu sa drugih kontinenata.
Jedimo to sto uzgajaju nasi poljoprivrednici i vocari na ovim prostorima.
Oprostite ako sam vas ,,udavila,, tekstom. Veliki pozdrav svima i puno zdravlja.


Marko


October 29, 2012 u 18.23

Međutim, riječ upozorenja - većina kakaa i komercijalne čokolade su proizvedeni prema “Nizozemskoj metodi”, na temperaturi 150 C uz pomoć otapala.

Ovaj proces uništava većinu antioksidanata i nutrijenata u kakau.

Pokušajte pronaći sirovi kakao u prahu ili zrnu iz certificiranog organskog uzgoja. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidanti.


slavica s.


October 30, 2012 u 4.55

sun
pa taj sertificirani organski kako mozete samo naci u pojedinim zemljama EU gde se jako vodi racuna o kontroli kvaliteta hrane ( Austrija, Nemacka)
Koliko je meni poznato u zemljama na Balkanu nema takve robe a ako i ima neki sertifikat taj je uglavnom dat pod pritiskom politike a ne stvarnom kontrolom hrane.
Uostalom imamo dobri stari Rogac, pa kafu od zira koja je izuzetno zdrava i naravno sa nasih podrucja je sve. Nisu to planatze Afrike gde se sve i svasta desava prilikom prerade Kakoa.
Stalno se pitam zasto neprestano tezimo ka necemu sa drugog kontinenta, kada ovde imamo sve sta je nas DNK upamtio da trebamo jesti i piti.
Da budemo zdravi i veseli treba nam tako malo i vremena i para, ali moramo upotrebiti mozgove.


vjera


January 17, 2013 u 12.07

Poštovani, u kakaou postoje metilksantini: teobromin, teofilin i kofein koji stvaraju zavisnost i štetni su za organizam. Ako Vas interesuje istina o kakaou i čokoladi, onda potražite informacije o ovim omiljenim otrovima koji se tako masovno konzumiraju preko ovih namirnica o kojima se šire lažne informacije da su “zdrave”. To je laž koju širi prehrambena industrija radi profita. Rogač je dobra i zdrava zamjena za ove otrove ili legalne droge kao što su kakao i čokolada!!!
Uživajte u zdravoj, prirodnoj hrani koju nam Bog tako velikodušno daje i bićete zdravi!!!  sun


sead Jeleč


February 11, 2013 u 12.14

Svi uvodni “alternativni”ćlanci sa ovog portala mogu se osporavati iz raznih uglova. To proizlazi iz suštinske prirode alternativne medicine koja nije bazirana na ozbiljnim naučnim saznanjima koja se stiču opsežnim kliničkim istraživanjima. Sli, mogu se ospopravati i ta naučna istraživanja , kako to uradi g Ristev trekavši da su novija naučna istraživanja “korumpirana” jer se obično naručuju od farmaceutskih ili industrijskih lobija. On, dakle, dezavuiše sve što je naukqa “producirala” u zadnjih četrdesetak godina!. Sve je to za njega obična “zavjera”. Šta da radi savremeni čovjek da bi održao zdravlje?. Ima na raspolaganju alternativu i oficijelnu medicinu koja nema niti će ikad imati krajnja odnosno definitivna saznanja, što je posljedica činjenice dase naučne “istine” vremenom ospore jer se ne radi o vjerskim dogmama. U svakom slućaju, ja respektiram oficijelnu medicinu , što ne znači da respektiram i sve njene “sveštenike” odnosno ljekare. Tu ima svega i svačega.


Flaster


February 12, 2013 u 9.58

sead Jeleč

...Tu ima svega i svačega.

Ja bih podvukao ovu tvoju zadnju rečenicu. Doista ima svačega… kako u služebnoj medicini tako i u alternativi, s time što je opća intelektualna razina alternativaca u prosjeku dalekko niža od liječnika pa tu ima i daleko više brijanja i nebuloza, dok su greške služebne medicine često mnogo teže jer ih se često drži za bogove i ne propituje vrijednost onoga što od njih dolazi. U svakom slučaju stvar je daleko od jednostavne…


Dragan RISTEV


February 27, 2013 u 10.06

Da, g. Seade “sve što je naukqa “producirala” u zadnjih četrdesetak godina! Sve je to ... obična zavjera. Šta da radi savremeni čovjek da bi održao zdravlje?” kažete. “Nauka” Zar je medicina nauka? Je li zadovoljila definiciju da je nauka objektivno, logički argumentovano i sistematizovano znanje provereno posmatranjem i eksperimentom? Uglavnom ne. Medicina je biznis. Šta da radi savremeni čovjek da bi održao zdravlje? Da bude kritičan prema medicinskoj “nauci” da se obrazuje, da proučava znanja tradicionalne kineske i ajurvedske medicine i da sve vreme ima u vidu da je lekar neko ko je zadužen za dijagnostiku. Ali, ne i za lečenje. Kada bi to tako bilo, bilo bi sve manje bolesnih iako je sve više lekova i savremenih medicinskih aparata. Danas svako mora biti pacijent. To je suština medicine i farmacije kao kao dvaju nauka.
Ovo što sam napisao nije retoričko pitanje. To je pitanje opstanka, pitanje preživljavanja, to nije luk i voda! Pijte kakao, jedite čokoladu, to činite na sopstvenu odgovornost. Ali, dodajem, kada odete kod lekara uključite mozak, ako nemate elementarna znanja iz biologije i hemije idite samo uz pratioca koji će biti uz vas dok vam se propisuju lekovi na osnovu znanja iz “medicinske nauke”. Toliko. Nismo konfrontirani, nastojao sam na razjašnjenje da ne budem krivo shvaćen. Ja sam za medicinska znanja i alternativu zasnovanu na činjenicama. Njih sam i tri posta branio. Pozdrav čitaocima i Vama.


Flaster


February 27, 2013 u 10.22

Dragan RISTEV

February 27, 2013 u 10.06

Da, g. Seade “sve što je naukqa “producirala” u zadnjih četrdesetak godina! Sve je to ... obična zavjera…

Pretpostavljam da ni sami ne vjerujete da je baš sve zavjera i da postoje discipline koje doista jesu znanstvene. Među tim elementima, na koje se često gled kao na zavjeru, ima i jako puno običnog šlamperaja. Inače, ostatak posta je jako dobar i u potpunosti se slažem s vama.  :)


vjera


February 27, 2013 u 16.40

Ja sam za preventivu više nego za liječenje.Ukoliko zdravim navikama i prirodnom ishranom (koju nam je Bog dao savršenu), unaprjeđujemo zdravlje nećemo oboljeti i neće nam biti potrebni sumnjivi farmaceutski proizvodi koji su štetni za naše zdravlje.Zajedno sa farmaceutskim proizvodima su i industrijski proizvodi koji zbog mnogobrojnih aditiva tj. otrova uglavnom stvaraju zavisnost i truju na kraće ili duže vrijeme (zavisno od žrtve). Bog se pobrinuo da nam da sve što nam je potrebno u prirodnom obliku i neprekidno se brine da nam ne nedostaje bilo što.Vjerujmo Našem Stvoritelju i Njegovoj prirodnoj medicini više nego farmaceutskoj i prehrambenoj industriji i bićemo zdravi i srećni!!! sun  heart


Flaster


February 27, 2013 u 20.46

vjera

February 27, 2013 u 16.40

Ja sam za preventivu više nego za liječenje.

Naravno! Prventiva bi trebala imati prednost pred kurativom, no to danas nije IN.

Ukoliko zdravim navikama i prirodnom ishranom (koju nam je Bog dao savršenu), unaprjeđujemo zdravlje nećemo oboljeti i neće nam biti potrebni sumnjivi farmaceutski proizvodi

Ovdje postoji jedna “kvaka”: ”što je to prirodna ishrana?”. Sjeća li se neko Linde McCartney, prve žene slavnog Beatlesa? Ona je bila kao neki guru zdrave prhrane, pisala je knjige, nastupala na TV-u a upravo ju je njena “zdrava” prehrana (uglavnom se hranila klicama) koštala glave, doslovno je umrla od raka valjda na svim organima.

zbog mnogobrojnih aditiva tj. otrova uglavnom stvaraju zavisnost i truju na kraće ili duže vrijeme

Aditivi i otrovi postoje i štetni su al ovo je bacanje prašine u oči. Glavni problem je epidemija metaboličkog sindroma iz kojeg nastaje sindrom toksične masnoće a sve je nastalo radi prevelikog konzumiranja nepovoljnih masnoća i ugljikohidrata visokog glikemjskog indeksa. To je 90% problema. Razbijati glavu o onih 10% je suludo dok se glavni problem ne poznaje i ne rješava.

Bog se pobrinuo… Vjerujmo Našem Stvoritelju i Njegovoj prirodnoj medicini…

Daj, života ti, kako da ga kontaktiram? Baš bih ga nešto pitao. Pričaš o bogu kao da si svaki dan s njime na kavi…


vjera


February 28, 2013 u 14.42

Prirodna ishrana je sve ono što nam je Bog dao kao što su: voće, žitarice(najbolje klice od žitarica), sjemenke, orašasti plodovi,povrće i mahunarke. Ukoliko konzumiramo prirodnu ishranu u sirovom obliku tako ćemo da se zaštitimo od prevelikog konzumiranja nepovoljnih masnoća, zasićenog skroba i ugljikohidrata.
Nijesam sa Bogom svakodnevno na “kavi” nego na molitvi. Preporučujem Flastere i tebi i svima da komuniciraju sa Bogom u molitvi i da proučavaju Sveto Pismo(Bibliju), pa će moći da saznaju koja je Božija volja za njih u svakom pogledu, pa i u pogledu ishrane. To je moje iskustvo i kada sam slijedila Božija uputstva i držala se Njegove prirodne medicine bila sam Bogu zahvalna na zdravlju! Ukoliko neko želi da uživa u psiho-fizičkom zdravlju i da produktivno koristi sve kapacitete postižući optimalne rezultate za najkraće vrijeme, onda treba da traži pomoć i mudrost od Boga!!! smile


Nandy


April 12, 2013 u 11.38

Ja sam bila teška ovisnica o čokoladi, svaki dan sam ju jela i često sam pila kakao. Sada to izbjegavam jer u njima ima puno aditiva. Imala sam zbog toga tonu prištića. Čak neke eko čokolade koriste mlijeko u prahu ili jaje u prahu, a to 100 % nije eko.
Žalosno je što i u skupe, poznate čokolade stavljaju iste aditive kao i u jeftin… sad smile
Počela sam koristiti rogač i jedem puno voća, suhog voća, meda da zadovolji svoju volju za slatkim.


kety


January 29, 2014 u 13.12

Bok,
Zanima me koliko žličica kakaa bi dnevno trebalo konzumirati kako bi nadoknadila željezo uzrokovano anemijom?


Alternativa za Vas


January 30, 2014 u 15.28

Kety,

3-4 žličice kakaa.

Dodaj komentar

 Ime

 E-mail

  Smajlići

Zapamti me!

Primaj obavijesti o novim komentarima na e-mail
Tražilica


Specijali

Čišćenje organizma
Alternativna medicina
Aromaterapija - tretman ljekovitim mirisima
Alternativno liječenje karcinoma
Sve o ljekovitom bilju
Abeceda zdrave prehrane
Ayurveda - drevna znanost o životu
Liječenje aloe verom


Novi članci

U 7 koraka do kuhinje bez otrova i mikroba
Zdravo i ukusno: čokoladna mousse torta
Smiruje, liječi bolove i pomaže koži - već tisućama godina
Djelujte na vrijeme i spriječite rak želuca
Prirodni vitamini i antibiotici - vaši borci za imunitet
Kongres prirodne medicine - sedam stručnjaka govorit će o prirodnim metodama liječenja
Kako ojačati dječji imunitet prirodnim putem
Pečeni kesteni s povrćem i jabukama
10 ljekovitih pripravaka od oraha koje možete napraviti sami
Upoznajte baobab - afričko "drvo života" koje revitalizira organizam i vraća zdravlju ravnotežu


Popularno

Detaljne upute za čišćenje jetre na prirodan način prema dr.Clark
Alergija - uzrok i načini liječenja
Terapija sodom bikarbonom prema Simonciniju i Jimu Kelmunu
Kako očistiti bubrege prirodnim sredstvima
Dr. Tullio Simoncini govori o povezanosti candide i raka
Prirodne metode čišćenja crijeva
Čišćenje organizma
Kako očistiti organizam od parazita
Candida: test, simptomi i načini liječenja
Prirodni načini liječenja ispadanja kose