Pet elemenata


by Fina Balta-Šošić

Pet elemenata - kamen temeljac Feng Shuija


pet elemenataSvi dobro znamo da energija ne može nastati iz ničega niti može  postati ništa.

Zapravo, ona samo može mijenjati svoje ruho.

Sada nosi proljetno zeleno, ljeti će ga zamijeniti vatrenim crvenim, u jesen će se nakititi zlatnosmeđim, a zimi će se ogrnuti  ledeno hladnim ogrtačem.

Ovakva raskoš prirode govori o obilju različitih lica chija.

Oštroumni majstori su primijetili da ipak postoji pet temeljnih manifestacija energije.

I rodila se teorija "Pet elemenata" koja je postala  još jedan kamen u temelju mudrosti Feng Shuija.

Sama riječ " element" je doslovno prevedena iz kineskog jezika pa se njeno značenje ne podudara s izvornim.

U istočnjačkoj kulturi ono ima jedno široko i slikovito značenje, ali zbog rasprostranjenosti ovog termina on se zadržao u upotrebi.

Točnije bi bilo reći da se radi o stanjima, transformacijama ili oblicima ispoljavanja energije.


Transformacije energije


Chi
se  u prirodi ispoljava na najrazličitije načine - juri kao vjetar, teče kao potok, plamti kao vatra, raste kao bambus, pleše kao zraka  i miruje kao planina.

Ali što je s onim prijelaznim igrama između ovih, nama dobro vidljivih pojava, onima koje mi ne doživljavamo našim čulima?

Upravo to pojašnjava  sustav "Pet elemenata". Ova teorija objašnjava cjelokupan put energije kroz Yin i Yang faze i njihovu interakciju u cjelokupnom vremenskom ciklusu.

Energija prolazi kroz pet osnovnih faza transformacije. Svaka faza nosi ime fizičkog elementa koji je njen tipični predstavnik u fizičkom svijetu.

Svaka faza ima sebi svojstvene osobine po kojima se razlikuje od drugih faza.

Te osobine  ćemo najlakše prepoznati po asocijacijama koje u nama izaziva samo spominjanje odgovarajućeg elementa.

Kada čujemo riječ "vatra"odmah se prisjetimo titraja nestabilnog jezička plamena, zračenja topline, crvenila, osjećaja opreza i opasnosti... Upravo ovo su temeljne osobine elementa vatre.

"Majka zemlja" nas nosi na svojim leđima, hrani i trpi, oprašta i daruje, samo kako to majka zna. Uvijek stabilna, spremna da  nas podrži i da se pobrine za nas.

Zlato je čisto i plemenito, dragocjeno i svima toliko drago! Čvrsto i teško, možeš ga kovati ali ne i dušu mijenjati.

Ta čudesna voda! Koliko stanja i koliko lica, koliki put pređe? Sada je kapljica na izvoru, pa teče potokom, zatim je u listu biljke, onda u našim venama!

Što je sve vidjela, koliko informacija prenijela i u koji sve kutak stigla? Uporna da stigne svugdje, posjeti i najudaljeniji kutak! To je energija vode.

Zamislite bambus. Vitak, brzo raste. Povija se na vjetru a opet stoji, čvrsto ukorijenjen. Tako raste energija drveta, uvijek stremi ka visinama.

Osim navedenih stanja, elementi se pojavljuju i u odgovarajućoj boji: plava-zelena-crvena-žuta-siva, u odgovarajućem obliku: izduženi-trokutasti-pravokutni-okrugli-valoviti, u odgovarajućem godišnjem dobu: proljeće-ljeto-jesen-zima.

Ove faze chija se smjenjuju po prirodnom zakonu, svaka faza kada postigne svoj vrhunac prelazi u sljedeću itd.

Prirodni slijed voda-drvo-vatra-zemlja-metal-voda zovemo hranidbeni ciklus.

To je stvaralački  i pokretački ciklus kojim se priroda svakodnevno uravnotežuje.

U prostoru ovaj ciklus  doživljavamo kao harmoniju, osjećaj ugode, kada nam se čini da su sve stvari na svom mjestu.

Suprotan smjer - smjer voda-metal-zemlja-vatra-drvo-voda  zovemo iscrpljujući. Ovaj odnos je destruktivan i nepoželjan.

Izaziva osjećaj nemira i nelagode, tjera vas da iziđete iz prostora.

Postoji još jedan odnos, javlja se kada u lancu nedostaje jedan element. U ovom slučaju odnos između dva susjedna elementa zovemo kontrolirajući.

I ovaj odnos je nepoželjan jer  oslabljuje tok energije. Kažemo da u prostoru nedostaje sklad, prostor ne diše.

Navedene odnose možemo lako objasniti u odnosu majke i djeteta.

Na početku majka hrani dijete, kada dijete postane jače od majke odnos prerasta u iscrpljujući, tada dijete treba nastaviti lanac svojim nasljednikom.

U osnovi se  uvijek radi o odnosu snaga i postojanju svih  pet elemenata.


Važnost teorije pet elemenata


U čemu se vidi važnost teorije pet elemenata?

Već je spomenuto da hranidbeni lanac stvara dojam sklada i harmonije u prostoru,  nasuprot tome, iscrpljujući i kontrolirajući izazivaju osjećaj nemira i tjeskobe.

Priroda "elementima" komunicira s nama. Svojim bojama,  zvukovima i oblicima djeluje na naše emocionalno, psihofizičko, estetsko i energetsko stanje.

Modernim jezikom rečeno, ovo je "alat za komuniciranje s prirodom".

Teorija se danas uspješno koristi u dizajnu (teorija boja), u medicini (terapija bojama, zvukom, frekvencijama), u psihologiji i mnogim drugim područjima estetike i simbolike.

Sada je malo jasnije zašto kažemo da je Feng Shui vještina. Prepoznati oblike energije, odnose među njima, naći način da se nepoželjne transformiraju u poželjne i uskladiti to sa željama i potrebama čovjeka, stvarno traži veliko umijeće.

To se postiže korištenjem  znanja o Chiju, Yinu i Yangu, Pet elemenata, uz pomoć mnogobrojnih iskustvenih formula i cjeloživotnim prakticiranjem.

Kako vidite, do sada smo se upoznali samo s alatima za rad, samo odškrinuli vrata u svijet Feng Shuija. Tek sada trebamo popločavati stazu raznobojnim kockicama.

Nadam se da smo vas pozitivno provocirali i da ćemo se nastaviti družiti s Feng Shuijem.

Slijedi najzanimljivija dionica puta - zajedničko popločavanje!
 

O autoru: Fina Balta-Šošić je učitelj Feng Shuija u sklopu  Instituta PaKua u Rovinju: http://www.feng-shui.hr/


Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Print Friendly and PDFKomentari

Prije nego što ostavite komentar, obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu.božidar


April 12, 2012 u 8.40

Poštovani !
Zanima me da li postoji kakva alternativa klasičnom pranju zuba?Naime,od fluora koji se nalazi u pastama za zube osječam želučane tegobe.Također,imam česte upale zubnog mesa.Stomatolog preporučuje kiratažu.Kakvo je Vaše mišljenje o istom?


Nandy


April 12, 2012 u 9.23

za božidara

i ja isto imam probleme sa zubima i želucem. najprvo se riješi crnih plombi. ja sam jučer uklonila zadnju i ispod nje mi je bio veliki karijes što mi je uzrukovalo bol na cijelo desnoj strani čeljusti. kupila sam si biljnu pastu bez fluora ili perem zube sodu bikarbone vec 2 mjeseca i odmah sam osijetila promjenu. imaš ih u dm, al dođu 37 kn-a. na net-u imaš puno recepta kako napraviti prirodne paste za zube.


Petar


April 12, 2012 u 10.44

Da li možete dati kratak osvrt na GIHT, posebno na lečenje prirodnim putem.Zahvaljujem. heart


Astra


April 12, 2012 u 13.00

Za upalu zubnog mesa koristite tinkturu gaveza koju nanesite nakon pranja zubi.
Za giht pijte čaj od brezovog lišća. Malo je neukusan, ali vrlo učinkovit.


Danijela


April 12, 2012 u 14.51

Za Bozidara,

Pasta za zube bez fluora proizvodi nemacka firma Logona, kosta oko 4 eura u Beogradu. Imaju vise vrsta sa mineralima, za osetljive desni, decu itd.


"Alternativa za Vas"


April 12, 2012 u 15.16

U našem webshopu možete kupiti ayurvedsku pastu za zube bez fluora, s ljekovitim biljem.


Zdravko


April 12, 2012 u 15.35

U Austriji u Reform-haus-u, znaci alternativnim ducanima kosta ta ista zubna pasta oko 2€. Ja svaki put kupim nekoliko komada pa mi traje par mjeseci.
Inace fluor ima drugu mnogo negativniju stranu a to je erozija krvnih zila. Onda dolazi i do lakseg talozenja na krvne zile i problemima povezanim s time. Isti ucinak na krvne zle ima i klor. Stupio sam u kontakt sa jednom njemackom firmom koja isporucuje uredjaje za obradjivanje a i energetiziranje vode za pice koja koncentraciju od 0,01% klora (ta se osjeti vec jako) smanji na 0,0001% koja se gotovo nemoze niti mjeriti. Prvo cu ja isprobati uredjaj pa javim kako djeluje. Za jednu obitelj cca 2400€. Taj uredjaj radi na vise nivoa medju kojim je i aktivator. Zato do tada dok sve ne ispitam pronadjite negdje izvorsku vodu.


Dubravka


April 12, 2012 u 17.26

Prati zube sa soda bikarbonom navodno nije dobro. Ostecuje zubnu caklinu poprilicno. Ona se sluzi inace za izbjeljivanje.

Ja ne koristim vec neko vrijeme zubnu pastu.
Prvo sam prala zube sa Zelenom glinom (namjenjenoj oralnoj upotrebi) od Argitala, a trenutno perem sa prahom od nima sto i preporucam (ako se odlucite s tim prati, jako malo toga se stavi i treba se naviknuti na okus).

Pasta bez ikakvih stetnih stvari (barem kako se navodi) - preporuca se od Argitala tipa na bazi zelene gline ali ima i drugih, moze se naci, kao i svi drugi proizvodi u Bio-biu, ljekarnama mozda i sl.

Eksperimentirajte!
Poz


Nandy178


April 13, 2012 u 7.17

soda bikarbone oštećeju zubnu caklinu koliko i zubne paste, al za svaki slučaj si neperem s njom redovito. pročitala sam da kokosovo ulje (nerafinirano) izbjeljuje zube, štiti od karijesa i upala. treba s njim tjedan dana mazati zube i biti tako 5 do 20 min, kako tko može. trenutno ga imam doma pa budem probala.


Lena


April 14, 2012 u 8.22

Ja koristim Parodontax zubnu pastu bez fluora i vrlo sam zadovoljna. Uglavnom je nalazim u dm-u. A primjetila sam da u većini trgovina iz nekog razloga (!) ne prodaju uopće paste bez fluora.


Sladja


April 14, 2012 u 17.25

Godinama imam problem sa melasmom . Probala sam do sada puno terapija koje nisu dale rezult . Sad tragam za lekom protiv melasme na prirodnoj bazi . Molim Vas da li mozete se osvrti na melasmu i lecenje prirodnim putem . cry


"Alternativa za Vas"


April 14, 2012 u 23.28

Sladja,

Pročitajte ovaj članak.


Jadranka


May 03, 2012 u 9.59

Hvala Vam na feng shui savjetima, upravo čitam neku knjigicu o tome, možete mi objasniti što znači zvončić i posipanje soli na večr po kući na koji način djeluje i kako pokrenuti pozitivnu i otjerati negativnu odnosno uspavalu energiju
srdačan pozdrav thumbs up


FINA


May 21, 2012 u 16.33

Poštovani čitatelji,
morska sol se nije koristila u izvornom Feng shui-u, mada je današnji praktikanti koriste,poznavajući najnovije znanstvene spoznaje o njenim ljekovitim svojstvima(već pisano na ovom portalu).Neke discipline za energetsko čišćenje prostora,npr. Denise Linn-Dom moj, posvećeni prostor-, koriste sol.
Inače se u autentičnom Feng shui-u nisu koristili kristali, kristali su jaki energizatori pa ih treba dobro poznavati da bi se pravilno koristili.
Koristeći zdravu logiku(ja uvijek savjetujem)morska sol kao prirodni kristal ne može štetiti,osobnog iskustva nemam.
Ja ipak savjetujem da nove prostore dobro provjetrimo, pustimo u nih čisti zrak,unesemo svježe boje po našoj želji,unesemo naše predmete koji nam puno znače, svjetlost,glazbu, biljke…
Zvončići su jaki energizatori, to znači da svojim kretanjem i zvukom raspršuju vibracije zrakom u prostor, na taj način potiču kretanje energije.
Najčešće ih stavljamo na vrata da potaknu bolji protok energije, posebno su korisni u poslovnim prostorima gdje je posebno potrebna aktivna energija za uspješniji posao.
U dugim hodnicima gdje je energija prebrza koristimo zvončiće da je uspore raspršivanjem,u zaklonjenim prostorima gdje energija ne dolazi zvončići je mogu pokrenuti.
Na jako strmim stepenicama dobro ih je staviti na vrh stepenica da uspore energiju,
na pravcu vrata-vrata, ili vrata-prozor(efekat propuha)da se energija rasprši…
U tkz.mrtvim kutovima(domaćice znaju gdje se skuplja prašina)možemo aktivirati energiju postavljanjem biljaka,jače rasvjete,fontane,tv,sve što ima svojstvo neke aktivnosti.
Moram samo napomenuti da je bitno znati da li je u prostoru pozitivna energija, ako je negativna onda ćemo aktivirati negativnu enegiju.
Ako sami djelujete obratite pažnju na osjećaj, pratite stanje i nemojte pretjerivati, kititi stan kao da je božićna jelka.
O ovoj temi još ćemo puno pisati u slijedećim člancima.pozdrav:  sun


"Alternativa za Vas"


May 22, 2012 u 2.35

Fina,

Hvala na odgovorima!

Dodaj komentar

 Ime

 E-mail

  Smajlići

Zapamti me!

Primaj obavijesti o novim komentarima na e-mail
Tražilica


Specijali

Čišćenje organizma
Alternativna medicina
Aromaterapija - tretman ljekovitim mirisima
Alternativno liječenje karcinoma
Sve o ljekovitom bilju
Abeceda zdrave prehrane
Ayurveda - drevna znanost o životu
Liječenje aloe verom


Novi članci

U 7 koraka do kuhinje bez otrova i mikroba
Zdravo i ukusno: čokoladna mousse torta
Smiruje, liječi bolove i pomaže koži - već tisućama godina
Djelujte na vrijeme i spriječite rak želuca
Prirodni vitamini i antibiotici - vaši borci za imunitet
Kongres prirodne medicine - sedam stručnjaka govorit će o prirodnim metodama liječenja
Kako ojačati dječji imunitet prirodnim putem
Pečeni kesteni s povrćem i jabukama
10 ljekovitih pripravaka od oraha koje možete napraviti sami
Upoznajte baobab - afričko "drvo života" koje revitalizira organizam i vraća zdravlju ravnotežu


Popularno

Detaljne upute za čišćenje jetre na prirodan način prema dr.Clark
Alergija - uzrok i načini liječenja
Terapija sodom bikarbonom prema Simonciniju i Jimu Kelmunu
Kako očistiti bubrege prirodnim sredstvima
Dr. Tullio Simoncini govori o povezanosti candide i raka
Prirodne metode čišćenja crijeva
Čišćenje organizma
Kako očistiti organizam od parazita
Candida: test, simptomi i načini liječenja
Prirodni načini liječenja ispadanja kose