Podignute gredice


by Mirela Golec

Podignute gredice - savršeni dom za vaše biljke


podignute grediceŽelite li da vam biljke bolje uspijevaju?

Želite li biljkama pružiti bolju cirkulaciju zraka te ih zaštititi od hladnoće i nametnika?

Imate li zdravstvenih problema i teško vam se sagibati da bi plijevili vrt?

Imam rješenje za vas – podignute gredice!


Što su podignute gredice


Podignute gredice su ograđen i podignut prostor na kojem možete zasaditi jednu ili nekoliko vrsta biljaka. Gredice su obično podignute 15 -100 cm iznad površine zemlje. Otvoreni su na površini i na dnu.

Podignute gredice su spas ako se borite s neplodnom zemljom ili ako imate zdravstvenih problema. Ukoliko je gredica dobro napravljena možete  sjediti na njezinom rubu dok plijevite ili zalijevate vaše biljke.

Izgradnja povišenih gredica je zabavna - možete ih izgraditi u bilo kojem obliku i od bilo kojeg materijala koji se najbolje uklapa u vaš vrt.

Kad su jednom gredice izgrađene, pune se plodnom zemljom pomiješanom s kompostom i spremne su postati dom vašem omiljenom cvijeću, ljekovitom bilju ili povrću.

Prednosti podignutih gredica:

•    ranija sadnja i ranija berba
•    bolja drenaža
•    bolja cirkulacija zraka
•    zaštita biljaka od hladnoće
•    optimalna raspodjela hranjivih tvari
•    jednostavan i lak pristup biljkama
•    lakše održavanje
•    posebna mikroklima u kojoj je otežan rast korova

 

Kako u 5 koraka izraditi podignute gredice od drveta

 

1. korak - odabir mjesta


Razmislite koje ćete biljke saditi u podignutim gredicama i u kojim količinama.

Dobro promotrite svoj vrt i pažljivo odaberite mjesto gdje ćete sagraditi svoju podignutu gredicu. Svakako vodite računa da gredica bude sagrađena na mjestu koje ima najviše sunčanih sati u danu.

Isto tako vodite računa da imate u blizini pristup vodi kako bi mogli bez većih poteškoća zalijevati vrt, osobito za vrijeme sušnih razdoblja.


2. korak - odabir oblika i dubine gredice


Pri odabiru oblika podignute gredice vodite računa o njenoj veličini. Pobrinite se da u svakom trenutku, sa svakog ruba gredice možete pristupiti svim biljkama bez da nogom gazite po gredici.

Gaženjem po gredici potiskujete tlo i na taj način onemogućujete dolazak zraka u zemlju.

Vrlo važno je ostaviti i dosta prostora oko gredice da možete nesmetano hodati oko nje sa svim potrebnim alatom.

Optimalna veličina gredice je 4 x 2 metra. Ovisno o vašim potrebama i željama možete izraditi veće i dublje gredice.

Ukoliko planirate izgraditi gredicu uz rub zida ili ograde, neka gredica bude uža kako bi mogli nesmetano pristupiti svakom dijelu gredice.

Što se tiče dubine, ona svakako ovisi o tome koje biljke planirate posaditi i koliko duboko njihov korijen naraste.

Optimalna dubina gredice je 15 – 20 cm, iako nekim biljkama ne bi škodila dublja gredica zbog njihovog dubokog korijena.

Dubina isto tako ovisi i o samoj kvaliteti tla. Ukoliko imate vrlo hranjivo tlo nekim biljkama biti će dovoljna i dubina od 15 cm.

Ukoliko imate tlo koje je glinasto ili stjenovito, a planirate saditi biljke koji imaju duboki korijen, dublja gredica je bolji odabir.

Ukoliko ste vrtlar koji ima problema sa zdravljem i teško vam se saginjati, dubina gredice može biti i do vašeg struka.


3. korak - izgradnja gredica


Preporučeni materijali za izgradnju gredica su neobrađeno prirodno drvo, prirodni kamen ili umjetni kamen (betonske ploče i cigle).

Ako ste odabrali prirodno drvo kao materijal kojim ćete izgraditi vašu gredicu, izrežite daske od drveta, napravite okvir u željenom obliku i učvrstite ga.

 Izrezane daske možete učvrstiti na razne načine - naprimjer, napraviti jednostavan čeoni spoj na svakom uglu okvira ili zabiti u zemlju drvene kolce koji će držati daske.

Gredica treba biti otvorena na vrhu kao i na dnu ograđenog prostora kako se voda ne bi zadržavala te na taj način uzrokovala bolesti i trulež korijena.

Provjerite da li su sve stranice jednake visine i da li je vaša gredica unutar okvira ravna.

Ukoliko postoji nagib na gredici, postoji i mogućnost da će voda iz jednog dijela gredice konstantno curiti u drugi dio vrta te će tako jedan dio vrta biti stalno suh, a drugi dio vrta previše vlažan.

Neki vrtlari rade podignute gredice na vrlo jednostavan način. Na određeni dio zemlje jednostavno slažu bale sijena ili slame u oblik koji žele, zatim ju ispune s plodnom zemljom i kompostom te posade biljke.

To je najjednostavniji i vjerojatno najjeftiniji način izgradnje podignute gredice, ali i najlošiji. Ovakvo rješenje trajati će vam samo godinu dana jer će se slama raspasti, a zemlja slegnuti.


5. korak - priprema za sadnju


Ljepota povišene gredice je u tome da vam daje mogućnost kreiranja savršenog tla za sadnju.

Iskoristite priliku i svoju gredicu ispunite mješavinom kvalitetnog sloja zemlje i komposta.

Nakon što ste ispunili svoju gredicu kvalitetnom zemljom izmiješanom s kompostom, vaša gredica spremna je za sadnju biljaka ili sijanje sjemenja.

 


Što zasaditi u podignute gredice


U podignute gredice možete zasaditi gotovo sve što zamislite.

Možete saditi samo cvijeće, a možete saditi povrće te začinsko i ljekovito bilje. Mogućnosti su neograničene.

Ukoliko ste se odlučiti za sadnju povrća, podignute gredice su odličan odabir za sadnju kupusa, salate, mrkve, luka, rotkvice, repe i drugih kultura.

Da bi dodatno ojačali biljke i povećali urod, kombinirajte biljke prema našoj tabeli kompatibilnih biljaka.


Održavanje podignutih gredica


Podignute gredice nisu zahtjevne za održavanje.

Ukoliko ste zasadili trajne biljke, dovoljno je svako proljeće i jesen nadohraniti ih svježim kompostom.

Ako su u vašem vrtu zasađene samo jednogodišnje biljke, nakon berbe plodova i odumiranja biljke trebalo bi prekopati vrt i nadohraniti zemlju svježim kompostom.

Usitnjavanje tla će omogućiti da zemlja zadrži vlagu i spriječiti rast korova. Zadržavanje vlage u podignutim gredicama je vrlo važno jer podignute gredice imaju puno bolju drenažu nego gredice u klasičnom vrtu.

Vodite računa da podignute gredice redovno zalijevate.


Korisni savjeti


Podignute gredice služe kao prepreka mnogim nametnicima - naprimjer više nećete imati problema s puževima.

Za izradu gredica nikako nemojte koristiti stare i trule grede. One povećavaju rizik od naseljavanja mrava.

Nemojte koristiti ni reciklirane daske jer i one mogu sadržavati kemikalije neprikladne za vrtlarstvo koje će prijeći u tlo, a iz tla u biljke koje ste zasadili.

Jednom sagrađene podignute gredice možete vrlo jednostavno pretvoriti u mali staklenik. Na rubove podignutih gredica jednostavno zabodite PVC cijevi koje ćete u luk saviti do drugog kraja gredice.

Lukove postavite svakih 1 – 1,5 m, te ih po potrebi prekrijte najlonom ili folijom. Na taj način dobili ste staklenik koji će zaštiti vaše biljke, a neke od njih na taj način možete uzgajati i tijekom cijele godine.
 


Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Print Friendly and PDFKomentari

Prije nego što ostavite komentar, obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu.Goran


April 30, 2012 u 13.07

Znimljiv clanak. Izgleda da je praktican u odnosu na odrzavanje i rad oko biljaka, ali ja bi hteo da pitam dali imate ikakvih saznanja u odnosu na oddeljivanje na biljke sa Zemlje. Biljke primaju energije sa tla, isto kao sto je preporucljivo da covek ide sto vise bos po Zemlji, radi iste razloge. Oprostite za pravopsnih gresaka.  smile


ljiljana


April 30, 2012 u 20.39

O OVAKO NECEMU SAM RAZMISLJALA JOS PRE PAR GODINA-IDEALNO ZA OVAKVE LENJIVCE KAO STO SAM JA.NATERACU MUZA DA MI IH NAPRAVI OD BETONA.SVAKE GOD PO 1-2 GEDICE I VALJDA NAM NECE BITI TAKAV HAOS OD BASTE(NIKAKO DA SAVLADAM TRAVU)SVE MI JE SOLIDNO NIKLO SEM BAMIJE(OD 6-7 SEMENKI SAMO 1)PLANIRAM DA POSADIM NEKOLIKO STALNO-RADJAJUCIH JAGODA KAO DZEJMI OLIVER U VISECIM SAKSIJAMA I CUDO OGRADU(ZIVICU).PUSICA OD NEUREDNOG I RASPLINUTOG BLIZANCA rofl


Ivan


April 30, 2012 u 20.50

Koristan članak,gredice vjerovatno najbolje za uzgoj finih salata,koje vole i puževi.Međutim obratio bi se “Alternativi” i cijeloj ekipi s molbom za savijet.Naime moj dobri susijed ima stabalce Ginka.Sada bi trebalo biti idealno vrijeme za branje listova za čaj.Trebam savijet o sušenju i naročito o doziranju,hvala.


"Alternativa za Vas"


May 01, 2012 u 11.24

Gorane,

Biljke primaju energiju s tla, jer su podignute gredice otvorene odozdo.


"Alternativa za Vas"


May 01, 2012 u 11.29

Čaj od ginkovog lišća se priprema vrlo jednostavno i na slijedeći način:

Nakon branja ili nabavljanja zelenog lišća (sredina srpnja/početak rujna) potrebno ga je osušiti i to u hladovini, na suhom i prozračnom mjestu (prirodan način) baš kao što se suši razno drugo ljekovito bilje za pripremanje čaja (npr. kamilica, list dunje, majčina dušica, ružmarin i ...).

Dobar je i način kada se lišće osuši brzo, ostane zeleno sa svim potrebitim sastojcima (koliko kojih sastojaka ima može se ustanoviti samo kemijskom analizom).

Nikad ne sušiti lišće na direktnom suncu. Kako biste testirali da li je list dovoljno suh to možete izvesti tako da ga ugrizete, a on mora biti krckav, ali i žilav.

Kada su listovi osušeni, stavite ih u plastičnu vreću, i spremite ih na tamno mjesto - u tonirano staklo, ćup ili pak u frižider, a možete ga i vakumirati.

Doziranje: najbolji ginkgov čaj može se načiniti na standardan način. Na jednu litru kipuće vode stavite prstohvat ginkovog lista ili prstohvat lišća prelijete kipućom vodom.

Ako je list jako velik možete ga razlomiti na nekoliko dijelova. Tako ostavimo desetak minuta da odstoji, i zatim procijedimo.

Čaj je najbolje zasladiti medom, možete dodati limuna ili mlijeka. Čaj od ginkovog lista nema neki poseban okus i aromu.


Tatjana


May 01, 2012 u 12.41

Baš super za vrt od kojeg će imati koristi samo neki samac.Mi imamo vrt na nekih 300 kvadrata pa me baš zanima koliko bi nam trebalo da sve podignemo .


marina


May 02, 2012 u 14.15

@Ljiljana,pokušajte s malčiranjem vrta.sigurno će biti manje posla oko korova. thumbs up


Bobili


May 03, 2012 u 13.49

Hvala draga Alternativo na dosadašnjim korisnim tekstovima. Kako ja imam sasvim mali vrtić sa zemljom a oveću betoniranu terasu, pitam vas da li je moguće ove odignute gredice praviti i na takvoj podlozi, naravno manjih dimenzija uz to, i da li osim guste rešetke na dnu, mora prethoditi postavljanje nekakve podloge. Hvala za odgovor i lijep pozdrav   sun


"Alternativa za Vas"


May 10, 2012 u 0.49

Da, moguće je.

A savjetujem i da razmislite o vertikalnom vrtu:


terez


May 15, 2012 u 18.07

Pozdrav Alternativcima!uzivam citajuci svaki clanak kao i komentare.Usput sam naisla na pitanje o zastiti od puzeva.Danas ujutru sam pratila radio Budimpestu emisija u vezi poljoprivrede u stvari vise za vrtlare koji nebi da koriste hemiju ili grubi nacin za oslobadjanje od puzeva golaca.U basti gde se pojavljuju puzevi golaci 1. treba postaviti jednu uguzvanu krpu namocenu u pivo giggle ujutru samo istresti gomilu golaca koji su se nakupili na krpi.2.vlaznu staru dasku ili stari vlazan crep isto poprskati sa malo piva sa dolnje strane ujutru su vecina golaca ispod mamca.Sama jos nisam stigla da isprobam ali verujem savetodavcu.Ako i sama steknem iskustvo obavezno cu referisati.puno pozdrava Terez


Bobili


May 21, 2012 u 21.47

Da, čula sam za pivo. Kako je moja baštica mala, ja prije vrućine povremeno jednostavno pokupim puževe s kućicama i bacam ih. Prilično sam im smanjila populaciju…na sreću ne vidim da ima golaća. smile


Dražen


January 29, 2014 u 8.13

Imam podignute gredice već skoro 2 godine…sve je za 5 osim što se gredice tijekom velikih vrućina intenzivnije isušuju…tako da ću morati riješiti nekakvo navodnjavanje kap po kap ili nešto slično jer mi je vrt na lokaciji gdje ne živim thinking


Boba


January 29, 2014 u 9.13

Malčiranje pomaže za zadržavanje vlage, ne samo u vezi korova.


Brankica Golev


April 14, 2014 u 12.23

Hvala Alternativi! Redovno vas pratim videla sam fotografije vertikalnog vrta. Mene zanima kako se podize i kako se odrzava ovakav vrt


Svetlana Pasarić (Alternativa za Vas)


April 14, 2014 u 15.21

Brankice,

Upravo pišemo članak o tome. Ako nas pratite preko alternativa e-novina, uskoro ćete ga dobiti.

Dodaj komentar

 Ime

 E-mail

  Smajlići

Zapamti me!

Primaj obavijesti o novim komentarima na e-mail
Tražilica


Specijali

Čišćenje organizma
Alternativna medicina
Aromaterapija - tretman ljekovitim mirisima
Alternativno liječenje karcinoma
Sve o ljekovitom bilju
Abeceda zdrave prehrane
Ayurveda - drevna znanost o životu
Liječenje aloe verom


Novi članci

Kongres prirodne medicine - sedam stručnjaka govorit će o prirodnim metodama liječenja
Kako ojačati dječji imunitet prirodnim putem
Pečeni kesteni s povrćem i jabukama
10 ljekovitih pripravaka od oraha koje možete napraviti sami
Upoznajte baobab - afričko "drvo života" koje revitalizira organizam i vraća zdravlju ravnotežu
Ukusan i zdrav namaz za cijelu obitelj
Dobrobiti đumbira
Za bolji vid ove jeseni jedite - grožđe
Lyapko aplikatori: siguran i prirodan način za ublažavanje boli
Napunite smočnicu darovima iz prirode – osušite voće, povrće i gljive!


Popularno

Detaljne upute za čišćenje jetre na prirodan način prema dr.Clark
Alergija - uzrok i načini liječenja
Terapija sodom bikarbonom prema Simonciniju i Jimu Kelmunu
Kako očistiti bubrege prirodnim sredstvima
Dr. Tullio Simoncini govori o povezanosti candide i raka
Prirodne metode čišćenja crijeva
Čišćenje organizma
Kako očistiti organizam od parazita
Candida: test, simptomi i načini liječenja
Prirodni načini liječenja ispadanja kose