Louise Hay


Autor: Silvija Čolić

Louise Hay - kako iscijeliti duh i tijelo


afirmacijeNažalost, vrijednost zdravlja najčešće shvatimo tek kada ga izgubimo.

Od tog trenutka pa nadalje krećemo u borbu za povratak u prirodno stanje ravnoteže.

No tijekom tog često dugog i mukotrpnog procesa rijetko smo voljni zagledati se dublje ispod površine i potražiti pravi uzrok svojeg problema.

Drugim riječima, pri takvom stanju stvari najčešće se bavimo rješavanjem posljedica, a malo ili nimalo traženjem i rješavanjem uzroka.

Međutim, čovjek nije samo tjelesno, nego i duhovno biće.

Iscjeljenje tijela i tjelesnih tegoba nikada ne može biti u potpunosti uspješno ako se pritom ne pozabavimo i iscjeljenjem  duhovne razine, odnosno, naših misli i emocija.


Malo poznati uzrok većine bolesti


Ono o čemu najčešće ne vodimo računa, je činjenica da će problemi nagomilani na emotivnoj i mentalnoj razini prije ili poslije uzrokovati probleme na fizičkoj razini.

Zašto je tako? Zato što svaka misao posjeduje određenu vibraciju, ili frekvenciju. Ako je ta vibracija negativna, logičnim slijedom izazvat će negativne posljedice.

Dakako, moguć je i suprotan efekt - pozitivnim mislima i načinom razmišljanja, možemo promijeniti naše zdravstveno stanje na bolje.

Louise Hay, osnivačica pokreta samopomoći i začetnica ideje da pozitivnim stavom možemo promijeniti svoju stvarnost, već odavno je uočila važnost načina na koji razmišljamo.

Godine 1976. napisala je svoju prvu knjigu o tome kako iscijeliti svoje tijelo, koja se općenito drži mjerodavnom za mentalne uzroke nastanka bolesti.

1986. objavljuje obnovljeno i prošireno izdanje pod naslovom ''Kako iscijeliti duh i tijelo''. 


Sami kreiramo vlastitu budućnost


Louise Hay smatra da svakom svojom mišlju kreiramo vlastitu budućnost, a misao možemo u bilo kojem trenutku promijeniti.

U skladu s tim, stanje našeg duha odgovorno je za nastanak tjelesnih oboljenja, kao i za sve negativnosti koje nam se događaju u životu.

Po svemu sudeći, Louise Hay potpuno je pravu. Poznata, i često olako shvaćena teorija koja tvrdi da je uzrok svih problema samo u našoj glavi, zapravo je točnija nego što bismo na prvi pogled pomislili.

Tu takozvanu ''newagersku tlapnju'', u današnje vrijeme potvrđuju čak i kvantni fizičari.

S gledišta kvantne fizike, sve što postoji u svemiru samo je energija različitog stupnja gustoće.

U skladu s tim, i svaka naša misao nije ništa drugo nego određeni energetski oblik, a energija je - kao što nas fizika uči - prisutna posvuda, neuništiva i  prelazi iz oblika u oblik.

Prelazi iz oblika u oblik? Da, i upravo stoga izuzetno je važno shvatiti moć koju posjeduju naše misli i način na koji one kreiraju našu realnost.


Želite li biti zdravi, razmišljajte pozitivno!


U praksi, to znači sljedeće: želite li biti zdravi, voljeni ili imućni, razmišljajte o zdravlju, ljubavi i prosperitetu, a  ne o bolesti ili neimaštini.

Jer to  je ono što želite izbjeći ili se toga riješiti, a ne privući ili zadržati.

Iskoristite li energetski potencijal vlastitih misli na konstruktivan, umjesto na destruktivan način, on će ubrzo u vašoj stvarnosti materijalizirati pozitivan ishod.

Prema Louise Hay, naša podsvijest prihvatit će ono u što vjerujemo.

Stoga savjetuje da se na putu iscjeljenja duha i tijela prije svega riješite tereta prošlosti, te oprostite sebi i svakome tko vam je ikada bilo čime naudio.


Naučite se voljeti sebe


Sljedeći korak u tom procesu svodi se na razvijanje ljubavi prema sebi i prihvaćenje sebe u cijelosti.

Louise Hay tvrdi da, ako stvarno volite sebe i ako se prihvaćate, sve vam polazi od ruke i na svakom koraku događaju vam se mala čuda.

Zdravlje vam se poboljšava, zarađujete više novca, imate više sreće u ljubavi, i sve se to događa bez puno truda.

Ljubav prema sebi stvorit će ozračje sigurnosti i uz pomoć svijesti o vlastitoj vrijednosti privući brojna pozitivna rješenja problema koji su nas dotad mučili.

Usto, nužno je pozabaviti se vizualizacijom poželjnih ciljeva, te izgradnjom novih misaonih obrazaca.

U tom segmentu izuzetno je važno naučiti razmišljati u pozitivnom obliku.


Pomaknite se s mrtve točke


Nažalost, navikli smo govoriti i razmišljati o onome što ne želimo, no takvo lamentiranje ne donosi promjenu.

Želimo li se uistinu pomaknuti s mrtve točke, moramo se prestati boriti protiv negativnog i umjesto ''ne želim'' početi misliti i govoriti ''želim''.

No, želja sama po sebi neće biti dovoljna da bi nam se ciljevi i ostvarili.

Želja je nužna kao motivirajući segment, no ako je mentalno ne pomaknemo u energetsko polje ostvarenja, ostat će tamo gdje ste je i poslali – u energetskom polju želja.

Iz tog razloga o svojim željama morate početi misliti i govoriti kao da već jesu dio vaše stvarnosti. Naprimjer: ja jesam (zdrav,  voljen, imućan...) ili, ja imam (novi posao, kuću, automobil...)

Također, kakvu god promjenu željeli ostvariti, ona ne smije biti izrečena u budućem vremenu, poput razmišljanja na način ''ja hoću'' ili ''ja ću imati''.

Naime, naša podsvijest vrlo je poslušna, i ako nešto izjavimo u budućem vremenu,  poslat ćemo želje u budućnost, daleko izvan  našeg dosega.

Kako bi se sve navedeno i ostvarilo, nužna je praksa. Morate naučiti pozitivno razmišljati, a to se neće dogoditi preko noći.

No Louise Hay tvrdi da upornim radom i svakodnevnim višekratnim ponavljanjem pozitivnih afirmacija bez sumnje možete privući željene ishode.

Takvim pristupom ništa ne gubite, a možete mnogo toga dobiti.

Stoga, ne oklijevajte. Moć ostvarenja vaših snova oduvijek je bila samo u vama. Osvijestite je i budite kreatori vlastita života.


Želite saznati više? Pročitajte: Louise Hay - tabela uzroka bolesti i afirmacija
 


Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Print Friendly and PDFKomentari

Prije nego što ostavite komentar, obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu.eva


October 22, 2012 u 5.28

dopao mi se clanak,trebao bi ga svako dobro prouciti.
eva sun


sallym


October 22, 2012 u 6.09

Ja sam procitala ovu knjigu Louise Hay i mogu Vam reci da me je odusevila takodje sam prihvatila njene ideje i pocela sam razmisjati pozitivno i osecati se potpuno drugacije i sve je nekako postalo glatko.


jasna


October 22, 2012 u 6.20

i ja sam je kupila, pročitala Ta bi knjižica stvarno trebala biti u svakodnevnoj upotrebi. Toliko pozitivnog sažeto i pisano razumljivim jezikom. A na kraju kad se pročita njen životopis…jasno je da o toj temi itekako ima što reći ! Opet krasan Alternativin izbor   thumbs up  heart


Mimi


October 22, 2012 u 6.26

Ne samo procitati knjigu nego i integrisati ono sto smo procitali. Ko proba, videce da radi smile


Aida


October 22, 2012 u 6.57

http://www.youtube.com/watch?v=zwKhqY3b32c&playnext=1&list=PL9C217E57D8E6D9CF&feature=results_video

obavezno pogledat ovaj film od Louise Hay! Odlican!

LP


Stjepko


October 22, 2012 u 7.01

Pročitao sam Louise ima sigurno 7-8 godina i dobra je knjiga, ali…Ponavljanjem obrazaca se postiže određena količina pozitive (pa i sportaši pred nastup), ali po mome, i ta ponavljanja samo liječe ono na površini. Hoću reći da je efekt kratkotrajan osim ako svakodnevno ne mantramo. To je isto kao da na svoju kožu kremom liječim rane svakodnevno dok ne stanem pa opet sve izbije. Dakle, to nije to osim ako istovremeno, djelujemo skroz duboko osvještavajući najdublje temeljne probleme, prihvatimo ih i radimo na njima. Naime, ne mogu sebe nijednom matrom učinit da mislim pozitivno ako u najdubljoj mojoj točki to za mene nije istina. Louisin sistem (nije samo njen) je dobar kao nadgradnja i njegovanje duha i psihe, ali bez dubokog suočavanja i priznanja i osvještavanja najdubljih emocija, razumijevanja istih i truda koji traži puno više od “ja sam dobar” mantranja ili “ja imam kuću”. Pa i za kuću treba zasuć rukave, samo ponavljanje i pozitivan stav nisu dovoljni (nekažen da nisu bitni).
Dakle, dobra je Louisa i sl. ali treba još puno konkretnog rada..puno puno više od mantranja, ili molitve u krajnjem slučaju koja je isto kršćanka “mantra”, ako totalno ne uđemo u svoju nutrinu…


tanja


October 22, 2012 u 7.07

Pročitala sam odavno ovu knjgu ali nakon ovog uvodnog teksta mogla bih još jednom….


Eleonora


October 22, 2012 u 7.50

Kada sam prvi puta pročitala ovu knjigu odlučila sam ju kupiti i od tada (unazad 15-tak god.)je uvijek povremeno pročitam i za mene je to Biblija u alternativi. Već je pomalo zgužvana od čitanja. Kada se osjećam loše uzmem ju u ruke i meni krene ljepše dan.Ponekad pročitam samo dijelove, a od korica do korica sam pročitala sigurno 5 ili više puta, jednostavo me oduševljava. Pozdrav thumbs up


Slavomir


October 22, 2012 u 8.22

Ovo što je napisao Stjepko važno je barem isto toliko koliko i misli Louise Hay. Preporučujem svakom da pročita bar još jednom Stjepkove savete. Početno oduševljenje knjigom može veoma brzo biti zamenjeno razočarenjem jer u praksi stvari ne funkcionišu baš tako bez suštinske i duboke vere, baš kao što ni Biblija nije suštinski pomogla onima koji u sebi nisu dopreli do pravih duhovnih spoznaja. Naravno, nemojte se razočarati, jer je prvi korak podjednako važan kao i poslednji, često i najvažniji.

Osnove pristupa životu i duhovnosti, na kojima je bazirana knjiga, su pre hiljade godina postojale u istočnjačkim duhovnim filosofijama, ali je sve to bilo blokirano nedostatkom komunikacija, a u novije doba zapadno civilizacijskom pohlepom za novcem i uspehom koji se jedino merio ostvarenim bogatstvom. Osnovne životne vrednosti : Ljubav, sreća, dobrota, poštenje, zdravlje, blagost, nesebičnost, samilost, iskrenost se ne mogu dobiti za pare. Neka vam drugi korak bude da sebe proverite kakav odnos imate prema novcu, da bi vam sledeći koraci bili bliži unutrašnjem stvarnom duhovnom miru, bez koga se pročitano brzo rasplinjava u prah.


Nikola


October 22, 2012 u 10.34

Pozitivne afirmacije su dobre ali mogu buti mac sa dve ostrice. Ako ste na dobrom putu pomoci ce vam ali ako ste na losem putu mogu samo stvoriti neurozu.Naime, nase nesvesno mnogo bolje opaza realnost od naseg svesnog.Ako npr. govorimo sebi da smo zdravi a to zaista nismo ili jos gore da nam se stanje pogorsava onda cemo oboleti i od neuroze kao posledice konflikta izmedu svesnog i nesvesnog.


ilona


October 22, 2012 u 14.33

PROČITALASAM KNJIGU OD LOUISE HAY,I SVIĐA MI SE POUČNA JE,MOŽEMO IMATI SAMO KORISTI AKO SE DRŽIMO
NJENE PREPORUKE,ISKUSILASAM NA SVOJOJ KOŽI


eva


October 22, 2012 u 14.50

svi komentari su mi se dopali ali bih volela
da nesto pisete o muziko terapiji i terapiji
crtanjem.
pozdrav eva sun


Slavka


October 22, 2012 u 16.28

Pročitala sam nekoliko knjiga Lujze Hej, tj. sve koje su bile u našoj biblioteci. Iz ličnog iskustrva mogu reći da mi je mnogo popmogla. Imala sam problem sa uništenim samopouzdanjem. Dakle, naučila sam kako da gledam na sebe, da mogu voljeti sebe, šta trebam učiniti sama da bih se bolje osjećala, odmah, sada. Da trebam oprostiti sebi i drugima da bih mogla ići dalje. Od kada sam zadovoljan sama sa sobom, to su najbolje godine mog života. Puna sam energije, radosti, nikad nisam loše raspoložena. I sa zdravljem nemam nikakvih problema. Naravno, imam nekoliko pozitivnih misli koje sebi govorim svako jutro i veče i kad sam zbog nečeg zabrinuta. Čitala sam i druge autore koji pišu na tu temu, jednostavno volim tu literaturu. sun


snježana


October 22, 2012 u 16.52

kupila sam knjigu prije 2 godine,pročitala ,je,ali stalno mi stoji pri ruci,pa ju nekad izvadim i pročitam,jer je jako poučna , a nadasve IZVRSNA za čitanje.SVAKA POHVLA ZA KNJIGU…..


"Alternativa za Vas"


October 22, 2012 u 18.17

Eva,

Hoćemo!


Giovanni Garbin


October 22, 2012 u 20.01

Trebao bi svatko pročitati njene knjige. Jedna ljepša od druge: ‘‘MOĆ OZDRAVLJENJA JE U NAMA’‘.
Komentirao Giovanni Garbin - doktor Duhovne medicine


Makedonka


October 23, 2012 u 15.40

Ne propustam ni jedan vas clanak jedva cekam i sve ih procitam izvrsni ste svaki put i komentare citam
pozdrav sve alternativce


Nada


October 23, 2012 u 19.24

Ovu knjigu sam dobila na posudbu prije 6 godina, kada sam oboljela od karcinoma. Nije mi bilo jasno zašto su prijatelji inzistirali da pročitam ovu knjigu. Danas mi je jasno - željeli su da postanem i ostanem zdrava. Hvala im na tome ;) Knjiga je odlična - vrijedi ju pročitati!


danka ilic


October 24, 2012 u 17.04

navodi u članku su apsolutno tačni. Svođa mi se da još neko osim mene i moje ćere to šrimenjuje u svom životu


Giovanni Garbin


October 24, 2012 u 18.46

To su krasne knjige koje treba proučiti. Svi koji su primijenili upute dobili su ZDRAVLJE i LJUBAV.

Giovanni Garbin


mira


October 25, 2012 u 6.28

stota varijacija na temu pozitivnog razmišljanja (silva metod, joga mudra ...)


Sanja


October 26, 2012 u 0.34

Clanak je predivan!

Odlican izbor

Hvala


Silvana


October 26, 2012 u 16.56

Louisine knjige trebale bi biti obavezna literatura u školi kako bi svi naučili kako bolje živjeti i nadasve voljeti sebe. Toplo ju preporučujem svima. Meni je osobno puno pomogla. sun


jasna


October 27, 2012 u 13.27

osim ove, imam od iste autorice i “Meditacije za zdrav život”, pa na bilo kojoj stranici da tu knjigu otvorim, nađem prekrasnu misao, pa evo jedne
“Ovdje sam, gdje sam,zato što ovdje moram nešto naučiti” ili “U jedinstvenosti ne postoji natjecanje niti usporedba” ili “Možete poučavati, ali ne i prisiljavati” Uglavnom po mom ukusu i toliko jednostavno, a sadržava srž za život važnih postavki.  heart


danijela


October 28, 2012 u 15.14

slažem se sa Silvanom, ove divne knjige trebaju biti dio školskog programa pogotovo za srednje škole. sve je napisano jednostavno, a tako je i u primjeni. Stjepko kaže da se ponavljanjem riječi liječi površina što mislim da nije točno. Ponavljanje “riječi” je vrlo moćna tehnika koja i tekako duboko djeluje ( da bi riba došla do cilja upotrebit će peraje, leptir krila, pas šape.. Svatko ima svoju tehniku da dođe do izvora i pođe tim putem nivoe i slojeve sebe ). VAŽNO JE IZGOVORITI SVJESNO I PRIMITI U SEBE TU RIJEČ TADA ONA IMA MOĆ.  Mislim da postoji jako puno ljudi sa negativnim mislima a ovi mali koraci ( USPJETI REĆI SEBI PAR LIJEPIH RIJEČI ) i vrlo lagani koraci, namijenjeni su za početak- POČETAK- prvenstveno takvim ljudima zapravo svima nama u ovom stoljeću. Ako su RIJEČI TO JEST AFIRMACIJE pravilno izvedene one djeluju tako što pokreću. Nakon toga slijedi aktivan rad o kojem priča Stjepko kad kaže zasuči rukave. Opet bih ponovila svatko ima svoju tehniku a ima ih jako puno hvala bogu, zato BUDIMO ZDRAVI NA OVOJ NAŠOJ ALTERNATIVI. Pozdrav svima sun


Angelika


November 13, 2012 u 10.49

Sviđa mi se ovaj Stjepkov komentar, jer možeš misliti što hoćeš, ako život ide drugom stranom.Lijepim i pozitivnim mislima ublažiš bol sam sebi za neko vrijeme ako krene pozitivno, no ako ide nešto naopako, na primjer u braku ili na radu gdje mi ne možemo u cijelosti primijeniti pozitivnu energiju,onda nam se čini da to i nije tako. Puno sam se puta u životu za nešto molila, za ozdravljenje neke drage osobe ili potpuno nepoznate.Iz početka sam bila sigurna da će Bog ili Svemir čuti i uslišati moje molitve, a istina je bila drugačija. Kobna ! Onda sam bila ljuta na sve dobre sile za koje vjerujem da postoje. No zašto uvijek ne ispadne onako kako želimo i za što se molimo, ne znam. No svakako je bolje misliti lijepo, s time si pomažemo makar na trenutak. A trenutak do trenutka i prođe godina ! heart


magdalena


January 15, 2013 u 16.14

Točno kako je napisala Danijela :), kad se izgovara afirmacija…to se mora i osjećati…zabadava izgovaranje afirmacija ako pri izgovorenom ne osjećamo da je zaista tako.
Slažem se i sa Stjepkom najviše u onom dijelu gdje je naveo da moramo prvo sagledati našu nutrinu.  Naime, i sama sam svjedokom da afirmacije Louis Hay definitivno pomažu. Bila sam psihički jako loše oko 10 godina, između ostalog sam imala migrene skoro svaki drugi dan…čitala sam članke samo s pozitivnim, bila svjesna svega ali dok nisam osvijestila iliti sagledala sebe samu…ništa mi nije pomoglo. Pogledala sam nakon 5 pokušaja prije 2,5 godine video od Louis..“Vi možete izliječiti svoj život” i tu mi se dogodio “klik” počela sam mijenjati način razmišljanja, od migrene više ni M, nema ni negativnih misli, ako je i ima znam kako ju sasjeći u korijenu :)...Ima i na facebooku jako dobra stranica “Ratnici svetlosti” ako ste u mogućnosti svakako pogledajte ;)preporučam svakom i naravno sve što ima veze s pozitivnim :)


Mimi


January 16, 2013 u 10.11

Prvo moramo smiriti svoj um. Moramo biti bez misli i tek tada izgovarati afirmacije. Jutro je idealno za to. Po budjenju pustiti neku tihu ambijentalnu muziku a potpuno je pogresno odmah po ustajanju pustiti televizor sa negativnim vestima. Pozitivnim mislima menjamo buducnost tako sto one tuneliraju kroz vreme. Pronadjite na youtubu Spasoja Vlajica, on to bas slikovito objasnjava.  smile


Georgievska Ljiljana


August 15, 2013 u 15.35

Zivot je neprekidna skola i normalno je da na zivotnom putu srecemo i dobre i lose stvari. Ne samo Lujzine knjige nego preporucujem Dzozefa Marfija koji npr. u njegovoj knjizi Moc istine ima predivne molitve za pocetak dana, zatim molitve za zdravlje i isceljenje za uspeh i napredak. I znate nije dovoljno procitati knjige takve vrste jedanputa i ostaviti da pada prasina po njima. Znaci neprestano ponavljanje pozitivnih afirmacija, ciscenje duha od zlobe, ljubomore, mrznje, itd., kao i pravilan izbor ishrane kao sto kaze Lujza cije knjige znam skoro napamet jedite samo ono sto raste , uporedo raditi na duhu i na telu e tek onda drugacije sagledamo zivot. Da normalno problemi su tu nekoji da nas ojacaju da naucimo nesto iz njih ili ne naucimo sve je individualno , ali vjerujte samo smiren i isciscen um moze racionalno da razmislja da ide napred da se bori sa predizvicima u zivotu i da problem gleda odozgora i da se usredsredi na njegovo resenje. Dok zbunjen i konfuzan um pada i tone i tako nastaju i raznorazne bolesti. Ali to je dugacka i predugacka tema i moze o njoj punoooo. Isto tako preporucujem ljubiteljima ovog zanra Og Mandina i njegovog Najboljeg trgovca na svjetu koja je isto tako Biblija u malom i nije lose da se procita i da se cita i da se cita i da se citaaaaaaaaaaa thumbs up

Dodaj komentar

 Ime

 E-mail

  Smajlići

Zapamti me!

Primaj obavijesti o novim komentarima na e-mail
Tražilica


Specijali

Čišćenje organizma
Alternativna medicina
Aromaterapija - tretman ljekovitim mirisima
Alternativno liječenje karcinoma
Sve o ljekovitom bilju
Abeceda zdrave prehrane
Ayurveda - drevna znanost o životu
Liječenje aloe verom


Novi članci

Kongres prirodne medicine - sedam stručnjaka govorit će o prirodnim metodama liječenja
Kako ojačati dječji imunitet prirodnim putem
Pečeni kesteni s povrćem i jabukama
10 ljekovitih pripravaka od oraha koje možete napraviti sami
Upoznajte baobab - afričko "drvo života" koje revitalizira organizam i vraća zdravlju ravnotežu
Ukusan i zdrav namaz za cijelu obitelj
Dobrobiti đumbira
Za bolji vid ove jeseni jedite - grožđe
Lyapko aplikatori: siguran i prirodan način za ublažavanje boli
Napunite smočnicu darovima iz prirode – osušite voće, povrće i gljive!


Popularno

Detaljne upute za čišćenje jetre na prirodan način prema dr.Clark
Alergija - uzrok i načini liječenja
Terapija sodom bikarbonom prema Simonciniju i Jimu Kelmunu
Kako očistiti bubrege prirodnim sredstvima
Dr. Tullio Simoncini govori o povezanosti candide i raka
Prirodne metode čišćenja crijeva
Čišćenje organizma
Kako očistiti organizam od parazita
Candida: test, simptomi i načini liječenja
Prirodni načini liječenja ispadanja kose